S. Lavrovas: „Wagner“ samdiniai Malyje ir Libijoje yra komerciniu pagrindu | KaunoDiena.lt

S. LAVROVAS: „WAGNER“ SAMDINIAI MALYJE IR LIBIJOJE YRA KOMERCINIU PAGRINDU

Rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Rusijos privati karinė bendrovė „Wagner“ Malyje ir Libijoje veikia „komerciniu pagrindu“.

Interviu Italijos televizijai „Mediaset“ jis pakartojo oficialią Maskvos poziciją, kad „Wagner“ „neturi nieko bendra su Rusijos valstybe“.

S. Lavrovo teigimu, Maskva „paaiškino tai mūsų kolegoms prancūzams, kai jie pradėjo nervintis, nes „Wagner“ susitarė su Malio vyriausybe teikti saugumo paslaugas“.

„Mano gerbiamas kolega [Prancūzijos URM vadovas] Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) ir [ES užsienio politikos vadovas] Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) 2021 metų rugsėjį man tiesiai pasakė, kad Rusija neturi ką veikti Afrikoje nei valstybiniais kanalais, nei per privačias karines bendroves, nes Afrika yra ES ir Prancūzijos [interesų] zona“, – tvirtino S. Lavrovas sekmadienį paskelbtame interviu.

„Taip pat paaiškinome situaciją, kuri susiklostė Libijoje, kur šią privačią karinę bendrovę pakvietė Tobruko miesto, kuriame įsikūręs Libijos parlamentas, valdžia“, – pridūrė jis.

„Jie ten veikia komerciniu pagrindu, kaip ir Malyje“, – teigė S. Lavrovas.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artima laikoma „Wagner“ ir jos samdiniai įtariami pažeidimais Malyje, Libijoje ir Sirijoje.

Kariškių dominuojama Malio vyriausybė teigia, kad šalyje esantys rusai yra kariniai instruktoriai.

Vienas Europos pareigūnas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Ukrainoje veikiančios Rusijos pajėgos turi iki 20 tūkst. samdinių, įskaitant „Wagner“ kovotojus ir atvykėlius iš Sirijos ar Libijos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS