JK sugriežtino sankcijas Baltarusijai dėl ginčijamų rinkimų | KaunoDiena.lt

JK SUGRIEŽTINO SANKCIJAS BALTARUSIJAI DĖL GINČIJAMŲ RINKIMŲ

Jungtinė Karalystė pirmadienį sugriežtino sankcijas Baltarusijai ir jos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, praėjus metams po ginčijamų rinkimų, suteikusių šiam autoritariniam lyderiui galimybę išlikti valdžioje.

„Lukašenkos režimas tebežlugdo demokratiją ir pažeidžia žmogaus teises Baltarusijoje“, – pabrėžė užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas).

„Šios sankcijos rodo, kad JK nesitaikstys su Lukašenkos veiksmais, daromais nuo suklastotų rinkimų dienos“, – pridūrė britų diplomatijos vadovas.

Britanija birželį kartu su JAV, Kanada ir ES paskelbė Minskui sankcijas, reaguodama į baltarusių opozicijos tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus areštą.

Naujausios priemonės buvo įvestos dėl „tolesnio Lukašenkos režimo kenkimo demokratijai ir žmogaus teisių pažeidimų“, pažymėjo JK vyriausybė.

Naujas paketas apima draudimą Baltarusijos oro linijų orlaiviams skraidyti virš Britanijos arba nusileisti jos teritorijoje, taip pat draudimą teikti „techninę pagalbą“ A. Lukašenkos privatiems lėktuvams.

Taip pat uždrausta prekyba kalio karbonatu, naftos produktais, perėmimo ir stebėjimo įranga, cigarečių gamyboje naudojamomis medžiagomis ir „dvejopos paskirties“ prekėmis, kurios gali būti naudojamos tiek civiliais, tiek kariniais tikslais.

Be to, bus ribojamas draudimo paslaugų Baltarusijos vyriausybinėms agentūroms teikimas. Šios priemonės taip pat paveiks kai kuriuos Baltarusijos valstybinių bankų paslaugų aspektus.

Užsienio, Sandraugos ir plėtros biuras (FCDO) pareiškė, kad tokios priemonės „sumažins Lukašenkos režimo gaunamas pajamas ir apribos jo prieigą prie objektų, galinčių sudaryti sąlygas vidinėms represijoms“.

A. Lukašenka savo šalį geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų ir kol kas nepasiduoda Vakarų spaudimui, padedamas savo pagrindinės sąjungininkės – Rusijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pol.

Kaip kurios pasaulio šalys per daug kišasi ne į savo reikalus.Baltarusija juk nėra Europos sąjungos sudėtyje,todėl mansu neturi kištis ne į savo reikalus o tuo labiau viešai.Gali būti kažkokie prašyti pasikalbėjimai su Lukašenka,bet ne kažkokie protestai kitoje šslyje ir panašiai.Labai keista,manau Europa Nato ir JAV manau peržengė ribas ,nebus jie viso pasaulio proto bamba,nebus viso pasaulio valdytojai.Manau reikia sustoti ,nes prisišaukti gali JAV baisios nelaimės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS