ES teismas dėl neuždarytos kasyklos skyrė Lenkijai baudą – 500 tūkst. eurų per dieną | KaunoDiena.lt

ES TEISMAS DĖL NEUŽDARYTOS KASYKLOS SKYRĖ LENKIJAI BAUDĄ – 500 TŪKST. EURŲ PER DIENĄ

Europos Teisingumo Teismas (ETT) pirmadienį skyrė baudą Lenkijai, nes vyriausybė neuždarė vienos kasyklos, nors jai buvo nurodyta tai padaryti.

Lenkija nepaisė gegužės mėnesį priimto ETT sprendimo sustabdyti lignito (rusvųjų anglių) gavybą Turovo kasykloje, esančioje netoli Čekijos ir Vokietijos sienų.

Varšuva turi sumokėti 500 tūkst. eurų baudą į ES biudžetą už kiekvieną sprendimo nevykdymo dieną, nurodoma ETT pirmininko pavaduotojos Rosario Silva de Lapuerta paskelbtoje nutartyje, kuri įsigalioja iš karto.

Sprendimas priimtas gavus Čekijos, kuri jau buvo pateikusi skundą prieš Lenkiją ETT, prašymą. Praha skundėsi, kad licencija atvirai kasybai buvo pratęsta neatlikus būtinų poveikio aplinkai vertinimų.

Čekijos vyriausybė baiminasi, kad kris požeminio vandens lygis. Pasienio regiono, kuriame yra kasykla, gyventojai taip pat skundėsi dėl triukšmo ir dulkių.

Šiais skundais buvo grindžiamas gegužės mėnesio prašymas ETT sustabdyti lignito gavybą šioje vietovėje, kol bus priimtas galutinis sprendimas.

Tačiau kasyba nebuvo nutraukta, nes Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis teigė, kad reikia užtikrinti šalies energetinį saugumą.

Čekija prašė skirti 5 mln. eurų baudą už kiekvieną dieną, o Lenkijos vyriausybė reikalavo panaikinti laikinąjį draudimą.

Lenkijos prašymas buvo atmestas, o 500 tūkst. eurų kasdienė bauda bus skiriama tol, kol Varšuva įvykdys laikinąjį draudimą.

Galutinį sprendimą dėl šios bylos ETT turėtų priimti vėliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Ar ne laikas Lenkijai išstoti iš tos Geiropos ?

Panašu

kad ES teismas padės išvaryti Lenkiją iš ES....

prieš

beveik 8 metus buvau tose kasyklose, ten yra dar ir muziejus, tai labai dideliuose požemiuose apie 3 valandas vyko ekskursija

SUSIJUSIOS NAUJIENOS