Maskvos teismas paliko galioti 9 metų kalėjimo bausmę A. Navalnui | KaunoDiena.lt

MASKVOS TEISMAS PALIKO GALIOTI 9 METŲ KALĖJIMO BAUSMĘ A. NAVALNUI

Maskvos teismas antradienį atmetė įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apeliaciją dėl devynerių metų laisvės atėmimo bausmės, kurią jis ir jo sąjungininkai smerkia kaip politiškai motyvuotą.

Maskvos miesto teismas nusprendė „palikti nuosprendį nepakeistą“ ir leido jam įsigalioti nedelsiant, o tai reiškia, kad A. Navalnas bus perkeltas į griežto režimo koloniją, kur bus kalinamas griežtesnėmis sąlygomis, įskaitant retesnius pasimatymus su artimaisiais.

Opozicionieriaus advokatai tai ginčija, teigdami, kad su jų klientu nepagrįstai elgiamasi kaip su recidyvistu.

Naujas nuosprendis pakeis pernai vasarį jam skirtą bausmę: tai reiškia, kad opozicijos veikėjas už grotų praleis dar aštuonerius metus.

„Niekinu jūsų teismą“

A. Navalnas Maskvos teismo posėdyje dalyvavo vaizdo ryšiu, būdamas už grotų savo kolonijoje.

Vilkėdamas juodą kalinio uniformą ir striukę su kailiu, jis atrodė santūrus ir juokavo apie problemas su garso sistema.

A. Navalnas pavadino savo bylą „beprasme“ ir pareiškė: „Niekinu jūsų teismą, jūsų sistemą.“

Tai jūs, jūsų sistema ir Putinas, kurie yra Rusijos žmonių išdavikai.

„Tai jūs, jūsų sistema ir Putinas, kurie yra Rusijos žmonių išdavikai, – sakė jis. – Esu pasirengęs sėdėti kalėjime, kad įrodyčiau, jog ne visi Rusijoje yra tokie.“

Savo kalboje A. Navalnas pasmerkė Kremlių ir jo karą Ukrainoje.

„Tai, ką daro Putinas, yra beprasmiška“, – pabrėžė opozicionierius.

„Vienas išprotėjęs vagis užgrobė Ukrainą, ir niekas nesupranta, ką jis nori su ja daryti“, – pareiškė A. Navalnas.

„Jūsų laikas praeis ir degsite pragare“, – sakė jis savo kalbos pabaigoje.

Teismo posėdžiai prasidėjo praėjusią savaitę, tačiau A. Navalnui buvo suteiktas savaitės trukmės atidėjimas, kad jį galėtų aplankyti šeima.

„Prieštarauja tarptautinei teisei“

Šis teismo procesas vyksta tuo metu, kai Rusijos valdžia siekia nutildyti likusius vyriausybės kritikus, o Maskva tęsia savo karą kaimyninėje Ukrainoje.

A. Navalnas, balsingiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas šalyje, kovo pabaigoje buvo pripažintas kaltu dėl lėšų pasisavinimo ir nepagarbos teismui. Teismas jam skyrė devynerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Jo advokatė Olga Michailova teisme pareiškė, kad nuosprendis turėtų būti panaikintas, nes jis yra „neteisingas“ ir „prieštarauja tarptautinei teisei“. Tuo metu prokuroras verdiktą pavadino „teisėtu ir pagrįstu“.

A. Navalnas teismui sakė, kad jo byla buvo nagrinėjama kalėjime, prisidengiant suvaržymais dėl COVID-19, nors atitinkamas Maskvos teismas veikė.

„COVID-19 suvaržymai buvo taikomi tik man“, – teigė jis.

Opozicionierius taip pat tvirtino, kad jo teisininkų komanda „pagavo teisėją [Margaritą] Kotovą skambinant kažkam iš prezidento administracijos pačiu bylos nagrinėjimo įkarščiu“.

45-erių A. Navalnas jau atlieka anksčiau jam skirtą pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę kolonijoje už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos. Jis buvo nuteistas už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

A. Navalnas išgarsėjo kaip su korupcija kovojantis tinklaraštininkas ir prieš įkalinimą Rusijoje mobilizavo virtinę antivyriausybinių protestų.

2020 metais jis vos nebuvo nunuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius dėl tos atakos kaltina Kremlių, bet šis neigia bet kokį savo vaidmenį.

Pernai A. Navalnas buvo sulaikytas grįžęs į tėvynę po gydymo Vokietijoje. Jo areštas išprovokavo smerkimą užsienyje, o Vakarų sostinės paskelbė Maskvai sankcijų.

Vėliau opozicionieriaus politinės organizacijos Rusijoje buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“ ir uždarytos.

Pagrindiniai A. Navalno sąjungininkai pabėgo iš Rusijos, o keli iš jų yra ieškomi, nes jiems šalyje iškeltos baudžiamosios bylos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ogi

oligariniai globalistai laiko saugo gerai maityna ir kai putka nuvers bus savas vadas ??? juk zelensky iremino irgi oligarzydai?===

na , manau per ta laika

issiks visa novicioka kurio prisiede....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS