EVA: ES privalo pasinaudoti visomis prieinamomis vakcinavimo galimybėmis | KaunoDiena.lt

EVA: ES PRIVALO PASINAUDOTI VISOMIS PRIEINAMOMIS VAKCINAVIMO GALIMYBĖMIS

Kovodamos su koronavirusine pandemija Europos Sąjungos valstybės turi pasinaudoti visomis prieinamomis vakcinavimo galimybėmis, ir kol kas dar anksti pasakyti, ar kuri nors vakcina yra geriausia, ketvirtadienį pareiškė Europos vaistų agentūra (EVA).

Pareiškimas nuskambėjo kelioms šalims apribojus vadinamųjų virusinių vektorių vakcinų, tokių kaip „AstraZenecos“ ir „Johnson & Johnson“ (J&J), naudojimą, kilus susirūpinimui dėl itin retų kraujo krešulių susidarymo atvejų, ir vietoje jų renkantis pagal iRNR technologiją sukurtas vakcinas „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“.

„Mes vis dar išgyvename pandemiją, todėl labai svarbu, kad šioje kovoje su pandemija mes pasinaudotume visomis mums prieinamomis galimybėmis“, – sakė EVA vakcinų strategijos skyriaus vadovas Marco Cavaleri (Markas Kavaleris) per spaudos konferenciją.

Pasak M. Cavaleri, „nuo valstybių narių priklauso, kaip jos naudojasi jomis [vakcinomis] geriausiems visuomenės sveikatos interesams“.

Anksčiau šią savaitę EVA paneigė, esą M. Cavaleri interviu vienam italų laikraščiui sakė, jog gali būti verta atsisakyti „AstraZenecos“ vakcinos nuo koronaviruso visoms amžiaus grupėms, net vyresniems nei 60 metų žmonėmis – tokią ribą yra nustačiusios kelios valstybės.

M. Cavaleri ketvirtadienį pareiškė, kad šis epizodas buvo „gana nesėkmingas, iš esmės tai buvo nesusipratimas daugeliu atžvilgių“.

Pasak EVA eksperto, „labai sunku pasakyti“, kurios technologijos vakcina gali pasirodyti dominuojanti ateityje, kai visos dabar naudojamos vakcinos „jau išgelbėjo tūkstančius ir milijonus gyvybių“.

„Ar ateityje tam tikro tipo vakcina, tokia kaip iRNR technologijos vakcina, liks pagrindinė, ar ne, ar kitų technologijų [vakcinos]... išliks kaip papildomos vakcinos, galinčios atlikti svarbų vaidmenį kontroliuojant šį koronavirusą, dabar sunku pasakyti“, – kalbėjo M. Cavaleri.

„Mes tiesiog džiaugiamės turėdami tokį didelį pasirinkimą“, – pridūrė jis.

Iki šiol EVA yra išdavusi leidimus naudoti keturias vakcinas nuo COVID-19: „Pfizer-BioNTech“, „Moderna“, „AstraZenecos“ ir „J&J“.

Viena iš dar keturių naujų šiuo metu agentūros tikrinamų vakcinų – Vokietijos farmacijos kompanijos „CureVac“ vakcina – patyrė smūgį, kai trečiadienio tarpinių tyrimų rezultatai parodė, kad preparato veiksmingumas siekia tik 47 procentus.

Šis rodiklis nesiekia EVA reikalaujamos 50 proc. efektyvumo ribos, tačiau M. Cavaleri pareiškė, jog „tai nereiškia, kad mes neišnagrinėsime visų įrodymų“ prieš priimdami sprendimą.

Tuo metu ES vaistų reguliavimo institucija atskleidė, kad skaičius „J&J“ dozių, kurių naudojimas buvo sustabdytas Bendrijoje po to, kai tuo pačiu metu pagaminta JAV partija buvo užteršta kitos vakcinos medžiaga, siekė 17 milijonų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS