Išpuolio per vestuves Kabule aukų padaugėjo iki 80 | KaunoDiena.lt

IŠPUOLIO PER VESTUVES KABULE AUKŲ PADAUGĖJO IKI 80

Kabule per savaitgalį vykusias vestuves džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) surengto išpuolio aukų skaičius pasiekė 80, trečiadienį pranešė vienas pareigūnas.

Tai daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis Afganistano sostinėje per daugiau nei metus.

Mirtininkas šeštadienį susprogdino bombą vakariniame Kabulo rajone esančioje pokylių salėje, kai ten vyko vestuvių šventė.

Pareigūnai iškart po išpuolio pranešė apie mažiausiai 63 aukas ir daugiau kaip 180 sužeistųjų.

„Žuvusiųjų skaičius dabar padidėjo iki 80“, – naujienų agentūrą AFP informavo Vidaus reikalų ministerijos atstovas Nasratas Rahimi (Nasratas Rahimis).

„Kai kurie sužeistieji, kurie buvo kritinės būklės pristatyti į ligoninę, mirė“, – pridūrė jis.

Tai buvo daugiausiai gyvybių nusinešęs išpuolis Kabule nuo praėjusių metų sausio, kai judrioje gatvėje sprogus užminuotam greitosios pagalbos automobiliui žuvo 103 žmonės, rodo oficialūs duomenys. Atsakomybę už šią ataką prisiėmė Talibanas.

Šeštadienio sprogimas buvo toks galingas, kad nuo didžiulės pokylių salės buvo nuplėšta nemaža dalis stogo. Šventėje dalyvavo keli šimtai svečių, dauguma jų buvo šiitai.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė IS, sunitų džihadistų grupuotė, turinti vis daugiau įtakos Afganistane.

Išpuolis Afganistano sostinėje buvo surengtas tuo metu, kai Vašingtonas ir Talibanas jau yra pasiekę baigiamuosius derybų dėl amerikiečių karinio kontingento Afganistane mažinimo etapus.

Per derybas siekiama susitarti dėl jau 18 metų besitęsiančio JAV karinio vaidmens šioje šalyje ir 14 tūkst. karių turinčio amerikiečių kontingento išvedimo mainais į Talibano įsipareigojimus nebeleisti šioje šalyje veikti kovotojų stovykloms, kuriose būtų rengiami teroristai, rengiantys atakas užsienyje.

Tačiau šeštadienio sprogimas atkreipė dėmesį į tai, kaip lengva nesąžiningiems veikėjams Afganistane surengti ataką, ir kaip sunku bus Talibanui laikytis duotų garantijų.

JAV Valstybės departamentas antradienį pranešė, kad aukšto rango diplomatas Zalmay Khalilzadas (Zalmajus Chalilzadas) grįžta į Katarą tolesnių derybų su Talibanu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS