Tremtinių vardų skaitymai didmiesčiuose truko parą | KaunoDiena.lt

TREMTINIŲ VARDŲ SKAITYMAI DIDMIESČIUOSE TRUKO PARĄ

Lietuvoje minint Gedulo ir vilties dieną projekto „Misija Sibiras“ surengtoje pagerbimo akcijoje „Ištark, išgirsk, išsaugok“ per tūkstantis žmonių dešimtyje miestų perskaitė daugiau kaip 100 tūkst. tremtinių ir politinių kalinių pavardžių.

Skaitymai šiemet vyko dešimtyje šalies miestų, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje jie truko beveik parą – nuo ketvirtadienio vidurdienio iki penktadienio ryto.

„Šiais metais dešimtyje miestų prie akcijos prisidėjo 1 tūkst. 44 dalyviai. Buvo numatyta perskaityti 105 tūkst. pavardžių, tiek ir perskaityta“, – BNS sakė projekto „Misija Sibiras“ vadovė Raminta Kėželytė.

Pasak jos, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje perskaityta po 20 tūkst., Šiauliuose ir Panevėžyje – po 10  tūkst., Alytuje, Marijampolėje, Jonavoje ir Mažeikiuose – po 5 tūkst. pavardžių.

„Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje buvo skaitoma po 20 tūkst. pavardžių, todėl skaitymai tęsėsi iki ryto ir baigėsi daugmaž 9–10 valandą ryte, tad skaitymai vyko beveik parą“, – pasakojo R. Kėželytė.

Skaitymai Šiauliuose ir Panevėžyje truko iki vidurnakčio, po 5 tūkst. pavardžių skaitę miestai akciją baigė apie 17–18 valandą ketvirtadienį.

Pirmą kartą tremtinių ir politinių kalinių vardai skaityti 2016-aisiais, minint 75-ąsias masinių trėmimų pradžios metines.

Tuomet „Misijos Sibiras“ surengtoje akcijoje „Ištark, išgirsk, išsaugok“ perskaityta 22 tūkst. pavardžių ir per 23 valandas prie akcijos prisidėjo 333 žmonės.

Pernai akcija išsiplėtė į Kauną ir Klaipėdą, skaityti ankstesnėje akcijoje dar neminėti vardai.

Visuose trijuose miestuose tąkart perskaityta po 20 tūkst. vardų, tad iš viso per parą visoje Lietuvoje nuskambėjo 60 tūkst. tremtinių ir politinių kalinių vardų, pavardžių. Prie akcijos prisidėjo daugiau nei 690 žmonių.

Sovietams okupavus Lietuvą 1940–1953 metais iš Lietuvos ištremta apie 130 tūkst. žmonių, dar apie 156 tūkst. lietuvių buvo įkalinta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS