Nepalas išdavė rekordiškai daug leidimų kopti į Everestą | KaunoDiena.lt

NEPALAS IŠDAVĖ REKORDIŠKAI DAUG LEIDIMŲ KOPTI Į EVERESTĄ

Šį pavasarį Nepalas išdavė rekordiškai daug leidimų – 454 – kopti į Everesto kalną, pirmadienį pranešė pareigūnai, praėjus ketveriems metams po to, kai aukščiausioje pasaulio viršukalnėje dėl spūsties žuvo mažiausiai keturi žmonės.

„Tai didžiausias skaičius leidimų kopti į Everesto kalną, kiek tik departamentas yra išdavęs“, – naujienų agentūrai AFP sakė turizmo departamento atstovas Bigyanas Koirala (Bigjanas Koirala) ir pridūrė, kad šis skaičius gali dar didėti.

Dauguma šių alpinistų bandys įveikti Everesto viršūnę padedami Nepalo gidų, todėl per kelias ateinančias savaites viršūnės sieks daugiau nei 900 alpinistų.

Tai gali sukelti spūstis pakeliui į viršūnę, jei dėl nepalankių oro sąlygų sutrumpės laikas, per kurį galima pasiekti viršūnę.

2019 metais dėl didžiulės eilės Evereste komandos buvo priverstos valandų valandas laukti šaltyje, sumažėjus deguonies kiekiui. Tai gali sukelti negalavimus ir išsekimą.

Mažiausiai keturios iš 11 mirčių tais metais įvyko dėl spūsčių.

Daugiausia alpinistų, kurie šį sezoną gavo leidimus, buvo iš Kinijos (96) ir Jungtinių Valstijų (87).

Buvęs Nepalo alpinizmo asociacijos prezidentas Ang Tsheringas Sherpa (Ang Čeringas Šerpa) AFP sakė, kad rekordinis leidimų skaičius susijęs su tuo, kad ankstesniais sezonais daug alpinistų negalėjo keliauti į Nepalą dėl pandemijos sukeltų trikdžių.

Be to, dėl naujų taisyklių Kinijos pusėje, pagal kurias reikalaujama, kad alpinistai prieš tai būtų įveikę kurią nors kitą 8 000 m viršūnę, į Nepalą vyko daugiau kinų.

Profesionalių alpinistų komanda šiuo metu rengia maršrutą į Everestą ir jau pritvirtino virvę į IV stovyklą 7 924 metrų aukštyje.

A. T. Sherpa teigė, kad pastaruoju metu iškritęs sniegas padidino lavinų pavojų kalnuose.

„Įprastai tai būna žiemą, kai turėtų būti iškritęs sniegas. Tačiau neseniai pavasarį snigo. Neseniai iškritęs sniegas išlieka minkštas, o tai didina lavinų pavojų“, – sakė A. T. Sherpa.

Trys Nepalo alpinistai dingo Evereste, kai balandžio 12 dieną kirto klastingą Kumbu ledyną. Pareigūnai nutraukė gelbėjimo operaciją, nusprendę, kad jų kūnų neįmanoma ištraukti iš gilaus plyšio.

Nepale yra aštuonios iš dešimties aukščiausių pasaulio viršūnių, o į Nepalo kalnus plūstantys užsienio alpinistai yra pagrindinis šalies pajamų šaltinis.

Vyriausybė iš leidimų kopti į Everestą iš viso surinko 4,86 mln. dolerių (4,43 mln. eurų), iš kiekvieno užsieniečio alpinisto imdama 11 000 dolerių (10,02 tūkst. eurų) mokestį.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ką \\\\\.../////

dar durniams leidimai reikalingi?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS