G-7 žada nepripažinti Rusijos vykdomos Krymo okupacijos | KaunoDiena.lt

G-7 ŽADA NEPRIPAŽINTI RUSIJOS VYKDOMOS KRYMO OKUPACIJOS

Didžiojo septyneto (G-7) valstybės ketvirtadienį įspėjo Maskvą, kad nesutiks su Rusijos įvykdyta Ukrainos Krymo pusiasalio aneksija.

Per septintąsias aneksijos, kurią ši įtakingų valstybių grupė laiko neteisėta, metines paskelbtame pareiškime sakoma: „Nedviprasmiškai smerkiame Rusijos [vykdomą] laikiną Krymo autonominės respublikos ir Sevastopolio miesto okupaciją. Rusijos bandymai ją įteisinti nėra ir nebus pripažįstami.“

„Raginame Rusiją gerbti savo tarptautinius įsipareigojimus, įsileisti tarptautinius stebėtojus ir tuojau pat paleisti visus neteisingai sulaikytus žmones“, – nurodoma pareiškime.

Įspėjimas paskelbtas Ukrainos rytuose suintensyvėjus kovoms su Rusijos remiamais separatistais ir žlugus ugnies nutraukimui, dėl kurio buvo susitarta pernai.

Netrukus po Krymo aneksijos Rusijos remiami separatistai Rytų Ukrainoje pradėjo kovas su Ukrainos kariuomene, Jungtinių Tautų teigimu, jau pareikalavusias daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių.

G-7, kuriam priklauso JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Japonija, Kanada ir Italija, paragino visas šalis įgyvendinti 2015-ųjų „antrąjį Minsko susitarimą“, kuriuo buvo uždrausti tankai ir kiti sunkieji ginklai.

„Visiškas Minsko susitarimų įgyvendinimas yra kelias į priekį dėl taikos, – pažymėjo G-7. – Rusija yra konflikto Rytų Ukrainoje šalis, o ne tarpininkė.“

Rusija yra suteikusi pilietybę tūkstančiams žmonių Ukrainos rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose. Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant separatistams karių ir ginklų, bet Maskva tai neigia ir dėl intensyvesnių pastarojo meto kovų kaltina Ukrainos pajėgas.

Prancūzijos ir Vokietijos diplomatinėmis pastangomis, vadinamuoju Normandijos formatu, taip pat siekiama išspręsti šį konfliktą, tačiau keturių valstybių lyderiai nėra susitikę nuo 2019 metų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, siekdamas stabdyti smurtą, praėjusios savaitės antradienį paragino surengti viršūnių susitikimą su Europos šalimis ir užsiminė apie tiesioginį susitikimą su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

Įtampa tarp Maskvos ir Vašingtono šią savaitę taip pat virto diplomatine krize, JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) pasakius, kad V. Putinas „sumokės“ už, pasak JAV pareigūnų, Rusijos bandymus paveikti neseniai įvykusius Amerikos prezidento rinkimus.

J. Bidenas taip pat prilygino V. Putiną žudikui, o Maskva dėl to atšaukė konsultacijoms savo ambasadorių JAV.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Alvydas

Su ruskiu susidesi savęs negerbsi

G- 7 NEŽINO ELEMENTARIOS ISTORIJOS...

KRYMAS NIEKADA NEBUVO IR NEBUS UKRAINOS SUDĖTYJE. G-7 valstybių nuomonė grynai tarnauja JAV banditams, kuriems taip reikalinga Sevastopolio karinė bazė...

Komservatorius

Pusiasalio gyventojai referendume nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS