Lietuvio orumas už akcijos kainą | KaunoDiena.lt

LIETUVIO ORUMAS UŽ AKCIJOS KAINĄ

Pora vidutinės kokybės batų – geriems tokios sumos nepakaktų net per didžiausius išpardavimus. Arba vos 150 g garsiosios kavos "Luwak". Arba maždaug 60 litrų populiariausios markės benzino. Tiek, mūsų angelų sargų nuomone, yra vertas Lietuvos piliečio orumas.

Šiais daiktais Lietuvoje galima paversti 300 litų – sumą, kuria dvidešimtmetis olandas sumokėjo už tai, kad praėjusį savaitgalį pagrindinės Lietuvoje katalikų šventovės prieigose, prie Arkikatedros bazilikos, susibūrusiems tradicinę šeimą palaikantiems katalikams parodė pasturgalį ir dar šiek tiek intymiausių kūno vietų.

Pademonstravo ne it kokie mokyklų prieigose besiblaškantys ekshibicionistai, siekiantys pasirodyti, išgąsdinti ir patirti pasitenkinimą, bet turėdamas aiškų tikslą – įžeisti grupę žmonių ir jų vertybes.

Savo užmojus olandas įgyvendino su kaupu – vienu pasirodymu paniekino konkrečius asmenis, religiją, viešąją tvarką ir privertė mūsų tvarkos sergėtojus pasirodyti esant visiškais bestuburiais.

Teisybės dėlei reikėtų patikslinti: dėl mūsiškių "pasirodymo" olandas nekaltas – kaltas angelų sargų supratimas apie tai, kuo skiriasi viešosios tvarkos pažeidimas ir nedidelis chuliganizmas.

Riba, skirianti šias abi sąvokas, ypač trapi – tai pripažįsta net praktikuojantys teisininkai. Vadinasi, spręsdami, kaip reaguoti į reto įžūlumo olando elgesį, turėjo ypač subtiliai pasverti visus "už" ir "prieš". Besvarstant pagalvoti ir apie tragiškai mažą Lietuvos piliečių pasitikėjimą teisėtvarka, kone ketvirtį amžiaus trunkančias beviltiškas pastangas teisinės valstybės įvaizdį pripildyti turiniu.

Nepagalvojo, nes pabijojo ilgų procedūrų, kurių būtų neišvengta griežtesnės bausmės atveju? Panašiau, kad pagrindinė problema – olandiškas pasas. Mūsiškiams tvarkos sergėtojams jis, matyt, yra didesnė vertybė nei savų piliečių orumas ir jį sauganti Lietuvos Konstitucija.

Gairės: olandas, poelgis, moralė
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

FrauthimmarrY

baidu4433

V.Ladas

Pagal tarybinį kodeksą tokių veiksmų kaltininkas būtų patrauktas baudžiamojon atsakomynėn už piktybinį chuliganizmą. Manau, autorė teisi, ne užsienietis ir pagal mūsų kodeksą būtų kitaip traktuojamas. Skaudžiai, sąmoningai, tyčiomis išsityčiota ir iš sakralinės vietos, ir iš būrio žmonių religinių jausmų, jau nekalbu, kad įžeistas žymus dvasininkas ir disidentas. Na, ir iš pačios Lietuvos valstybės išsityčiota. Siūlyčiau kam nors iš maldos dalyvių bandyti apskųsti teismui priimtą administracinį sprendimą, reikalauti baudžiamosios atsakomybės.

Logiškai

mąstančios, gyvenančios žmogiškam supratime,žurnalistės straipsnis.Ačiū,kad esate tokia-savimi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS