Liudininkas neatvyks | KaunoDiena.lt

LIUDININKAS NEATVYKS

Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas ir tuometis vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas M.Gorbačiovas, daugiau nei prieš 30 metų Lietuvoje nesustabdęs tarptautinio nusikaltimo vykdymo, Sausio 13-osios byloje liudyti niekada neatvyks, nes numirė.

Nors, tiesą sakant, pastarąjį pusmetį analogiškos žinios iš Rusijos nekantriai buvo laukiama visai dėl kito asmens baigties.

"Jis buvo nusikaltėlis, įsakęs žiauriai malšinti taikius protestus Vilniuje, Tbilisyje, Almatoje, Baku ir kituose miestuose. Atgailos nebuvo. Tai toks prisiminimas, nors apie mirusius kalbama gerai arba nieko. Na, ne šį kartą. Vienintelis finalinis pliusas – pasirašė Sovietų Sąjungos kapituliaciją", – pasklidus naujienai apie M.Gorbačiovo mirtį, feisbuke parašė istorikas ir krašto apsaugos ministras A.Anušauskas.

Tiesą sakant, pastarąjį pusmetį analogiškos žinios iš Rusijos nekantriai buvo laukiama visai dėl kito asmens baigties.

Kitame pasaulio krašte, anapus Atlanto, su šia nuomone kategoriškai nesutinka kitas politikas, buvęs Kalifornijos gubernatorius ir "Terminatoriaus" žvaigždė A.Schwarzeneggeris, kuriam pirmasis ir vienintelis sovietų šalies prezidentas yra didvyris. Apie jį šiltais prisiminimais po šio mirties jis pasidalijo savo paskyroje socialiniame tinkle "Instagram".

Didysis Arnoldas turbūt nebuvo girdėjęs nei apie tankų sutraiškytus, nei apie taikiose demonstracijose kariškais kastuvėliais sukapotus ar tiesiog sušaudytus civilius žmones, prie kurių mirčių tiesiogiai prisidėjęs jo garbinamas stabas. Argi ne už tai jis gavo Nobelio taikos premiją?

Tačiau demokratiniame pasaulyje priimtinas nuomonių pliuralizmas.

Paradoksalu, pro sukąstus dantis mirties akivaizdoje pakantumą M.Gorbačiovui pademonstravo ir Kremliaus didžiūnas, pasiuntęs šio giminaičiams užuojautą, nors įniršis dėl sovietijos sužlugdymo nuo to nė kiek nenublanko.

Galbūt labiausiai apmaudu, kad "didžiausios geopolitinės XX amžiaus katastrofos", anot V.Putino, architektas nebeatvyks liudyti ar išklausyti kaltinamojo nuosprendžio ir Rusijos teisme, nors savo atsiminimuose velionis ir apgailestavo nesugebėjęs užkirsti kelio SSRS subyrėjimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ar iš balos toks bukumas

Byrant sojūzui ne tik litvinai pasiskelbė nepriklausomais. Osetinai ir abchazai irgi. Tai gruzinai jų nužudė ne 14 o tūkstančius. Gradais šaudė į gyvenamuosius rajonus. Bet žudikai gruzinai va tokių astų draugai. Višta, jei Gorbis būt įsakęs šaudyt ar traiškyt, tai litvinų lavonų būtų buvę tūkstančiai Lietuvoje. Ir nesidėk protingesne už Norvegijos parlamentą ir Nobelio premijos komitetą.

Tai

Jeigu prisiketu tie zuvusieji uz laisve,ir pamatytu ,kaip ta vadinama "laisve"issigime - vel numirtu

tai atvyks

esamasis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS