Seimas ėmėsi siūlymo atsisakyti atskirų teritorinių ligonių kasų | KaunoDiena.lt

SEIMAS ĖMĖSI SIŪLYMO ATSISAKYTI ATSKIRŲ TERITORINIŲ LIGONIŲ KASŲ

Seimas antradienį ėmėsi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymo atsisakyti atskirų teritorinių ligonių kasų.

Pagal pataisas, privalomąjį sveikatos draudimą vykdytų vienas juridinis asmuo –  Valstybinė ligonių kasa (VLK) su regioniniais padaliniais. Šiuo metu penkios teritorinės ligonių kasos turi atskirų juridinių asmenų statusą.

Pataisas pristatęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtino, kad teritoriniai padaliniai nėra uždaromi, tik keičiasi pati juridinė forma.

„Teritoriniai padaliniai nebus uždaromi, tiesiog pats principas keičiasi, tai yra viena sutartis, vienas juridinis vienetas, vienas tam tikras principas taikomas“, – pristatydamas pataisas sakė ministras.

A. Veryga teigė, kad pačios gydymo įstaigos yra suinteresuotos pertvarka, nes užuot sudarius sutartis su keliomis teritorinėmis ligonių kasomis užteks sudaryti su viena – Valstybine ligonių kasa.

„Pačios gydymo įstaigos aiškiai indikuoja, kad tai yra problema, joms sudarant sutartis su keliomis teritorinėmis ligonių kasomis, tai ir norime to principo atsisakyti ir turėti vieningą struktūrą“, – teigė A. Veryga.

Pataisoms pritarta po pateikimo už balsavus 53 Seimo nariams, prieš buvus 16 ir 14 parlamentarų susilaikius.

Prieš pataisas kalbėjęs socialdemokratas Julius Sabatauskas kritikavo Vyriausybę dėl centralizavimo, nuogąstavo dėl nykstančių darbo vietų regionuose.

„Ši Vyriausybė savo programoje nurodė vieną iš siekių stiprinti regionus, tačiau pradėjo nuo miškų urėdijų, kelių, regioninių aplinkos departamentų centralizavimo ir dabar pereina jau prie ligonių kasų. Iš esmės ne tik prarandamos darbo vietos regionuose, bet ir paslaugos prieinamumas gyventojams, tai yra mokesčių mokėtojams“, – sakė J. Sabatauskas.

„Per tuos trejus metus savivaldybėse išties yra optimizuotos tarnybos. Aš atstovauju Pakruojo ir Pasvalio rajonams, tai panaikinus urėdijas, kelių tarnybas, aplinkos departamentus jau panaikinta per 200 darbo vietų regionuose, tai čia dar vienas žingsnis mažinti savivaldybių įtaką, mažinti visuomenės įtaką“, – jam pritarė konservatorius Antanas Matulas.

Už Sveikatos apsaugos ministerijos parengtą projektą pasisakė Seimo narių Mišriai grupei priklausanti Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė.

„Kryptis šitos reformos gera. Valstybės kontrolė visą laiką pažymėdavo, jog nėra efektyvu ir vadybiška vieną fondą valdyti šešiems juridiniams asmenims. Kryptis, jog vieną fondą turėtų administruoti vienas administracinis vienetas, yra beprotiškai logiška, ir dėl to aš palaikysiu“, – sakė parlamentarė.

Atsisakant teritorinių ligonių kasų kaip atskirų juridinių vienetų statuso siūloma keisti Valstybinės ligonių kasos sutarčių su sveikatos apsaugos įstaigomis sudarymo nuostatas.

Kitaip nei dabar, kai gydymo įstaigos pasirašo sutartis su skirtingomis Teritorinėmis ligonių kasomis, bus pasirašoma tik viena sutartis.

Sveikatos apsaugos ministerija argumentuoja, kad supaprastinti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) valdymą sujungiant teritorines kasas Valstybės kontrolė siūlė prieš pusantrų metų.

Dar vienas siūlomas pakeitimas – ginčus tarp gydymo įstaigų, vaistinių ir kitų ūkio subjektų spręsti ikiteisminiu keliu. Prie Valstybinės ligonių kasos tam būtų sudaryta Taikinimo komisija. Iki šiol tokios komisijos egzistuoja prie teritorinių ligonių kasų.

Projekte siūloma prie PSDF pajamų nepriskirti išieškotų ir už žalą fondui grąžintų lėšų, taip pat pinigų, kuriuos sumoka vaisto rinkodaros teisės turėtojai ir juridiniai asmenys, turintys didmeninio platinimo licenciją, pagal gydymo prieinamumo gerinimo ir rizikos pasidalijimo sutartis, sudarytas su VLK.

Anot ministerijos, šias lėšas būtų galima naudoti naujiems vaistams kompensuoti.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, kasmet pagal gydymo prieinamumo gerinimo ir rizikos pasidalijimo sutartis PSDF pervedama apie 25 mln. eurų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS