ES sieks patvirtinti sektorines sankcijas Baltarusijai, įskaitant trąšų eksportą | KaunoDiena.lt

ES SIEKS PATVIRTINTI SEKTORINES SANKCIJAS BALTARUSIJAI, ĮSKAITANT TRĄŠŲ EKSPORTĄ

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį sieks susitarti dėl sankcijų pagrindiniams Baltarusijos ekonomikos sektoriams, įskaitant kalio trąšų eksportą, po priverstinio lėktuvo nutupdymo Minske, pranešė diplomatai.

Liuksemburge posėdžiausiantys ministrai ketina aptarti plataus masto priemones, skirtas smogti autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo „piniginei“, penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas Europos diplomatas.

Manoma, kad sankcijos bus nukreiptos į pagrindinius Baltarusijos ekonomikos sektorius, įskaitant kalio trąšų eksportą, tabako sektorių, naftos ir naftos chemijos produktus, pranešė diplomatai.

Taip pat turėtų būti sugriežtinti ginklų ir įrangos, kuri gali būti panaudota represijoms prieš demonstrantus, eksporto apribojimai, sakė diplomatai.

„Mes kalbame apie sankcijas, kurios bus skaudžios“, – teigė tas ES diplomatas.

Kitas diplomatas AFP pranešė, kad Austrija per penktadienį vykusį susitikimą atsisakė savo prieštaravimų taikytis sankcijomis į finansinį sektorių, nors ši ES narė palaiko glaudžius bankinius ryšius su Baltarusija.

Jei ministrai uždegs žalią šviesą sankcijoms, dar turės praeiti kelios dienos, kol jos bus oficialiai įgyvendintos, nurodė diplomatai.

Gegužės 23 dieną Minske buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs oro bendrovės „Ryanair“ lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių, baltarusių dispečeriams informavus apie jame neva esantį sprogmenį, nors ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Perimti lainerio Minsko režimas buvo pasiuntęs naikintuvą.

Orlaiviui nutūpus Baltarusijos sostinėje, buvo sulaikyti juo skridę opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius bei jo draugė, Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Reaguodama į tai, ES jau uždraudė baltarusių oro linijoms įskristi į bloką ir nurodė savo 27 valstybių oro vežėjoms nesinaudoti Baltarusijos oro erdve.

Pirmadienį ministrai taip pat turi patvirtinti daugiau nei 80 asmenų ir subjektų įtraukimą į „juodąjį sąrašą“. Jame esantiems asmenims ir subjektams taikomas turto įšaldymas ir vizų draudimas.

Septyni į sankcijų sąrašą įtraukti asmenys yra tiesiogiai susiję su minėtu incidentu dėl keleivinio lėktuvo, o likusiesiems sankcijos bus taikomos dėl Baltarusijos vyriausybės platesnio masto kampanijos prieš opoziciją, sakė diplomatai.

ES jau buvo įtraukusi į „juodąjį sąrašą“ 88 asmenis, tarp jų A. Lukašenką ir jo sūnų, ir septynias kompanijas dėl brutalaus protestų, kilusių po pernai rugpjūtį įvykusių rinkimų, slopinimo.

Po rinkimų, kuriuose A. Lukašenka, 9,3 mln. gyventojų turinčią Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus, užsitikrino šeštą kadenciją, Baltarusiją kelis mėnesius krėtė beprecedenčiai protestai. Baltarusių opozicija ir Vakarai rinkimus laiko suklastotais.

Rusijos remiamas A. Lukašenka kol kas nekreipia dėmesio į daromo spaudimo poveikį.

Į Lietuvą pasitraukusi opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pirmadienį susitiks su ES šalių diplomatijos vadovais prieš jų susitikimą dėl sankcijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pala pala

Matau manipiliacija. Prieš 20min antraštes foto buvo Anukelio o straipanyje kad MES ty Lietuva-Anukelio pavydalu kalbesim del sankciju. Kad patys sau isivedam sankcijas:) Na kelesdešimt mln nuostoliu imonem ir +/-500 darbo vietu Klaipedije Anuko partijai PX. O Šiame straipsnyje Anukas dangstosi Tichanovskaja ir ES kad tai ne MES ivedam sankcijas o ES Svetkos paprašyti:)

Romas

Baltarusija nukentės. Nemažai , labai nemažai nukentės Lietuva. O kuri dar šalys, kurių ministrai spręs sankcijų taikymą, nukentės bent penktadalį, kiek Lietuva. Tokių nėra. Tai gal tegul iškar nutaria kokia bus kompensacija Lietuvai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS