Generalinis prokuroras Seime neigė pavaldinių žodžius žiniasklaidai | KaunoDiena.lt

GENERALINIS PROKURORAS SEIME NEIGĖ PAVALDINIŲ ŽODŽIUS ŽINIASKLAIDAI

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis antradienį Seime neigė anksčiau pavaldinių žiniasklaidai išsakytus pareiškimus dėl galimų pažeidimų prokuratūros sistemoje.

E. Pašilio teigimu, citatose kaip tiesa pateikti niekuo nepagrįsti teiginiai, jie prasilenkia su realybe ir klaidina visuomenę.

Taip jis sakė apie vieno iš Prokurorų profesinės sąjungos lyderių Juliaus Rėksnio teiginius, kad „tam tikriems tarnybų vadovams nurodoma pradėti kriminalinės žvalgybos veiksmus, tyrimą. Pakanka, kad neįvardintas informacijos šaltinis ką nors praneštų, tarkime, kad asmuo paėmė kyšį. Imama klausytis jo pokalbių.  (...) Buvo paduodamas sąrašas žmonių ir liepiama jiems pareikšti įtarimus, nors tam nebūdavo pagrindo.“

Atsakingai pareiškiu, kad kriminalinės žvalgybos veiksmai pradedami tik tuomet, kai yra tam rimtas pagrindas ir griežtai laikantis visų nustatytų procedūrų. Ir tikrai tam nepakanka atskiro anoniminio pranešimo.

„Atsakingai pareiškiu, kad kriminalinės žvalgybos veiksmai pradedami tik tuomet, kai yra tam rimtas pagrindas ir griežtai laikantis visų nustatytų procedūrų. Ir tikrai tam nepakanka atskiro anoniminio pranešimo“, – tvirtino generalinis prokuroras.

Jis vylėsi, kad visus J. Rėksnio teiginius laikraščiui „Lietuvos rytas“ nešališkai ir išsamiai ištirs Prokurorų etikos komisija.

J. Rėksnio teiginį apie esą darytą įtaką ikiteisminiam tyrimui dėl CŽV kalėjimų Lietuvoje pavesta ištirti Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentui. Jo prašoma įvertinti, ar yra nusikalstamos veikos požymių.

Pasak E. Pašilio, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Gintaro Jasaičio teiginius, kad ir jis, ir buvęs generalinis prokuroras Darius Valys yra nurodęs prokurorams siųsti bylas į teismą, net jei ten nėra pakankamai įrodymų apkaltinamajam nuosprendžiui, paneigia statistika.

„Pastarųjų ketverių metų duomenys rodo, kad korupcinėse bylose asmenys išteisinami itin retai – vidutiniškai vos keturi iš 100. Pernai išteisinimų rodiklis šiose bylose siekė tik 3 procentus“, – tvirtino jis.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ pastarosiomis savaitėmis skelbė publikacijas ir prokurorų interviu apie keliamas abejotinas bylas, politinę įtaką ir generalinio prokuroro E. Pašilio veiklą.

Remdamasis šiomis publikacijomis Seimo narys Mindaugas Puidokas pateikė klausimus generaliniam prokurorui.

Premjeras Saulius Skvernelis savo ruožtu kreipėsi į Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetą, prašydamas atlikti parlamentinę kontrolę dėl prokurorų pateiktos medžiagos.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė straipsnius „Lietuvos ryte“ apie prokuratūros sistemą pavadino spaudimu teisėsaugai. Ji atkreipė dėmesį, kad vienas iš laikraščio savininkų Gedvydas Vainauskas yra teisiamųjų suole.

Jis ir europarlamentaras Rolandas Paksas kaltinami 2015-aisiais susitarę dėl 15 tūkst. eurų kyšio už politiko pažadą paveikti statybos inspektorius dėl leidimo naudoti parduotuvę Prienuose. Kaltinamieji tai neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

JONAS to OŽYS

SIURBELES I VALDŽIA NEPAPULS TAI TIK NUO ŽMONIU PRIKLAUSO O ŠITAS NEŽINIUKAS TEGUL NESIŠYPSO IŠ SAVO ŠUNYBIU TAI KAS KAD NAUSEDAI TINKA TOKIE BET TAUTA PAŠILIO NEGERBIA TAI LABAI DAUG REIŠKIAIŠŠVILPS KAI LANSBERGYNUI BAIGESI TAIP IR TAM KORUMPUOTUI PROKURORUI ATEI GALAS UŽ TIESOS NESAKIMA

tik taip

geleles pasodinti dar ilgai bus musu begu priezastis

tai

magnolmarionete irsklindancios teroro bangos i kurias tyleniai nepakliuva.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS