S. Cichanouskaja: Rusijos kariai kelia grėsmę Baltarusijos suverenitetui | KaunoDiena.lt

S. CICHANOUSKAJA: RUSIJOS KARIAI KELIA GRĖSMĘ BALTARUSIJOS SUVERENITETUI

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja sekmadienį pareiškė, kad Rusijos karių buvimas Baltarusijoje, pratęsus karines pratybas, kelia pavojų jos šalies suverenitetui.

„Rusijos kariuomenės buvimas mūsų teritorijoje pažeidžia mūsų konstituciją, tarptautinę teisę, kelia pavojų kiekvieno baltarusio ir viso regiono saugumui“, – sakoma jos biuro pranešime.

Baltarusijos gynybos ministras Viktaras Chreninas anksčiau sekmadienį pareiškė, kad bendros pratybos su Rusijos pajėgomis, kurios turėjo baigtis šį savaitgalį, bus tęsiamos.

Jo pranešime nurodoma, kad tokį sprendimą lėmė išaugęs karinis aktyvumas prie jų bendrų sienų ir „eskalacija“ Rytų Ukrainoje.

Kada planuojama baigti šias pratybas, nenurodoma.

Pratybos Baltarusijoje, kurių aktyvioji dalis prasidėjo praėjusią savaitę, turėjo tęstis iki vasario 20-osios.

Baltarusijoje vykstančios bendros pratybos didina susirūpinimą, kad Rusija planuoja eskaluoti konfliktą Ukrainoje. Rusija neigia turinti tokių planų, o Baltarusija teigia, kad pasibaigus pratyboms visi rusų kariai ir karinė technika išvyks iš šalies.

Vašingtonas anksčiau sakė, kad Kremlius į pratybas Baltarusijoje, taip pat ir prie šiaurinės Ukrainos sienos, nusiuntė maždaug 30 000 karių.

Baltarusija, įsiterpusi tarp Rusijos ir Europos Sąjungos valstybių narių, labiau suartėjo su Maskva po 2020 metais vykusių beprecedenčių protestų prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą.

Baltarusijos opozicija baiminosi, kad po pratybų Rusijos kariai gali nepalikti jų šalies, o tai dar labiau sutvirtintų Vladimiro Putino ir A. Lukašenkos ryšius.

Tačiau Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus netrukus po to, kai prasidėjo pratybos, pareiškė, kad pasibaigus bendriems manevrams šalyje neliks „nė vieno“ Rusijos kario.

Prancūzijos prezidentūra taip pat pranešė, kad Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) gavo V. Putino patikinimą, kad Rusijos kariai po pratybų išvyks iš Baltarusijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

galėtų bent kartu su ŠIMONYTE d i r b t i

grąžuolėmis pagal iškvietimą atvykusiems JANKIAMS-- padengtų dalį nuostolio.

kotletų kepėja CIKANOVSKA

Lietuvoje t i n g i n i a u j a-- galėtų bent kokioje KNAIPĖJE įsitaisyti.

WC

Tai ju tu prezidente-isvaryk rusus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS