Vilko genai | KaunoDiena.lt

VILKO GENAI

Kodėl žiogas čirškia, o varlės kurkia, kas šviečia ant jonvabalio, kokio ilgio voro tinklo siūlas? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus mažiesiems padeda rasti Rasos Dmuchovskienės sukurtas personažas skruzdėliukas Nežiniukas. „Dirbu darželyje su vaikais. Kodėlčiaus amžiaus vaikai užduoda begales klausimų. Taip ir gimė skruzdėliukas Nežiniukas“, – pristato savo knygų serijos sumanymą pedagogė, lopšelio-darželio auklėtoja.

Visi linkėtume vaikams tokių auklėtojų. Tačiau patikėti juos tenka ir kitokioms – aiškinančioms, kad lietuvių kalba yra „šunų kalba“. Tiesa, taip mananti sostinės darželio-lopšelio „Žiburėlis“ pedagogė jau baigė edukacinę karjerą: po savo skandalingojo įrašo feisbuke abipusiu sutarimu paliko darbą. Laimė, mažylių galvos nebebus nuodijamos panašiomis „įžvalgomis“, tačiau baugu suvokti mastą, kiek tokių penktosios kolonos apologetų jaukia mūsų vaikų protus.

Garsus istorijos mokytojas Mindaugas Nefas ne be pagrindo nuogąstavo dėl prorusiškų mokytojų (ir nebūtinai rusų kalbos) Lietuvos mokyklose. Iš jų mokiniai yra girdėję, kad „Putinas nėra toks blogas, kaip Lietuvoje rašo“, kad „Rusija didi valstybė, tik labai šmeižiama“. „Su tokiais veikėjais mokytojų kailiuose reikia kovoti principingiau“, – ragino savo feisbuko paskyroje M. Nefas.

Jei per visą gyvenimą, pragyventą Lietuvoje, naudojantis visomis čia teikiamomis naudomis, nei kalbėti, nei kalbos gerbti neišmoksti, tai –  pozicija.

Nuo prorusiško iki prokremliško požiūrio – tik žingsnis. Tie, kuriems lietuvių kalba – šunų, nesunku spėti, ką aiškina, kieno Krymas. Apklausos apnuogina skaudžią realybę: nuo 7 iki 20 proc. Lietuvos gyventojų politinėmis pažiūromis yra artimi Rusijai, linkę pritarti Kremliaus politikų teiginiams. Taigi nereikia turėti iliuzijų, kad kalbos apie „šunų kalbą“ – tik nekaltas pasapaliojimas. Jei per visą gyvenimą, pragyventą Lietuvoje, naudojantis visomis čia teikiamomis naudomis, nei kalbėti, nei kalbos gerbti neišmoksti, tai – pozicija. Kiek vilką bešertum, vis tiek į mišką žiūri – ar ne taip byloja lietuviška patarlė?

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Taigi

Kiekvienas Dievo kūrinys reiškiasi pagal galimybes ir išsivystymo lygį.

Taigi taigi

Kodėl žiogas čirškia, o varlės kurkia ..............o, Kremliaus šunauja koliojasi ir keikiasi? __________Kvailas klausimas - taip gamtos duota ir Aukščiausio aprobuota.

Cha cha cha

Bravo, rusų mokykloms Lietuvoje. Mums labiausiai trūko Putino unitazinės kultūros nešėjų. Komentarai rodo - ši kultūros spraga Lietuvoje sėkmingai baigiama užpildyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS