Rusija įspėja A. Navalno šalininkus neraginti dalyvauti protestuose | KaunoDiena.lt

RUSIJA ĮSPĖJA A. NAVALNO ŠALININKUS NERAGINTI DALYVAUTI PROTESTUOSE

Rusijos prokurorai ketvirtadienį įspėjo Aleksejaus Navalno šalininkus neraginti dalyvauti protestuose, Kremliaus kritiko tyrimui dėl įtariamų prezidento Vladimiro Putino „rūmų“ tapus žiūrimiausiu jo „YouTube“ reportažu.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš ketvirtadienį sakė, kad dviejų valandų vaizdo įrašas, kuriame pasakojama apie prabangią valdą prie Juodosios jūros, esą priklausančią V. Putinui, nuo jo paskelbimo antradienį buvo peržiūrėtas daugiau kaip 40 mln. kartų.

Su korupcija kovojantis 44 metų A. Navalnas reportažą apie „brangiausius pasaulyje rūmus“ paskelbė kelios dienos po to, kai sugrįžo į Maskvą iš Vokietijos ir iškart buvo areštuotas.

Drauge su reportažu buvo paskelbtas raginimas šį savaitgalį dalyvauti masiniuose protestuose prieš Kremlių.

Tačiau ketvirtadienio pareiškime prokurorai perspėjo neraginti dalyvauti „nesankcionuotuose masiniuose protestuose“.

„Teisėsaugos agentūroms patarta prireikus imtis prevencinių priemonių ir administracinių veiksmų prieš pažeidėjus“, – nurodė Generalinė prokuratūra.

Po naujausio A. Navalno tyrimo jo šalininkai socialinėje žiniasklaidoje reiškė paramą jam ir skelbė vaizdo įrašus, kuriuose ragina žmones šeštadienį išeiti į gatves.

„Neteisėta veikla“

Trečiadienį Rusijos žiniasklaidos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ įspėjo socialinės žiniasklaidos platformas neskatinti raginimų dalyvauti demonstracijose.

Tarnyba sakė oficialiai nurodžiusi „TikTok“ ir „VKontakte“ – rusiškam „Facebook“ atitikmeniui – nebeskleisti „neteisėtos informacijos, įtraukiančios nepilnamečius į neteisėtą veiklą“.

A. Navalnas pastaraisiais metais paskelbė virtinę tyrimų dėl V. Putino sąjungininkų numanomų turtų, bet antradienį paskelbtas tyrimas yra pirmas, kuriame daugiausiai dėmesio skirta Kremliaus šeimininkui.

A. Navalno 2017 metais „YouTube“ paskelbtas įrašas, kuriame jis kaltino tuometinį premjerą Dmitrijų Medvedevą valdant prabangių valdų imperiją, buvo peržiūrėtas 38 mln. kartų ir išprovokavo didelio masto opozicijos protestus.

Po naujausio tyrimo paskelbimo A. Navalno komandai šalininkai paaukojo 10 mln. rublių (112,4 tūkst. eurų), ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė K. Jarmyš.

A. Navalno reportaže teigiama, kad valda Juodosios jūros pakrantėje yra 39 kartus didesnė už Monaką, kad joje yra kazino, įsikūręs 17 691 kv. m ploto name, čiuožykla, vynuogynas, teatras, kaljano salė su scena šokiams aplink stulpą.

Kremlius neigė, kad tie rūmai priklauso V. Putinui, ir ragino rusus nesiųsti savo pinigų „sukčiams“.

A. Navalnas į Rusiją sekmadienį grįžo iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo Sovietų Sąjungoje pagaminta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius kaltina V. Putiną įsakius Rusijos saugumo tarnyboms jį nunuodyti. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Josifas jau būtų seniai susitvarkęs su tuo Navalnu ir visa jo šobla. Šito, matyt, klynas per skystas.

ogi

gaila siu politpusdurniu patykejusiu u spec t gerais norais tiek navalnas tiek svetka kuri jau prasosi namolio o kur vaikai ??? politisgamos tyli nes tai VP o navalnas suprates kad neivykde nurodymu. grizo kad ir i kaleima nes kitu atveju butu sakes ?...

apginkime demokratija

Kodel putinas nepakuoja valstybes priesu - amerikos apmokamu agentu? Uz tai liaudis ji pakars kaip valstybes isdavika.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS