Irano diplomatijos vadovas netikėtai apsilankė G-7 viršūnių susitikime | KaunoDiena.lt

IRANO DIPLOMATIJOS VADOVAS NETIKĖTAI APSILANKĖ G-7 VIRŠŪNIŲ SUSITIKIME

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) sekmadienį netikėtai atvyko į pietvakariniame Prancūzijos Bjarico mieste vykstantį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą, siekiant išeiti iš diplomatinės aklavietės dėl ginčijamos Teherano branduolinės programos.

Apie M. J. Zarifo atvykimą iš anksto nebuvo skelbta, ir tai buvo rizikingas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) bandymas sumažinti įtampą tarp Teherano ir Vašingtono.

Pasak prancūzų diplomatų, Irano diplomatijos vadovas nebuvo susitikęs derybų su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) Bjarico kurorte, tačiau tai, kad abu jie buvo vienoje vietoje, kelia vilčių, kad įtampa dvišaliuose santykiuose gali nuslūgti.

„Kelias priekyje yra sudėtingas. Bet pabandyti verta“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV išsilavinimą gavęs M. J. Zarifas po susitikimo su E. Macronu, prancūzų užsienio reikalų ministru Jeanu-Yves'u Le Drianu (Žanu Ivu Le Drianu) bei britų ir vokiečių pareigūnais.

Prancūzų pareigūnai sakė, kad apie M. J. Zarifo atvykimą D. Trumpas žinojo; jų manymu, tai buvo aptarta šeštadienį per neplanuotus JAV vadovo ir E. Macrono pietus viešbučio terasoje.

„Visiškai skaidriai dirbame su amerikiečiais“, – žurnalistams sakė vienas diplomatas, pageidavęs likti anonimas.

Tarptautinės krizių grupės vadovas Robertas Malley (Robertas Malis) sakė, kad tai yra ženklas, jog D. Trumpas „gana teigiamai sureagavo“ į E. Macrono pasiūlymus susitarti.

„Galbūt prezidentas Trumpas privačiai pasakė prezidentui Macronui, kad yra atviras kai kurioms iš tų idėjų“, – sakė R. Malley naujienų agentūrai AFP.

„Didysis perspėjimas, dramblys kambaryje yra tai, kad esama daug erdvės tarp to, ką prezidentas Trumpas sako ir galvoja vieną dieną, ir to, ką jis sako ir galvoja kitą dieną“, – pridūrė jis.

Be to, JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas) Bjarice pareiškė, kad D. Trumpas anksčiau yra sakęs, kad jei Iranas „nori sėsti prie derybų stalo, jis nekels jokių išankstinių sąlygų“.

Anot prancūzų pareigūnų, diskusijos buvo „pozityvios“, o M. J. Zarifas iš Bjarico išvyko sekmadienį vakare.

„Juda teisinga kryptimi“

E. Macronas ir M. J. Zarifas buvo susitikę G-7 viršūnių susitikimo išvakarėse Paryžiuje, ir prancūzų lyderis siekia sugrąžinti Teheraną ir Vašingtoną prie derybų stalo.

D. Trumpo „maksimalaus spaudimo“ politiką taikant griežtas sankcijas Teheranui kritikavo Europos valstybės, be to, manoma, kad ji kelia konflikto Artimuosiuose Rytuose riziką.

Liepos pabaigoje JAV iždo departamentas paskelbė M. J. Zarifui sankcijas dėl esą jo „skleidžiamos režimo propagandos ir dezinformacijos“.

E. Macronas ragino JAV administraciją suteikti Iranui kokių nors nuolaidų, pavyzdžiui, panaikinti sankcijas naftos pardavimui Kinijai ir Indijai arba suteikti naują kredito liniją.

Pasak R. Malley, Iranas savo ruožtu vėl imtų laikytis svarbaus branduolinio susitarimo sąlygų. Vašingtonas pernai vienašališkai pasitraukė iš 2015 metais pasirašyto vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (JCPOA), apribojančio Teherano branduolinę programą. Praėjus metams Iranas atsakė sustabdydamas kai kuriuos savo branduolinius įsipareigojimus pagal JCPOA.

„Įtariu, kad jie (prancūzai) yra tokie pat atsargūs kaip ir aš“, – pridūrė R. Malley.

Praėjusią savaitę M. J. Zarifas AFP sakė, kad E. Macrono pasiūlymai „juda teisinga kryptimi, nors kol kas galutinio tikslo nepasiekėme“.

M. J. Zarifas buvo vienas iš 2015-ųjų branduolinio susitarimo architektų. Tą sutartį sudarė Iranas, Jungtinės Valstijos, galingosios Europos valstybės, Rusija ir Kinija.

Abejonės dėl prekybos karo?

G-7 šalių – Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos ir JAV – lyderiai, jų sutuoktiniai ir kiti kviestiniai svečiai iš Pietų Amerikos ir Afrikos ilgą dieną baigė pozuodami bendrai nuotraukai ant pakylos, Bjarico paplūdimio ir švyturio fone.

Visi jie šypsojosi, o D. Trumpas pareiškė, kad G-7 viršūnių susitikimas einasi „gražiai“.

Vis dėlto tai neužmaskavo nesutarimų tarp JAV vadovo ir Vašingtono sąjungininkų daugeliu klausimų.

D. Trumpas į Bjaricą atvyko dar labiau padidinęs statymus prekybos kare su Kinija.

Europos šalių lyderiai ragino jį būti atsargesnį, o sekmadienį JAV vadovas užsiminė, kad veikiausiai persvarsto savo pastaruosius veiksmus ginče tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Paklaustas, ar gerai pagalvojo apie savo sprendimą dar labiau eskaluoti įtampą su Kiniją papildomais tarifais, D. Trumpas pareiškė: „Aš apie viską gerai pagalvoju.“

Tačiau kiek vėliau D. Trumpo atstovė spaudai Stephanie Grisham (Stefani Grišam) pareiškė, kad prezidentas buvo neteisingai suprastas. Jos teigimu, prezidentas apgailestauja dėl kito dalyko, negu visi manė.

„Jis apgailestauja, kad dar labiau nepakėlė tarifų“, – pareiškė S. Grisham.

JK premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) taip pat išreiškė savo nepritarimą D. Trumpo vykdomam karui su Kinija, kuris, kaip perspėjo Europos Sąjungos lyderiai, kenkia viso pasaulio ekonomikos augimui ir didina recesijų riziką.

B. Johnsonas per sekmadienio rytą surengtas derybas D. Trumpui sakė, kad JK pasisako už „prekybinę taiką“ ir laisvę, augant įtampai tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos.

„Trumpai tik užsimenant apie mūsų požiūrį į prekybos karą, mes apskritai esame už prekybinę taiką“, – D. Trumpui pasakė B. Johnsonas, sveikindamas jį dėl JAV ekonomikos stiprumo.

JAV prezidento susitikimas su B. Johnsonu, kuris kartais pavadinamas britiškąja populisto ir nacionalisto D. Trumpo versija, atkreipė dėmesį į Baltųjų rūmų antipatiją įtakingai ES.

D. Trumpas tvirtino, kad, jo manymu, B. Johnsonui pavyks susitvarkyti su „Brexit“ painiava, ir pavadino ES „inkaru ant jų kulkšnies“.

Jųdviejų susitikimo metu itin daug dėmesio buvo skirta naujam Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės prekybos susitarimui, ir abu lyderiai atrodė nusiteikę optimistiškai po to, kai ankstesnę dieną B. Johnsonas paragino D. Trumpą pašalinti „dideles kliūtis“, neleidžiančias JK kompanijoms eksportuoti savo produkcijos į Jungtines Valstijas.

B. Johnsonas pažadėjo, kad „sudarysime fantastišką sutartį po to, kai mūsų kelyje bus pašalintos kai kurios kliūtys“.

Tuo metu 73-ejų D. Trumpas sekmadienį gyrėsi dėl „labai didelio prekybos susitarimo, kuris bus didesnis nei bet kada iki šiol“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

A_T

Tas persu ministeris vel parduoda savo sypsena ir uzkrecianti juoka... zakai tirpsta... o is tikruju, persui tai eilinis turgus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS