Sakartvelo eksprezidentas sako, kad buvo kankinamas kalėjime | KaunoDiena.lt

SAKARTVELO EKSPREZIDENTAS SAKO, KAD BUVO KANKINAMAS KALĖJIME

Sakartvelo eksprezidentas Michailas Saakašvilis, pirmadienį stojęs prieš teismą dėl piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, pasmerkė jo „politiškai motyvuotą“ persekiojimą ir netinkamą elgesį su juo kalėjime.

Tai buvo pirmas viešas jo pasirodymas nuo to laiko, kai slapta prieš vietos valdžios rinkimus sugrįžęs į Sakartvelą jis buvo suimtas spalio 1 dieną.

2004–2013 metais prezidento pareigas ėjęs M. Saakašvilis, protestuodamas prieš baudžiamąjį persekiojimą, kalėjime 50 dienų badavo.

„Visi žino, kad aš neturiu būti kalėjime, nes visi man iškelti kaltinimai yra sufabrikuoti ir politiškai motyvuoti“, – sakė M. Saakašvilis, iš už stiklinės užtvaros kreipdamasis į teisėjus Tbilisio teisme.

Sakydamas emocingą kalbą teismo salėje eksprezidentas vienu metu angliškai kreipėsi į „Sakartvelo tarptautinius partnerius“.

„Aš buvau kankinimas, su manimi elgėsi nežmoniškai, mušė, žemino“ kalėjime, sakė M. Saakašvilis.

Paskelbęs bado streiką kalėjime jis neteko 20 kilogramų. Pirmadienį teisme 53 metų M. Saakašvilis atrodė išblyškęs.

Jis taip pat pripažino, kad per devynerius metus valdžioje klaidų padarė „daugiau nei pakankamai“.

„Aš labai apgailestauju dėl daugybės klaidų. Pirmiausia dėl to, kad nesukūrėme nepriklausomų teismų. Atsiprašau visų, kas dėl to nukentėjo“, – sakė jis.

Prie teismo rūmų sostinėje susirinko daugiau nei 1 tūkst. M. Saakašvilio šalininkų. Jie mosavo Sakartvelo ir Europos Sąjungos vėliavomis, skandavo eksprezidento vardą.

Kelias dešimtis demonstracijos dalyvių suėmė policija, kai jie blokavo eismą šalia esančioje gatvėje, pranešė televizija „Mtavari TV“.

M. Saakašvilis nutraukė bado streiką lapkričio 20 dieną, kai buvo pervežtas į karinę ligoninę Gorio mieste, gydytojams perspėjus, kad jis gali greitai mirti.

Sakartvelo valdžia iš pradžių uždraudė M. Saakašviliui dalyvauti teisme, tačiau pakeitė savo sprendimą JAV valstybės departamentui pareikalavus gerbti jo teisę į teisingą teismą.

M. Saakašvilis 2018-aisiais Sakartvele buvo už akių nuteistas kalėti šešerius metus dėl įgaliojimų viršijimo. Jo laukia dar du teismai dėl panašių kaltinimų.

Pirmadienio teismo procesas yra susijęs su tariamu M. Saakašvilio vaidmeniu policijai susidorojant su opoziciją palaikiusiais protestuotojais 2007 metais. Remiantis pranešimais, protestą organizavo vienas Kremliaus palaikomas oligarchas, siekdamas sužlugdyti Sakartvelo siekį tapti NATO nariu.

M. Saakašvilis tuomet pripažino, kad policijos jėgos panaudojimas prieš protestuotojus buvo perteklinis, atsistatydino ir sušaukė pirmalaikius rinkimus, kuriuos galiausiai laimėjo.

Pirmadienį teisėjams jis sakė, kad „niekam nedavė jokių nurodymų“ dėl policijos operacijos vykdymo.

„Politinis kerštas“

Jo advokatas Dito Sadzaglišvilis naujienų agentūrai AFP sakė, kad M. Saakašvilis „niekaip neprisidėjo prie įsakymo ir policijos operacijos planavimo“.

„Prokurorai nepateikė jokių M. Saakašvilio nusižengimo įrodymų“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę M. Saakašvilis socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad tikimybė sulaukti teisingumo „šiame teisme“ yra „nulinė“.

Tarptautinė kankinimų aukų reabilitacijos taryba pasmerkė elgesį su M. Saakašviliu kalėjime. Kartvelų teisių grupių teigimu, jis „buvo psichologiškai kankinamas nelaisvėje“.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ nurodė, kad elgesys su buvusiu prezidentu rodo ne tik „selektyvų teisingumą, bet iš pažiūros atrodo kaip politinis kerštas“.

Kalbėdamas teisme M. Saakašvilis padėkojo kartvelams už jų „paramą ir solidarumą“ bei paragino „taikiai mobilizuotis“, kad būtų užbaigtas oligarcho Bidzinos Ivanišvilio partijos „Sakartvelo svajonė“ valdymas.

Turtingiausias Sakartvelo žmogus B. Ivanišvilis yra laikomas svarbiausiu sprendimus priimančiu asmeniu šalyje, nors oficialiai neturi jokių politinių pareigų.

Eksprezidento suėmimas paaštrino politinę krizę, kilusią po pernai šalyje įvykusių parlamento rinkimų, kuriuos opozicija laiko suklastotais.

Areštas taip pat paskatino kone didžiausius per pastarąjį dešimtmetį antivyriausybinius protestus.

Kritikai kaltina partijos „Sakartvelo svajonė“ vyriausybę naudojant baudžiamąjį persekiojimą prieš politinius oponentus ir žurnalistus.

Neseniai ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis išprovokavo pasipiktinimo bangą pareiškęs, kad vyriausybė buvo priversta areštuoti M. Saakašvilį, nes jis atsisakė pasitraukti iš politikos, bet M. Saakašvilis „turi teisę nusižudyti“.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

cha

Ne pirmas ir ne paskutinis šitas "badaujantis" artistas, apmokytas to meno Amerikoje. Kiek jau čia jų badavo, bet nei vienas nenustipo dėl idėjos iš bado, išskyrus airių "teroristus" . Visi tiktai cirkus krečia, tame tarpe ir šitas jankių kurstomas avinas. Kažin ko jau apie Navalną nieko neberašo, kur dingo tas suskis ? Gal jau atgailauja už nuodėmes ir prašo Putino malonės ? O gal zekai jau pagaidino tą erelį ?

CINCHURELI sako

kad nešė į teismą ant neštuvų .............. 15 kg priaugo badaudamas

Jinas

O šitą "didvyrį" turbūt nupirko, Įdomu, kiek mokėjo .Paleido kurstyti žmones ir žūti ne tikslo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS