Daugiau kaip 100 tūkst. baltarusių eitynėse reikalavo A. Lukašenkos pasitraukimo | KaunoDiena.lt

DAUGIAU KAIP 100 TŪKST. BALTARUSIŲ EITYNĖSE REIKALAVO A. LUKAŠENKOS PASITRAUKIMO

Daugiau kaip 100 tūkst. baltarusių sekmadienį dalyvavo eitynėse Minske, reikalaudami autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos atsistatydinimo.

Protesto akcija surengta baigiantis opozicijos paskelbtam ultimatumo terminui.

Milicija, siekdama išvaikyti protestuotojus, naudojo garsines granatas ir ašarines dujas. Liudininkai pranešė, kad Minske ir Gardine sulaikyta daugiau kaip šimtas žmonių.

Siekiant sutrukdyti demonstracijai, Minsko centre buvo uždarytos metro stotys, suvaržytas mobilaus interneto veikimas.

Lietuvoje gyvenanti opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja prieš dvi savaites paskelbė ultimatumą A. Lukašenkai, reikalaudama jo atsistatydinti, nutraukti smurtą ir paleisti politinius kalinius. Ji sako, kad A. Lukašenkai neįvykdžius reikalavimų pirmadienį prasidės masiniai streikai.

Europos Sąjunga ir kitos Vakarų šalys įvedė sankcijas režimo atstovams dėl rugpjūčio 9-ąją vykusių prezidento rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus.

A. Lukašenka kreipėsi pagalbos į Maskvą, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jam pažadėjo pusantro milijardo JAV dolerių paramą. 

Sužeisti protestuotojai

Baltarusijos opozicinė žiniasklaida pranešė, kad per šį sekmadienį vykusias masines protesto akcijas mažiausiai keli jų dalyviai buvo sužeisti, OMONo padaliniams šaudžius guminėmis kulkomis.

Įvykių liudininkai agentūrai „Interfax“ pranešė, jog po kelių garsinių granatų susprogdinimų Minsko Orlovsko rajone pasigirdo šūviai. Netrukus keli protestuotojai kreipėsi į medikus, tarp jų – mergina dėl kojos sužeidimo ir į pilvą sužeistas vyras.

Protestuotojų tvirtinimu, OMONas prieš protestuotojus panaudojo gumines kulkas.

Opoziciniai „Telegram“ kanalai praneša, kad saugumo pajėgos į protestuotojus paleido kelias serijas guminių kulkų, yra nukentėjusiųjų.

Tuo tarpu Baltarusijos vidaus reikalų ministerija agentūrai „Interfax“ patvirtino, kad saugumo pajėgos panaudojo specialiąsias priemones, nenurodydama, kokias konkrečiai.

Sulaikyta mažiausiai 110 protestuotojų

Baltarusijoje sekmadienį sulaikyta mažiausiai 110 protesto akcijų dalyvių, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Centro tinklapyje skelbiamas sąrašas su sulaikytų protestuotojų pavardėmis – dabar jų 112, sąrašas nuolat atnaujinamas.

Pasak žmogaus teisių gynėjų, sulaikymai užfiksuoti sostinėje Minske, taip pat Breste, Bobruiske, Borisove, Vitebske, Gardine, Žlobine, Lydoje, Liachovičiuose, Mogiliave, Novopolocke, Pinske, Pečicoje.

Tarp sulaikytųjų – opozicijos politikas Dmitrijus Daškevičius, penki žurnalistai.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

GALERIJA

  • Daugiau kaip 100 tūkst. baltarusių eitynėse reikalavo A. Lukašenkos pasitraukimo
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

artas

Isvesti procentaliai ... tai mazuma nori priversti didziaja dauguma vykdyti savo valia. Mazuma ... Lietuva pazeidzia tarptautine teise kisdamasi i kitos valstybes reikalus....

o like

devyni milijonai savo kantriu darbu ,ir istatymu laikimusi pritare Batios prezidentavinui

tulpes@lrpk.lt

O 9 miljonai reikalavo, kad Lukasenka visa sita Oziu fermos penktaja kolona issaudytu, bet Lukasenka nesaudo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS