Britų Antrojo pasaulinio karo veteranui „kapitonui Tomui“ suteiktas riterio titulas | KaunoDiena.lt

BRITŲ ANTROJO PASAULINIO KARO VETERANUI „KAPITONUI TOMUI“ SUTEIKTAS RITERIO TITULAS

100-metis Antrojo pasaulinio karo veteranas, tapęs nacionaliniu didvyriu per koronaviruso karantiną, kai surinko milijonus svarų sterlingų Jungtinės Karalystės sveikatos labdaros organizacijoms, penktadienį karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) buvo įšventintas į riterius.

Kapitonas Tomas Moore'as (Tomas Muras) surinko beveik 33 mln. svarų (36,1 mln. eurų), naudodamasis vaikštyne nuėjęs 100 ratų savo sode. Tokiu būdu jis užkariavo britų širdis bei sulaukė pagyrų visame pasaulyje.

Premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) gegužę sakė, kad Birmos kampanijos veteranas gaus riterio titulą, suteikiantį teisę prie pavardės pridėti sero kreipinį, už savo pasiekimą ir už tai, kad karantino metu tapo „šviesos švyturiu“.

Jorkšyro pulkas jau paaukštino T. Moore'ą iki garbės pulkininko, o drauge su dainininku Michaelu Ballu (Maiklu Bolu) veterano atlikta daina buvo pakilusi į JK muzikos topų viršūnę.

Karalienė penktadienį vadovavo lauke surengtai specialiai ceremonijai Vindzoro pilyje į vakarus nuo Londono.

94 metų Elizabeth II ir 99 metų jos sutuoktinis princas Philipas (Filipas) nuo kovo vidurio gyvena izoliacijoje Vindzoro pilyje, nes koronaviruso pandemijos metu dėl savo amžiaus priklauso didžiausios rizikos grupei.

Monarchė, dėvėjusi akvamarino spalvos paltuką ir derančią skrybėlaitę, įšventino T. Moore'ą į riterius, naudodama kardą, priklausantį jos tėvui karaliui Jurgiui VI.

Karalienė išpuoselėtame pilies kieme pasišnekučiavo su T. Moore'u, kuris buvo apsirengęs tamsų kostiumą ir buvo su vaikštyne, bei jo šeimos nariais.

„Labai jums ačiū, surinkote nepaprastą pinigų sumą“, – pasakė jam Elizabeth II.

„Esu visiškai be žado, – vėliau kalbėjo Moore'as. – Tai toks aukštas apdovanojimas ir dar gavau jį iš Jos Didenybės – ko daugiau gali norėti?“

„Man tai buvo visiškai nuostabi diena“, – sakė vyras.

Tai buvo pirmasis karalienės susitikimas akis į akį su visuomenės nariu nuo to laiko, kai jos įsipareigojimai buvo atidėti dėl koronaviruso protrūkio.

Vis dėlto karantino metu ji pasirodė keliose vaizdo konferencijose iš Vindzoro.

Balandį, prieš savo 100-ąjį gimtadienį, T. Moore'as sugalvojo paskatinti žmones aukoti labdarai, kiekvieną dieną, naudodamasis vaikštyne, nueidamas po dešimt ratų savo 25 m ilgio sode.

Jis tikėjosi padėti surinkti tūkstantį svarų (1,1 tūkst. eurų) Nacionalinei sveikatos apsaugos tarnybai (NHS), atsidėkodamas už gydymą, kai sirgo vėžiu ir buvo susilaužęs klubą.

T. Moore'o pastangoms sulaukus dėmesio visoje šalyje, o vėliau – ir visame pasaulyje, žmonės aukojo itin dosniai, tad surinkta suma daugybę kartų viršijo planuotą. Ši sėkmė buvo viena iš nedaugelio gerų naujienų, Jungtinę Karalystę prislėgus koronaviruso krizei.

T. Moore'o pastangos ir kuklumas atnešė jam šlovę šalies mastu. Jungtinė Karalystė jo vardu pavadino vieną savo greitąjį traukinį, o Karališkųjų oro pajėgų naikintuvai balandžio 30-ąją, per veterano gimtadienį, praskrido virš jo namų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ar suvokiat

kaip tai juokingai ir nudurnetai atrodo....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS