Norvegija Ukrainai atsiųs aštuonis tankus „Leopard 2“ | KaunoDiena.lt

NORVEGIJA UKRAINAI ATSIŲS AŠTUONIS TANKUS „LEOPARD 2“

Norvegijos vyriausybė antradienį pranešė, kad padovanos Ukrainai aštuonis savo tankus „Leopard 2“, taip išpildydama ankstesnį įsipareigojimą ir prisijungdama prie daugybės Vakarų šalių, pažadėjusių Ukrainai sunkesnės ginkluotės.

Norvegijos kariuomenėje šiuo metu naudojami 36 tankai „Leopard 2“.

„Norvegija Ukrainai padovanos aštuonis tankus ir iki keturių pagalbinių transporto priemonių. Be to, skiriame lėšų šaudmenims ir atsarginėms dalims“, – sakė gynybos ministras Bjornas Arildas Gramas.

Norvegijos žiniasklaidai jis teigė, kad tai įvyks netrukus.

B. A. Gramas sakė, kad 250 mln. Norvegijos kronų (22,9 mln. eurų) bus skirta amunicijai ir „Leopardų“ atsarginėms dalims per Europos taikos priemonę Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms remti.

„Padėtis Ukrainoje artėja prie kritinės fazės, todėl jai reikia skubios ir visapusiškos Vakarų paramos“, – sakė ministras.

B. A. Gramas sakė, kad Norvegija „taip pat prisidės prie Ukrainos tankų įgulų mokymo Lenkijoje kartu su kitomis sąjungininkėmis šalimis“.

Po nenuilstamos Kyjivo ir kitų šalių kampanijos Vokietija neseniai uždegė žalią šviesą modernių vokiečių gamybos tankų siuntimui į Ukrainą.

Berlynas sutiko atsiųsti 14 „Leopard 2“ vienetų iš savo karinių atsargų ir pritarė sąjungininkų vykdomam kovinių tankų reeksportui į Ukrainą.

Lenkija taip pat pažadėjo atsiųsti 14 tankų, Kanada atsiųs keturis, o Suomija, Ispanija ir Portugalija nurodė, kad irgi dalyvaus šioje iniciatyvoje, tačiau konkretaus kovinių mašinų skaičiaus nepateikė.

Praėjusį trečiadienį Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) pareiškė, kad Berlynas ir jo sąjungininkai siekia pristatyti pirmąjį tankų batalioną iki balandžio mėnesio, o kiti bus pristatyti vėliau šiais ir kitais metais.

Danija, Vokietija ir Nyderlandai taip pat pažadėjo, kad Ukraina artimiausiais mėnesiais gaus bent 100 senesnių tankų „Leopard 1“.

Gairės: karas Ukrainoje, Leopard, Norvegija, tankai Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS