Lenkijos premjeras įspėja ES lyderius apie grėsmę Bendrijos ateičiai | KaunoDiena.lt

LENKIJOS PREMJERAS ĮSPĖJA ES LYDERIUS APIE GRĖSMĘ BENDRIJOS ATEIČIAI

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) pirmadienį laišku kreipėsi į kitus Europos Sąjungos šalių lyderius, kuriame įspėjo, kad Bendrijai iškilusi grėsmė tapti „centralizuotai valdomu organizmu su demokratiniu būdu nekontroliuojamomis institucijomis“.

M. Morawieckis rašė, jog tai „pavojingas fenomenas, keliantis grėsmę mūsų Sąjungos ateičiai“. Visgi jis pridūrė, kad Lenkija išliks „lojalia nare“, ir paragino ES lyderius „būti atvirais dialogui“ dėl ES pertvarkos.

„Tikrai tikiu, kad drauge, abipusės pagarbos ir supratimo dvasia, neprimesdami savo valios kitiems, galime surasti sprendimą, sustiprinsiantį mūsų Europos Sąjungą“, – sakė jis.

Laiškas pasirodė prieš šią savaitę įvyksiantį ES viršūnių susitikimą ir po Lenkijos Konstitucinio Tribunolo šį mėnesį priimto sprendimo, ginčijančio ES teisės viršenybę.

Konstitucinio Tribunolo sprendimą kritikavo kitos ES narės, tokios kaip Prancūzija ir Vokietija, bet nekritikavo Vengrija. Analitikai sako, kad tai gali būti pirmasis žingsnis Lenkijos pasitraukimo iš ES link.

Lenkijos Konstitucinis Tribunolas pareiškė, kad dalis Europos Sąjungos sutarties straipsnių „nesuderinami“ su šalies konstitucija, ir įspėjo ES Teisingumo Teismą nesikišti į Lenkijos teismų sistemos reformas.

Šias reformas stumia Lenkijos valdančioji dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS); dėl jų Varšuva ir Briuselis ginčijasi jau daug metų.

ES sako, kad jomis pažeidžiamas teismų nepriklausomumas ir gali būti pakenkta demokratinėms reformoms, o Lenkijos vyriausybė teigia, kad jos būtinos siekiant išgyvendinti korupciją teismų sistemoje.

M. Morawieckis antradienį turėtų sakyti kalbą Europos Parlamente.

Savo laiške jis nurodė, kad ES įstatymų viršenybė „nėra neribota“ ir „nė viena suvereni valstybė“ negali to užginčyti.

„Šiandien mes susiduriame su labai pavojingu fenomenu, kai įvairios Europos Sąjungos institucijos uzurpuoja galias, kurios joms nepriklauso pagal sutartis, ir primeta valstybėms narėms savo valią“, – rašoma jame.

„Tai ypač akivaizdu šiandien, kai šiam tikslui naudojamos finansinės priemonės“, – sakė jis, kalbėdamas apie naujus Europos Komisijai suteiktus įgaliojimus sustabdyti ES išmokas, jeigu kyla grėsmė bendrijos nuostatoms dėl korupcijos arba įstatymo viršenybės.

M. Morawieckis perspėjo, kad „centralizuotai valdomos institucijos, neturinčios demokratinės kontrolės“ Briuselyje gali paversti ES „organizacija, prieštaraujančia mūsų bendroms vertybėms“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaunietis

ES pirmiausiai yra ekonominė sąjunga su bendra rinka. Suvienodinti teises kultūros, religijos ir istorinio paveldo sferose ES nepavyks ir to nereikia siekti. Lenkija teisi. Reakcijos 9

taip

lenkai ir vengrai su cekais jau pamate prie kokios politvelniavos sukama griaunant tautu vienybe kuria joks nato neigelbes sitame durnyne bet musu scavina to nemato nes uzsiema tarpusavio rietenmis kurias dar pagyvina lgbtdurnynas su zolytem BEPROCIAI pragyvene be tevu meiles===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS