ES tęsia pasirengimą ir „Brexit“ be sutarties scenarijui | KaunoDiena.lt

ES TĘSIA PASIRENGIMĄ IR „BREXIT“ BE SUTARTIES SCENARIJUI

Europos Sąjunga tęsia pasirengimą chaotiškam scenarijui, jei „Brexito“ prekybos derybos baigtųsi nepasiekus jokio susitarimo, ketvirtadienį pareiškė viena Bendrijos atstovė, abiem šalims intensyviai ruošiantis sudėtingam dialogui.

Atmosfera prieš pirmadienį prasidedančias derybas, kuriose iki gruodžio 31-osios turėtų būti parengtas susitarimas, sparčiai blogėja, Londonui ketvirtadienį atmetus svarbius ES reikalavimus ir pagrasinus pasitraukti iš proceso, jeigu iki birželio nebus pasiekta pažangos.  

Europos Komisija pareiškė, kad imasi žingsnių apsaugoti bloką tuo atveju, jeigu nepavyktų sudaryti susitarimo su Londonu, o toks scenarijus turėtų skaudžių pasekmių abipus Lamanšo sąsiaurio.   

„Komisija ir toliau įgyvendina pasiruošimą sutarties nebuvimo [scenarijui] kalbant apie šių derybų baigtį, nors tuo pat metu, žinoma, rengiasi ir naudingam bei teigiamam derybų rezultatui“, – sakė derybas 27 ES valstybių narių vardu vesiančios EK atstovė Dana Spinant.

„Nedetalizuosiu konkrečių struktūrų, ar kalbame apie oficialų vienetą, ar komandas, dirbančias prie sutarties nebuvimo [scenarijaus] skirtingose vietose... Tačiau Komisija atidžiai rengsis bet kokiai pirmadienį prasidėsiančių derybų baigčiai“, – kalbėjo ji.  

Ketvirtadienį pristatytuose Londono derybų įgaliojimuose atmetamas ES raginimas Jungtinei Karalystei laikytis bloko standartų, kad ji ir toliau galėtų laisvai prekiauti savo prekėmis bendrojoje ES rinkoje.

Britų dokumente taip pat pažymima, kad jei iki birželį planuojamo aukšto lygio susitikimo nebus susitarta dėl prekybos susitarimo „bendrųjų principų“, Londonas gali paprasčiausiai palikti derybas ir sutelkti dėmesį į pasirengimą sutarties nebuvimo scenarijui.

D. Spinant sakė, kad metų viduryje planuojamas susitikimas yra „labai sąžiningas tvarkaraštis“ siekiant įvertinti, ar susitarimas tarp Londono ir Briuselio yra įmanomas.

Tačiau kalbant apie finansines paslaugas, dėl kurių itin susirūpinusi JK ir jos bankų sektorius, EK atstovė sakė, kad ES atsisako iki birželio užbaigti vadinamuosius lygiavertiškumo vertinimus.

Šių vertinimų prireiks Londono Sičio įmonėms norint tęsti verslą ES po gruodžio 31-osios, o premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) vyriausybė yra nusiteikusi greitai sutvarkyti šį reikalą.

„Nuo pat pradžių lygiavertiškumo režimas nėra dalis derybų su JK, nes ES iš esmės turi įvertinti ir priimti sprendimą dėl lygiavertiškumo režimo“, – kalbėjo D. Spinant.

ES įgaliojimuose vyriausiajam derybininkui Micheliui Barnier (Mišeliui Barnjė) pabrėžiama, kad sprendimus dėl lygiavertiškumo blokas privalo priimti vienbalsiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaip

Gi, kaip gi, ES ir toliau nori laikyt UK po savo padu ir melžti pinigėlius, o anglai nepasiduoda, gal ir sunkiau pradžioje bus anglam, bet tikrai atsigaus ir suzydes

J0

Na manau niekaip ES salys negales itakoti JK jeigu salis siekia but nepriklausoma tai su kuom noriu su tais ir prekiauju

SUSIJUSIOS NAUJIENOS