Ukrainos prezidentas Atėnuose susitiko su Balkanų lyderiais | KaunoDiena.lt

UKRAINOS PREZIDENTAS ATĖNUOSE SUSITIKO SU BALKANŲ LYDERIAIS

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį susitiko su Balkanų šalių lyderiais ir Europos Komisijos vadove Graikijos sostinėje vykstančiame Europos Sąjungos ir Balkanų šalių vadovų susitikime.

Tarp lyderių buvo ir Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius, kurio šalis atsisakė prisijungti prie tarptautinių sankcijų, įvestų Belgrado tradicinei sąjungininkei Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

„Atviras, nuoširdus ir vaisingas susitikimas su Serbijos prezidentu“, – parašė V. Zelenskis socialiniame tinkle „X“.

„Geras pokalbis apie pagarbą JT Chartijai ir sienų neliečiamumą. Apie mūsų tautų bendrą ateitį bendruose Europos namuose. Apie mūsų santykių plėtojimą, kuris atitinka mūsų abipusius interesus“, – pridūrė jis.

Tai buvo pirmas V. Zelenskio, kuris į Atėnus atvyko pirmadienio popietę, susitikimas su A. Vučičiumi nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios pernai vasarį.

Kalbėdamas su žurnalistais A. Vučičius susitikimą su V. Zelenskiu apibūdino kaip gerą ir atvirą.

„Pakartojau, kad Serbija gerbia Ukrainos teritorinį vientisumą, priešingai nei kai kurie, kurie gerbia Ukrainos teritorinį vientisumą, bet ne Serbijos“, – sakė A. Vučičius, turėdamas omenyje buvusią Serbijos provinciją Kosovą. 2008 metais Kosovas paskelbė nepriklausomybę, kurią pripažįsta dauguma Europos Sąjungos valstybių, bet ne Rusija ir Kinija.

Kyjivas taip pat nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės, tačiau pastaruoju metu buvo ženklų, kad jis gali pakeisti savo poziciją dėl promaskvietiško Belgrado naratyvo apie plataus masto Rusijos karą Ukrainoje.

Po susitikimo su V. Zelenskiu A. Vučičius sakė, kad yra beveik įsitikinęs, jog Ukraina nepripažins Kosovo.

Deklaracija

Serbijos prezidentas, kurio šalis siekia narystės ES, sakė, jog, jo žodžiais, jam pavyko užtikrinti, kad po pirmadienį Atėnuose įvykusio Balkanų šalių lyderių susitikimo paskelbtoje oficialioje deklaracijoje nebūtų teksto dėl sankcijų Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

„Yra dalykų, kuriems šiuo metu nesame pasirengę, – sakė A. Vučičius. – Kiek galėjome, gynėme savo interesus.“

Antradienį Atėnuose 11 Balkanų regiono ir Rytų Europos šalių vadovai pasirašė bendrą deklaraciją, kuria išreikštas palaikymas Ukrainos teritoriniam vientisumui.

Atėnų deklaracijoje, pasirašytoje dalyvaujant V. Zelenskiui, šalys išreiškė „tvirtą paramą Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui tarptautiniu mastu pripažintose sienose, grindžiamam demokratijos ir teisinės valstybės vertybėmis“ Rusijos agresijos akivaizdoje.

Lyderiai taip pat išreiškė „paramą ir padėką už Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio nuoširdžias pastangas išdėstyti taikos principus, atitinkančius JT Chartiją, savo Taikos formulėje“.

Jie įsipareigojo „remti Ukrainą ir Moldovą, kad jos imtųsi kitų stojimo [į ES] proceso etapų, kai tik užbaigs būtinas reformas“.

Diskusijos dėl grūdų ir naikintuvai

V. Zelenskis taip pat susitiko su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), kuriai sakė padėkojęs „už pastangas normalizuoti Ukrainos žemės ūkio produktų eksportą ir tranzitą“.

U. von der Leyen sakė, kad jiedu aptarė „Ukrainos pažangą einant ES keliu ir mūsų nuolatinę paramą Rusijos agresijos akivaizdoje“.

„Toliau dirbsime kartu, kad Ukrainos grūdai patektų į pasaulio rinkas, ir teiksime ekonominę pagalbą“, – rašė ji „X“.

Praėjusį mėnesį Rusija pasitraukė iš svarbaus susitarimo, pagal kurį buvo galima saugiai gabenti ukrainietiškus grūdus per Juodąją jūrą.

Iniciatyva buvo vertinama kaip padėjusi sumažinti sparčiai kylančias kviečių, augalinio aliejaus ir kitų maisto produktų kainas.

Viešėdamas Atėnuose V. Zelenskis taip pat susitiko su Bulgarijos ministru pirmininku Nikolajumi Denkovu, Šiaurės Makedonijos prezidentu Dimitaru Kovačevskiu ir Kroatijos ministru pirmininku Andrejumi Plenkovičiumi.

Graikijos premjero Kiriako Micotakio (Kyriakos Mitsotakis) biuras teigė, kad šis susitikimas skirtas 2003 metų Salonikų aukščiausiojo lygio susitikimo, patvirtinusio Vakarų Balkanų valstybių europinę perspektyvą, 20-osioms metinėms paminėti.

V. Zelenskis atvyko į Atėnus dalyvauti neformaliame susitikime, užbaigdamas kelionę po Europą, kurios metu aplankė Švediją, Nyderlandus ir Daniją.

Graikija teigė, kad padės mokyti Ukrainos pilotus valdyti naikintuvus F-16 ir padės atstatyti Odesą.

Penktadienį Kyjivas palankiai įvertino JAV sprendimą leisti Danijai ir Nyderlandams perduoti Ukrainai naikintuvus F-16, kai jos pilotai bus apmokyti jais naudotis.

Gairės: Ukrainos prezidentas, Balkanų lyderiai, Graikija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS