Šiaurės Korėja paleido dar dvi balistines raketas | KaunoDiena.lt

ŠIAURĖS KORĖJA PALEIDO DAR DVI BALISTINES RAKETAS

Šiaurės Korėja anksti sekmadienį į jūrą paleido dvi balistines raketas, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

Tai septintas toks paleidimas per pastarąsias dvi savaites, surengtas praėjus vos kelioms valandoms po to, kai atominis amerikiečių lėktuvnešis baigė bendras pratybas prie Korėjos pusiasalio.

Seulas, Tokijas ir Vašingtonas pastarosiomis savaitėmis suintensyvino bendras karinio jūrų laivyno pratybas, taip sukeldami Pchenjano pyktį, nes šis jas laiko invazijos repeticijomis, o ir raketų paleidimą teisina būtinomis „atsakomosiomis priemonėmis“.

Deryboms jau seniai įstrigus, Pchenjanas suintensyvino savo uždraustų ginklų programas ir praėjusią savaitę virš Japonijos paleido vidutinio nuotolio balistinę raketą, o pareigūnai ir analitikai perspėja, kad Šiaurės Korėja baigė rengtis dar vienam branduoliniam bandymui.

Pietų Korėjos kariuomenė sekmadienį pranešė, kad „aptiko dvi trumpojo nuotolio balistines raketas, tarp 1 val. 48 min. ir 1 val. 58 min. (vietos, šeštadienį 19 val. 48 min.–19 val. 58 min. Lietuvos laiku) paleistas iš Munčono rajono Kangvono provincijoje Rytų jūros link“, turėdama omenyje jūrą, dar vadinamą Japonijos jūra.

Raketos „nuskriejo maždaug 350 km atstumą 90 km aukštyje“, sakoma Seulo Jungtinio štabų vadų komiteto pareiškime, kuriame raketų paleidimas vadinamas „rimta provokacija“.

Tokijas taip pat patvirtino užfiksavęs raketų paleidimą, o pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad raketos nukrito už Japonijos išskirtinės ekonominės zonos ribų.

Japonijos gynybos viceministras Toshiro Ino (Toširas Inas) sakė, kad Tokijas analizuoja šias raketas, ir pridūrė, kad „bet kuri iš jų gali būti iš povandeninio laivo paleidžiama balistinė raketa (SLBM)".

Praėjusį mėnesį Seulas pranešė, kad aptiko požymių, jog Šiaurės Korėja ruošiasi paleisti SLBM – ginklą, kurį Pchenjanas pastarąjį kartą išbandė gegužę.

JAV kariuomenės vadavietė Indijos ir Ramiojo vandenynų regione pareiškime nurodė, kad „glaudžiai konsultuojasi su savo sąjungininkais ir partneriais“, ir pridūrė, kad šis paleidimas išryškino Šiaurės Korėjos raketų programų „destabilizuojantį“ pobūdį.

Pratybos

Šiaurės Korėja savo raketų bandymais paprastai siekia vystyti naujus pajėgumus, tačiau naujausiais raketų paleidimais „iš skirtingų vietų ir skirtingu paros metu gali būti siekiama pademonstruoti karinę parengtį“, sakė Seulo „Ewha“ universiteto profesorius Leifas-Ericas Easley'is (Leifas Erikas Izlis).

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) „režimas bando priversti Seulą, Tokiją ir Vašingtoną atsisakyti trišalio bendradarbiavimo saugumo srityje“, sakė ekspertas.

Tačiau po vėliausio raketų bandymo surengtame neeiliniame Seulo nacionalinio saugumo tarybos posėdyje Pietų Korėjos pareigūnai pažadėjo stiprinti šį bendradarbiavimą, teigiama pareiškime.

Izoliuota Šiaurės Korėja šiemet surengė rekordiškai daug ginklų bandymų. Kim Jong Unas praėjusį mėnesį paskelbė jos, kaip branduolinį ginklą turinčios valstybės, statusą „negrįžtamu“ ir faktiškai nutraukė derybų dėl denuklearizacijos galimybę.

Reaguodami į tai, Seulas, Tokijas ir Vašingtonas suintensyvino bendras karines pratybas, o praėjusią savaitę į šią teritoriją buvo perkeltas lėktuvnešis „USS Ronald Reagan“ ir jo smogiamoji grupė.

Ketvirtadienį Pietų Korėjos kariuomenė pranešė, kad per pratybas jungtinį skrydį surengė 12 Šiaurės Korėjos karinių lėktuvų, kurie, manoma, vykdė šaudymo iš oro pratybas, o Seulas, reaguodamas į tai, paleido 30 naikintuvų.

Asano politikos studijų instituto analitikas Go Myong-hyunas (Go Mjonghjunas) sakė, jog Šiaurės Korėja bando teigti, kad jos sankcijas pažeidžiančių ginklų bandymų pobūdis buvo toks pat kaip ir bendrų sąjungininkų gynybinių pratybų.

„Šiaurės Korėja savo nuolatiniais raketų paleidimais bando suteikti lygiavertiškumo“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Jokių naujų sankcijų

Analitikai teigia, kad Pchenjanas drąsiai tęsia ginklų bandymus, nes yra įsitikinęs, kad aklavietė Jungtinėse Tautose apsaugos jį nuo tolesnių sankcijų.

Praėjusią savaitę JT Saugumo Taryba surengė neeilinį posėdį, kuriame aptarė Pchenjano virš Japonijos paleistą raketą „Hwasong-12“, kuri, anot pareigūnų ir analitikų, greičiausiai įveikė didžiausią horizontalų atstumą iš visų Šiaurės Korėjos bandytų ginklų.

Tačiau tame posėdyje ilgametė Šiaurės Korėjos sąjungininkė ir ekonominė rėmėja Kinija apkaltino Vašingtoną išprovokavus paleidimų virtinę, o Kinijos ambasadoriaus prie JT pavaduotojas Geng Shuangas (Geng Šuangas) apkaltino Jungtines Valstijas „nuodijant regiono saugumo aplinką“.

JAV ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas-Grinfild) paragino „sugriežtinti“ Šiaurės Korėjai taikomas sankcijas, bet Kinija ir Rusija gegužę vetavo tokią iniciatyvą.

Jau kelis mėnesius Tarybos nuomonės dėl atsako į Pchenjano branduolines ambicijas nesutampa: Rusija ir Kinija stojo Šiaurės Korėjos pusėn, o likusios JT Saugumo Tarybos šalys reikalauja bausmės.

„Kim (Jong Unui) naudinga, kad JAV politikos formuotojų akiratyje yra ir kitų nenumatytų aplinkybių, susijusių su dviem pagrindinėmis jo rėmėjomis – Rusija ir Kinija“, – AFP sakė analitinio centro „RAND Corporation“ politikos analitikė Soo Kim (Su Kim).

„Taigi nepanašu, kad Maskva ar Pekinas artimiausiu metu palaikys JAV Šiaurės Korėjos klausimu“, – sakė ji.

Seulo ir Vašingtono pareigūnai jau kelis mėnesius perspėja, kad Pchenjanas taip pat atliks dar vieną branduolinį bandymą, greičiausiai po Kinijos komunistų partijos suvažiavimo, įvyksiančio vėliau šį mėnesį.

„Tokia raketų bandymų virtinė, kokią matėme dabar, gali reikšti, kad ruošiamasi branduoliniam bandymui, tačiau tiksliai nuspėti laiką yra gana sudėtinga“, – AFP sakė JAV dirbantis saugumo analitikas Ankitas Panda.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

> Klausimeli

Ne Tau likviduoti, Kvaiša ...

Klausimelis

Ar dar ne laikas sita parseli ir kremliaus pamisusi karlika, bei jo gauja likviduoti?

Spaliukas

Kad taip pakoregavus nusileidimo taska..... Gili mintis.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS