Vilniuje nusileido Baltarusijoje anksčiau nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas | KaunoDiena.lt

VILNIUJE NUSILEIDO BALTARUSIJOJE ANKSČIAU NUTUPDYTAS „RYANAIR“ LĖKTUVAS

Vilniaus oro uoste sekmadienio vakarą nusileido Baltarusijoje anksčiau nutupdytas bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

Lėktuvas sekmadienio popietę buvo nutupdytas Minsko oro uoste. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Lietuvos oro uostai pranešė, kad taip nutiko dėl konflikto tarp įgulos ir keleivių, tuo metu Baltarusija skelbė, kad lėktuvas tūpė Minske dėl pranešimo apie bombą.

Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas.

„Ryanair“ lėktuvu į Vilnių neišskrido 2 Baltarusijos ir 4 Rusijos piliečiai

Baltarusijos opozicijos koordinavimo tarybos prezidiumo narys, buvęs kultūros ministras Pavelas Latuška pareiškė, kad „Ryanair“ lėktuvu iš Minsko į Vilnių neišskrido šeši žmonės – du Baltarusijos ir keturi Rusijos piliečiai.

„Pagal turimą informaciją, du Baltarusijos ir keturi Rusijos piliečiai iš Minsko į Vilnių nebeskrido“, – savo „Telegram“ kanale parašė P. Latuška.

Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė patvirtino, kad apgręžti lėktuvui Minske panaudoti du Baltarusijos karo orlaiviai – naikintuvas MiG-29 ir sraigtasparnis Mi-24.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pranešė, kad lėktuve buvo 171 keleivis. Ministro duomenimis, lėktuve buvo 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pareikalavo paleisti sekmadienį režimo sulaikytą Baltarusijos opozicijos žurnalistą R. Pratasevičių, o tarptautinę bendruomenę – imtis veiksmų.

Vyriausybė: sieksime, kad Baltarusijos oro erdvė būtų uždaryta tarptautiniams skrydžiams

Vyriausybė: sieksime, kad Baltarusijos oro erdvė būtų uždaryta tarptautiniams skrydžiams

Lietuvos Vyriausybė, Minskui sekmadienį prievarta nutupdžius į Vilnių skridusį lėktuvą, vadina tai „valstybinio terorizmo veiksmu“ ir žada siekti Baltarusijos erdvės uždarymo tarptautiniams skrydžiams.  

Vyriausybės sekmadienį išplatintame pareiškime pažymima, kad Baltarusijos veiksmai rodo, jog šios šalies oro erdvė yra nesaugi visiems, o Lietuva reikalaus „aiškaus ir bekompromisio“ tarptautinės bendruomenės atsako.

„ES turi imtis veiksmingų priemonių apginti visus asmenis, kad ir kokios šalies piliečiai jie bebūtų, kuriems gresia pavojus dėl neadekvačių režimo veiksmų. Kartu su tarptautiniais partneriais sieksime, kad Baltarusijos oro erdvė būtų uždaryta tarptautiniams skrydžiams. Tai, kas šiandien įvyko, yra išpuolis ne tik prieš Lietuvą, tai ženklas visai Europos Sąjungai ir tarptautinėms organizacijoms“, – tvirtinama pareiškime.

„Tai valstybinio terorizmo veiksmas nukreiptas prieš Europos Sąjungos ir kitų šalių piliečių, prieglobsčio nuo režimo persekiojimo ieškančių Baltarusijos pilietinės visuomenės atstovų, taip pat tarptautinės civilinės aviacijos saugumą“, – priduriama pareiškime.

Taip pat pažymima, kad šie Minsko veiksmai yra „beprecedentė ataka prieš tarptautinę bendruomenę“ ir „valstybinio terorizmo veiksmas“, sako Lietuvos Vyriausybė.

„Tai beprecedentė ataka prieš tarptautinę bendruomenę – pasitelkus karinę jėgą buvo sulaikytas civilinis lėktuvas ir jo keleiviai, taip pat pagrobtas Baltarusijos pilietis, kurio gyvybei ir sveikatai gresia pavojus. Nepateisinama, kad įvairių šalių paprasti keliautojai buvo paversti režimo agresijos įkaitais“, – teigia Vyriausybė.

GALERIJA

  • Vilniuje nusileido Baltarusijoje anksčiau nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas
  • Vilniuje nusileido Baltarusijoje anksčiau nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas
  • Vilniuje nusileido Baltarusijoje anksčiau nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas
Scanpix ir V. Mizaro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (24)

taip,taip

Kaip suprasti. Lrytas rašo, kad iš Minsko grįžo Rainier Minske nutupdyto lektuvo keleiviai bet Belarusijos lėktuvu

XX

Komentuoja tikrai nedirbatys ir islaikytiniai bomzai. Jie tai supranta kad Lietuva visu netikeliu prieglobstis. Ka kitos salys is savo teritorijos isveja lietuvaiciai su malonumu priima. Protingi ir dirbantys zmones tokiu komentaru neraso.

Griša

Banditai siautėja, Lietuvą užpuolė spalvių amarai, kas bus toliau?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS