JK atideda visapusišką prekių iš ES tikrinimą pasienyje | KaunoDiena.lt

JK ATIDEDA VISAPUSIŠKĄ PREKIŲ IŠ ES TIKRINIMĄ PASIENYJE

Jungtinė Karalystė antradienį paskelbė atidedanti visapusišką prekių iš Europos Sąjungos tikrinimą pasienyje, koronaviruso pandemijai, biurokratijai ir naujoms imigracijos taisyklėms didinant tiekimo problemas.

Planai įvesti visišką kontrolę tokiose srityse kaip maisto ir gyvūninių produktų importas turėjo būti pradėti vykdyti kitą mėnesį, bet dabar buvo atidėti iki sausio pagal „pragmatišką naują grafiką“, paskelbė Dauningo gatvė.

Vis tik Didžioji Britanija, kaip ir planavo, 2022 metų sausį pradės taikyti visus muitinės tikrinimus ir deklaracijų sistemą.

Sausio 1 dieną turėję įsigalioti maisto ir gyvūnų prekių sertifikavimas bei fiziniai patikrinimai, skirti užkirsti kelią ligoms, kenkėjams ir teršalams, dabar įsigalios 2022 metų liepą.

Saugos ir saugumo deklaracijų reikalavimų įvedimas taip pat nukeliamas į liepą.

„Norime, kad įmonės sutelktų dėmesį į atsigavimą po pandemijos, o ne į naujus reikalavimus pasienyje, todėl parengėme pragmatišką naują visapusiškos pasienio kontrolės įvedimo tvarkaraštį“, – pareiškė ministras Davidas Frostas (Deividas Frostas).

„Dabar įmonės turės daugiau laiko pasirengti šiai kontrolei, kuri bus laipsniškai įvedama 2022 metais“, – pridūrė jis.

„Tebesiruošiame pagal planą kurti naujas sistemas, infrastruktūrą ir išteklius, reikalingus šiai kontrolei vykdyti“, – pažymėjo ministras.

Dėl pandemijos ir pasitraukimo iš ES bendrosios rinkos padarinių Britanijoje susidarė sunkvežimių vairuotojų stygius, todėl kilo tiekimo problemų, ypač maisto ir gėrimų sektoriuje.

Londonas taip pat nusprendė vėliau nei planuota visiškai įgyvendinti po „Brexito“ įsigaliojusias taisykles, reglamentuojančias prekių siuntimą iš žemyninės JK dalies (Anglijos, Škotijos ir Velso) į Šiaurės Airiją.

Londonas derasi su Briuseliu dėl būdų įgyvendinti Šiaurės Airijos protokolą, kuriuo siekiama išvengti realios sienos atsiradimo tarp Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos Respublikos. Pagal dabartinį susitarimą iš Didžiosios Britanijos gabenamų prekių muitinės patikrinimai perkeliami į Šiaurės Airijos uostus, faktiškai paliekant Šiaurės Airiją ES bendrojoje rinkoje.

Remiantis Britanijos prekybos rūmų prognoze, 2021 metais šalies ekonomikos augimas bus didžiausias nuo oficialios informacijos kaupimo pradžios: bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų išaugti 7,1 procento.

Tačiau institucija perspėjo, kad atsigavimui gali pakenkti vairuotojų trūkumas, pasaulinės tiekimo problemos ir įdarbinimo sunkumai.

Londono meras Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas) antradienį paragino įvesti terminuotą „atsigavimo nuo COVIDo vizą“, kuri padėtų įdarbinti ir apmokyti darbuotojus iš ES, siekiant sušvelninti darbo jėgos stygių po „Brexito“ ir pandemijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS