Vengrija pratęsė Ukrainos grūdų importo embargą | KaunoDiena.lt

VENGRIJA PRATĘSĖ UKRAINOS GRŪDŲ IMPORTO EMBARGĄ

Vengrijos vyriausybė penktadienį paskelbė, kad ir toliau taikys apribojimus ukrainietiškų grūdų importui, nepaisydama Europos Komisijos sprendimo nutraukti importo draudimą.

„Vengrija ketina uždaryti savo sienas 24 ukrainietiškiems produktams“, o anksčiau jų buvo keturi, teigiama žemės ūkio ministro Istvano Nagy (Ištvano Nadžio) socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pareiškime.

Šiuo žingsniu siekiama apsaugoti Vengrijos ūkininkų interesus, pridūrė jis.

Europos Komisija anksčiau penktadienį paskelbė nusprendusi nepratęsti draudimo importuoti ukrainietiškus grūdus, Kyjivui pažadėjus kontroliuoti savo produkcijos eksportą.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, buvo uždaryti iki karo naudoti Juodosios jūros laivybos keliai, todėl Europos Sąjunga tapo pagrindiniu ukrainietiškų grūdų tranzito ir eksporto maršrutu.

Visgi prieš tris mėnesius ES susitarė apriboti grūdų importą iš Ukrainos į penkias jai kaimynines Bendrijos nares – Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Rumuniją ir Slovakiją, kad būtų apsaugoti pastarųjų ūkininkų interesai, kaltinusių, kad importas sukėlė kainų griūtį jų rinkose.

EK penktadienį pranešė padariusi išvadą, kad dėl koordinavimo platformos darbo ir įvestų laikinųjų priemonių rinkos iškraipymai penkiose su Ukraina besiribojančiose valstybėse narėse išnyko, todėl embargo nuspręsta nepratęsti, kai jis baigs galioti šį vidurnaktį.

Bulgarija ketvirtadienį nusprendė nepratęsti draudimo importuoti ukrainietiškus grūdus.

Tuo tarpu Lenkijos vyriausybė antradienį nusprendė pratęsti draudimą.

Slovakijos vyriausybė yra sakiusi, kad paliks galioti draudimą. Savo ruožtu Rumunija pareiškė, kad laikysis Briuselio sprendimo.

 

 

Gairės: Vengrijos vyriausybė, ukrainietiški grūdai, karas Ukrainoje, grūdų importo embargas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS