Elektros šoko sukrėsti | KaunoDiena.lt

ELEKTROS ŠOKO SUKRĖSTI

Elektros šoko įtaisai su iššaunamosiomis adatomis, lanksčiais laidais sujungtomis su elektros energijos šaltiniu, įsminga sukeldami daugybę nepageidautinų pojūčių ir padarinių: sutrinka judėjimas, aptemsta protas, laikinai prarandama kalbos dovana. Nėra vaistų nuo elektros šoko poveikio.

Atsitiko taip, kad elektros šoko būsena jau kurį laiką slegia beveik visus aplinkui – ir namų ūkius, ir verslo bendroves, ir strateginius sprendimus priimančias valdžios institucijas.

Pastarosioms ypač kelia nerimo tai, kai elektros šoko paveikti kai kurie visuomenės nariai tampa ypač dirglūs, lengvai pasiduodantys įvairiausioms įtakoms: pavyzdžiui, į protestus kviečiančių maršų būgnams, įvairiems gražbyliautojams, gražuliautojams ir pan.

Ne veltui įvairių protesto mitingų dalyviai dažnai atrodo tarsi elektros šoko paveikti: darkosi, spiegia, nerišliai šūkčioja. Neįstengdami suformuluoti minčių, pradeda stūgauti, švilpauti, svaidytis po ranka pakliuvusiais daiktais.

Tokius patologinius reiškinius galėjome stebėti šiais metais per sausio 13-osios minėjimą, kuriame, deja, dominavo šoko ištikti visuomenės nariai.

Tiesa, mokslininkai dar neištyrė, ar minėtieji individai buvo paveikti būtent elektros šoko, tačiau beveik neabejojama, kad bent daliai jų savo įtaką padarė iš Rytų perduodama elektros įtampa.

Labai tikėtina, kad kažkas panašaus pasikartos ir 2023 m. sausio 13-ąją. Tik – ir tai labiausiai kelia nerimą – šoko reiškiniai gali būti aštresni. Tikėtina, bus dar daugiau konvulsijų, kibirkščiavimo, stūgavimo ir svaidymosi.

Ar tai suteikia vilčių, kad elektros šokas bus švelnus? Nesu tikras, pasakytų ne vienas „energetikos ekspertas“.

Valdžios institucijos, regis, rengiasi tokiems šoko padariniams: 2023 m. biudžete elektros ir dujų kainų kompensavimui numatyta apie 812 mln. eurų.

„Ieškojome pačio švelniausio kainų didėjimo, kokį tik pavyko rasti“, – apie neišvengiamai augsiančių energetikos kainų amortizavimo pastangas kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Ar tai suteikia vilčių, kad elektros šokas bus švelnus? Nesu tikras, pasakytų ne vienas „energetikos ekspertas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS