NSGK formuluos parlamentinio tyrimo dėl I. Rozovos kryptis | KaunoDiena.lt

NSGK FORMULUOS PARLAMENTINIO TYRIMO DĖL I. ROZOVOS KRYPTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį planuoja suformuluoti kryptis naujam parlamentiniam tyrimui dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui.

„Projektas jau yra, apsvarstysime komitete. Jeigu viskas bus gerai, ketvirtadienį bandysime pateikti Seimui“, – BNS sakė komiteto pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Anot jo, siūloma parlamentinį tyrimą vykdyti trimis kryptimis: nustatyti konkrečius Seimo narės Irinos Rozovos veiksmus, ar per ją Rusija bandė daryti įtaką Lietuvos politikai, įvertinti Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio ir buvusio NSGK vadovo Vytauto Bako elgesį gavus informaciją apie I. Rozovą bei ištirti, ar žvalgybine informacija nebuvo manipuliuojama.

„Ar nebuvo manipuliuojama žvalgybine informacija, kada nepranešama apie rizikas nacionaliniam saugumui ir niekas nesiima jokių veiksmų“, – sakė D. Gaižauskas.

Jis tvirtino, kad pradėjęs vadovauti NSGK sužinojęs, jog specialiojoje raštinėje, kur galima susipažinti su įslaptintais dokumentais, netinkamai tvarkyti dokumentai.

„Faktinės aplinkybės buvo, kad dar ir dabar iš seifų į raštinę neša dokumentus. Biuro tam tikri darbuotojai, V. Bakas po kelių mėnesių sugrąžina dokumentus. (...) Kai ateini į raštinę, turi žinoti, kokie dokumentai yra. Ateini, kažką perskaitai, bet ar jie visi, nežinai, nes nėra nei apyrašų, nei dokumentų valdymo sistemos. Ji neegzistavo“, – BNS sakė D. Gaižauskas.

Jo teigimu, tyrimą komitetas turėtų atlikti gana skubiai, bus siūloma jį baigti iki lapkričio pradžios.

Šis tyrimas turės taip pat atsakyti į klausimą, ar yra pagrindas pradėti apkaltą Seimo narei I. Rozovai.

Faktinės aplinkybės buvo, kad dar ir dabar iš seifų į raštinę neša dokumentus.

NSGK nusprendė inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl I. Rozovos nuslėptų ryšių su Rusijos diplomatais, kai susipažino su 2018 metų sausį Seimo pirmininkui V. Pranckiečiui išsiųsta Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma apie parlamentarę. Dokumente rekomenduojama neišduoti politikei leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

VSD dokumente rašoma apie tarimąsi su Rusijos diplomatais dėl finansinės paramos Rusų aljansui. I. Rozova yra šios partijos narė.

Anot Saugumo departamento, skirtingais laikotarpiais su Rusijos diplomatais aptartos galimybės Rusų aljansui formuoti bendrą tautinėms mažumoms atstovaujantį politinį junginį kartu su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Žvalgybos duomenimis, I. Rozova prieš aštuonerius metus bandė įtraukti Rusijos diplomatus, kad būtų daroma įtaka formuojant koalicijas Vilniaus miesto savivaldybės taryboje, taip pat rašoma apie Seimo narės bendravimą su iš Lietuvos 2014 metais išsiųstu Rusijos generaliniu konsulu Vladimiru Malyginu.

Seime I. Rozova priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS