A. Navalnas nominuotas Nobelio taikos premijai | KaunoDiena.lt

A. NAVALNAS NOMINUOTAS NOBELIO TAIKOS PREMIJAI

Grupė mokslininkų pasiūlė rusų opozicionieriui Aleksejui Navalnui skirti 2021 metų Nobelio taikos premiją, ketvirtadienį pranešė Rutgerso (Ratgerso) universiteto Jungtinėse Valstijose profesorius sociologas Sergejus Jerofejevas.

„Virtinė žinomų universitetų profesorių, užsiimančių Rusija, pasiūlė jam skirti Nobelio taikos premiją. Teikimo procesą pradėjo mokslininkai, bet tai nereikškia, kad neatsiras valstybės veikėjų ar tarptautinių organizacijų atstovų, paseksiančių jų pavyzdžiu“, – rašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.  

Pasak S. Jerofejevo, tarp palaikančių šią idėją mokslininkų yra tokių, kurie anksčiau neigiamai vertino A. Navalno veiklą, bet pakeitė savo nuomonę. 

„A. Navalnas, kovodamas už žmogaus teises, už ekonomines, politines [teises], už balso teisę ir teisingumą mūsų šalyje, taip pat prisideda ir prie kovos už šiuos idealus visame pasaulyje, o pasaulis dabar šiuo atžvilgiu yra labai sudėtingoje situacijoje“, – sakė profesorius televizijai „Dožd“, paprašytas argumentuoti sprendimą nominuoti opozicionierių Nobelio taikos premijai.

S. Jerofejevas nenurodė konkrečių mokslininkų, palaikančių šią iniciatyvą, tačiau pabrėžė, kad tarp jų esama labai garsių veikėjų. 

Rugsėjo 9 dieną Norvegijos parlamentaras Christianas Tybringas-Gjedde per interviu televizijai „Fox News“ pranešė, kad nominavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą 2021 metų Nobelio taikos premijai už jo vaidmenį sprendžiant užsitęsusius konfliktus.

Šįmet Nobelio taikos premijai jau nominuota apie 300 žmonių.

Nobelio taikos premiją nuo 1901 metų teikia Nobelio komitetas Osle fiziniams asmenims ir organizacijoms, kurie, Komiteto nuomone, įnešė ypatingą indėlį stiprinant taiką.

Pagal Nobelio fondo nuostatus, kandidatus gali teikti įvairių šalių nacionalinių parlamentų ir vyriausybių nariai, tarptautinių teismų nariai, universitetų rektoriai, socialinių mokslų, istorijos, filosofijos, teisės ir teologijos profesoriai, taikos ir vidaus politikos mokslinių tyrimų institutų direktoriai, Nobelio taikos premijos laureatai, Nobelio taikos premiją pelniusių organizacijų tarybų nariai, esami ir buvę Nobelio komiteto nariai ar patarėjai.     

Nobelio taikos premiją yra pelnę du rusai: 1975-aisiais ja buvo apdovanotas disidentas Andrejus Sacharovas, o 1990 metais – buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. 

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas šiuo metu dėl apnuodijimo gydomas Vokietijoje. 44 metų opozicionierius praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Tomsko, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus.

Lėktuvui skubiai nutūpus opozicionierius buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o po kelių dienų pervežtas į Berlyno kliniką.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų. Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

A. Navalno kolegos mano, jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

O.

Anekdotas )))))) Gal jam iteikti šnobelio premija, ar oskara?

Nuomonė

Sprendžiant iš nusususių nominuotųjų- ta premija jau seniai išsigimė ir yra šūdo verta.

ALGIS

JEI PASIŲLYTUMĖTE PUTINĄ --TIKRAI PRAETŲ , EUROPOJE MYLI IR GERBIA GIGANTINES ŠALIS .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS