J. Borrellis: ES šalys turėtų daryti daugiau dėl paramos Ukrainai šaudmenimis | KaunoDiena.lt

J. BORRELLIS: ES ŠALYS TURĖTŲ DARYTI DAUGIAU DĖL PARAMOS UKRAINAI ŠAUDMENIMIS

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) paragino bloko valstybes nares aktyviau siųsti amuniciją Ukrainai, kovojančiai su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

„Ukrainos kariai pasiryžę kovoti, tačiau jiems reikia amunicijos. Skubiai ir didžiuliais kiekiais“, – rašė J. Borrellis trečiadieniu datuotame laiške ES užsienio reikalų ir gynybos ministrams.

„Vėlavimas pristatyti šaudmenis kainuoja žmonių gyvybes ir silpnina Ukrainos gynybinius pajėgumus“, – pabrėžė jis.

ES buvo pažadėjusi per vienus metus parūpinti Ukrainai milijoną artilerijos sviedinių.

Tačiau blokas iki savo paties nustatyto termino, kuris sueis kitą mėnesį, pasieks tik šiek tiek daugiau nei pusę šio skaičiaus.

Reikia skubaus finansinio likvidumo. Nieko nedaryti nėra išeitis.

J. Borrellis sakė, kad iki metų pabaigos ES turėtų padidinti šį kiekį iki maždaug 1 155 000 šaudmenų, tačiau jis tvirtino, kad „Ukrainai reikia daugiau amunicijos“.

„Todėl jaučiu pareigą ir atsakomybę dar kartą kreiptis į jus, kad pažiūrėtume, ką dar galime padaryti, kad paremtume Ukrainą“, – rašė jis.

ES vyriausiasis diplomatas teigė, kad valstybės narės gali rinktis iš šių variantų: „dar labiau įsigilinti į savo atsargas“, pateikti daugiau užsakymų Europos pramonei, pirkti šaudmenis, kur tik įmanoma, arba finansuoti Ukrainos pramonę.

„Reikia skubaus finansinio likvidumo. Nieko nedaryti nėra išeitis“, – sakė jis.

J. Borrellis teigė esąs pasirengęs surengti specialų posėdį šiuo klausimu.

Ukrainos pajėgos, jau beveik dvejus metus kovojančios su Rusijos plataus masto invazija, priverstos taupyti šaudmenis.

Dėl kitų pagrindinių Kyjivo rėmėjų, Jungtinių Valstijų, paramos ateities abejojama, nes 60 mlrd. dolerių (55 mln. eurų) paketas įstrigo Kongrese.

J. Borrellio raginimas nuskambėjo tuo metu, kai ES, atrodo, artėja prie susitarimo 5 mlrd. eurų papildyti fondą, iš kurio valstybėms narėms kompensuojama už Ukrainai siunčiamus ginklus.

Finansavimo padidinimą stabdė Vokietija, kuri norėjo, kad jos dvišalė parama Kyjivui būtų kompensuota naujais įnašais į ES fondą.

Gairės: Josepas Borrellis, ES, parama Ukrainai, šaudmenys, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS