Italijoje potvynių aukų skaičius padidėjo iki 14 | KaunoDiena.lt

ITALIJOJE POTVYNIŲ AUKŲ SKAIČIUS PADIDĖJO IKI 14

Per potvynius Italijos šiauriniame Emilijos-Romanijos regione žuvusių žmonių skaičius penktadienį padidėjo iki 14, pranešė pareigūnai.

Regiono valdžia nurodė tuojau pat evakuoti žmones iš dviejų miestelių ir paskelbė, jų žodžiais, itin skubų raginimą gyventojams iki minimumo sumažinti judėjimą regione.

„Žuvusiųjų skaičius padidėjo iki 14“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovė.

Naujausia auka yra vyras, surastas užlietuose namuose Faencoje – vaizdingame, žalių ganyklų ir vynuogynų apsuptame mieste, kuris po šios savaitės liūčių dabar yra apsemtas.

Beveik pusė iš 10 tūkst. evakuotų žmonių naktį praleido laikinose prieglaudose sporto salėse ar viešbučiuose. Kitiems keliuose miestuose karštas maistas buvo dalijamas iš mobiliųjų virtuvių.

Pasakiau savo sūnui, kad tai žaidimas, ir kad jis turi kuo aukščiau įsikibęs laikytis, kad ir kas jį paimtų.

Faencoje gyventojai iš namų kasė purvą, į krūvas vertė permirkusius čiužinius, drabužius ir baldus.

Regiono centre Ravenoje vis dar lyja, ir meras Massimo Isola (Masimas Izola) kalbėjo apie, jo žodžiais, katastrofišką padėtį kaimeliuose kalvų šlaituose aplink miestą.

Gelbėtojams toliau ieškant potvynių atkirstų žmonių, paskelbta detalių apie kai kurių aukų žūties aplinkybes.

75 metų Giovanni Pavani (Džovanis Pavanis) antradienį atsisakė palikti savo namus, o kaimynei Marinai Giocometti (Marinai Džokometi) sakė, kad langus apdėjo smėlio maišais ir kad jam viskas bus gerai, rašė laikraštis „Corriere della Sera“.

Jis su ja kalbėjosi telefonu, kai į vidų ėmė plūsti vanduo. „Man šalta, labai šalta. Po namus plaukioja baldai“, – kaimynei pasakęs vyras.

Jo žodžius perdavė M. Giocometti. Ji sakė liepusi jam stovėti ant stalo ir pažadėjusi paskambinti gelbėtojams, bet ryšys staiga nutrūko.

Trečiadienį daug dėmesio sulaukė trejų metų berniuko išgelbėjimas. Jį savo rankose laikė motina, pati iki pažastų stovėdama vandenyje prie savo namo ir šaukdamasi pagalbos.

36 metų Fabiana minėtam laikraščiui penktadienį pasakojo, kad niekada nepamirš jos vaiką išgelbėjusio vyro nesavanaudiškumo. Gelbėtojas – virėju dirbantis serbas Dorde (Džiordžė) – atplaukė prie jos, paėmė berniuką, užsikėlė jį ant pečių ir nuplaukė su juo į saugią vietą.

„Pasakiau savo sūnui, kad tai žaidimas, ir kad jis turi kuo aukščiau įsikibęs laikytis, kad ir kas jį paimtų“, – pasakojo moteris.

Liūtys, kai per 36 valandas iškrito pusės metų kritulių kiekis, padarė žalos už milijardus eurų ir iškėlė klausimų, kodėl nesistengiama labiau švelninti klimato kaitos poveikį. Vyriausybė raginama atgaivinti apleistą projektą stichinių nelaimių padariniams švelninti.

2014 metais tuometinis premjeras Matteo Renzi (Matėjas Rencis) įkūrė darbo grupę „Italia Sicura“ („Saugi Italija“) ir pavedė jai rūpintis potvynių ir nuošliaužų prevencija.

Tačiau 2018 metais Giuseppe Conte (Džuzepė Kontė), vadovavęs populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) ir dešiniojo sparno partijos „Lyga“ (it. Lega) koalicinei vyriausybei, panaikino šią darbo grupę ir pakeitė ją projektu, kurio įgyvendinimo taip ir nebuvo imtasi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS