Žmonėms su negalia supaprastinta techninės pagalbos priemonių kompensavimo tvarka | KaunoDiena.lt

ŽMONĖMS SU NEGALIA SUPAPRASTINTA TECHNINĖS PAGALBOS PRIEMONIŲ KOMPENSAVIMO TVARKA

Negalią turintiems žmonėms supaprastinta techninės pagalbos priemonių kompensavimo tvarka, jie galės kreiptis dėl įvairesnių ir labiau individualius poreikius atitinkančių priemonių, pirmadienį pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Pasak pranešimo, nuo vasario 1 dienos įsigalioja tvarka, numatanti visų regos, klausos, komunikacijos ir sensorikos techninės pagalbos priemonių kompensavimą, sutrumpintas jų naudojimo laikotarpis. Techninės pagalbos priemones įsigijęs savo lėšomis ir pateikęs išlaidų dokumentus, žmogus gaus šių priemonių įsigijimo išlaidų kompensaciją.

Aprūpinimui techninės pagalbos priemonėmis šiemet iš valstybės biudžeto numatyta skirti 3,7 mln. eurų.

„Nuo šiol valstybė padengs daugiau faktiškai patirtų išlaidų įsigyjant būtiniausias techninės pagalbos priemones. Be to, bus galima įsigyti įvairesnių, konkretaus žmogaus poreikius atitinkančių techninės pagalbos priemonių. Tai dar vienas žingsnelis link geresnių galimybių žmonėms su negalia dalyvauti visuomeniniame gyvenime“, – pranešime sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Pagal naują tvarką, žmogus galės pirkti jam reikalingą klausos ar regos techninės pagalbos priemonę Lietuvoje ar užsienyje ir iš karto Techninės pagalbos neįgaliesiems centrui pateikti šios priemonės įsigijimo dokumentus. Dokumentus bus galima pateikti atvykus į įstaigą, siunčiant juos registruotu laišku, elektroniniu paštu ar per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (SPIS).

Nuo šiol valstybė padengs daugiau faktiškai patirtų išlaidų įsigyjant būtiniausias techninės pagalbos priemones.

Anksčiau buvo prašoma pirmiausia gauti Techninės pagalbos neįgaliesiems centro sprendimą dėl kompensacijos skyrimo ir tik tuomet buvo galima įsigyti reikalingas priemones. Taip pat atsisakyta reikalavimo pateikti klausos ir regos techninės pagalbos priemonių garantinius dokumentus.

Pranešama, kad žmonės su klausos negalia galės įsigyti įvairesnių jų poreikius atitinkančių techninės pagalbos priemonių, pavyzdžiui, vaizdo telefonspynės komplektą, belaidį signalizavimo įtaisą (priėmėją), asmenims, turintiems regėjimo negalią – išmanųjį laikrodį, kalbančias kūno svarstykles, garsinį etikečių žymeklį, nešiojamąjį kompiuterį ir kt.

Į komunikacijos ir sensorikos techninių pagalbos priemonių sąrašą įtraukta nauja sensorikos techninės pagalbos priemonių grupė. Pavyzdžiui, įvairi stimuliacinė įranga (šviesos projektoriai, burbulai, šviesos stalai), slopinimo įranga (apsunkintos antklodės, svareliai), balansavimo priemonės (batutai, supimo įranga, aktyvumo sienelės).

Anksčiau sensorikos techninės pagalbos priemonėmis buvo aprūpinami tik turintys negalią vaikai, o dabar amžius neribojamas.

Žmonės, turintys komunikacijos sutrikimų, taip pat galės įsigyti įvairesnių ir jų poreikius atitinkančių techninės pagalbos priemonių, pavyzdžiui, kalbinio dialoginio įtaisą, pažintinių funkcijų lavinimo programinę įrangą, pelės įtaisą, kompiuterio valdymo svirtį ir pan.

Norėdamas gauti komunikacijos ar sensorikos techninės pagalbos priemonių įsigijimo išlaidų kompensaciją, pirmiausia žmogus turės Techninės pagalbos neįgaliesiems centrui pateikti išrašą iš medicinos dokumentų, kad turi tokį sutrikimą, ir užpildyti prašymą. Tai galima padaryti atvykus į įstaigą, siunčiant registruotu laišku, elektroniniu paštu ar per SPIS.

Techninės pagalbos neįgaliesiems centras išnagrinėja pateiktus dokumentus ir priims sprendimą dėl kompensacijos skyrimo. Sprendimas galios 12 mėnesių, per kuriuos žmogus galės įsigyti jam reikalingą komunikacijos ar sensorikos techninės pagalbos priemonę Lietuvoje ar užsienyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jurgita Ramanauskiene

Mano mergaitei pripažinta visiškas kurtumas, jai.implantuoti kochleriniai implantai, kas mėnesį perkame elements, kurie kainuoja 50 eurų. Sakykite ar ir už juos bus galima gauti kompensaciją, nes metams tikrai nemaža suma susidaro. Perkame tik specializuotose surdotechnikos parduotuvėse.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS