Kroatijoje vyksta parlamento rinkimai | KaunoDiena.lt

KROATIJOJE VYKSTA PARLAMENTO RINKIMAI

Po rinkimų kampanijos, kurioje dominavo sveikatos krizės tema, kroatai sekmadienį renka naują parlamentą.

Nuo turizmo smarkiai priklausoma šalies ekonomika dėl koronaviruso pandemijos susitraukė beveik 10 proc. – tai didžiausias kritimas per kelis dešimtmečius.

Valdančioji konservatyvi partija HDZ kampanijos metu gyrė savo vyriausybės palyginti sėkmingą kovą su koronaviruso protrūkiu; iki šiol infekcija COVID-19 šalyje patvirtinta apie 3 tūkst. žmonių, maždaug 100 pacientų neišgyveno.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis naujų užsikrėtimo atvejų skaičius išaugo – kasdien COVID-19 diagnozuojama kelioms dešimtims žmonių. Dėl to atsinaujino būgštavimai dėl sveikatos situacijos šalyje, o opozicija įgijo naujos amunicijos kritikai.

„Visi bijo dėl to, kas nutiks rudenį“, – naujienų agentūrai AFP sakė ekonomistė iš Zagrebo Vesna Trnokop.

„Koronavirusas pakeitė ekonomikas – ne vien Kroatijoje, o visur, tad turėtume pakeisti savo idėjas“, – kalbėjo ji.

HDZ laukia atkakli kova su pagrindine opozicine centro kairiųjų partija; valdantieji taip pat gali prarasti balsų populiarėjant naujam dešiniojo sparno judėjimui, kuriam žadama trečia vieta.

Nė viena iš pagrindinių varžovių – premjero Andrejaus Plenkovičiaus HDZ ar Socialdemokratų partijos (SDP) vadovaujama koalicija „Restart“ – neturėtų laimėti aiškios daugumos 151 vietos parlamente, rodo rinkėjų apklausos.

Dėl to potencialiu svarbiu koaliciniu partneriu gali tapti į politiką pasukusio folkmuzikos atlikėjo Miroslavo Škoro „Tėvynės judėjimas“.

Opozicijos lyderis ir kandidatas į ministrus pirmininkus Davoras Bernardičius apkaltino vyriausybę „sąmoningai stumiant Kroatiją į riziką“ nusprendus surengti rinkimus.

Jo partija atšaukė rinkimų mitingus dėl COVID-19, o rinkėjų, kurie gali atiduoti balsus nuo 7 val vietos (8 val. Lietuvos) laiku iki 19 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku, buvo paprašyta užsidėti kaukes ir atsinešti savo rašiklius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS