Prie Taivano užfiksuotas 6,6 balo žemės drebėjimas | KaunoDiena.lt

PRIE TAIVANO UŽFIKSUOTAS 6,6 BALO ŽEMĖS DREBĖJIMAS

Prie Taivano krantų ankstų trečiadienį (antradienio vakarą Lietuvos laiku) buvo užfiksuotas 6,6 balo žemės drebėjimas, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

USGS nurodė, kad žemės drebėjimo židinys buvo 10 km gylyje ir kad požeminis smūgis įvyko už 70 km į pietus nuo Hualiano miesto. Anksčiau skelbta, kad drebėjimas buvo 6,9 balo stiprumo.

Pranešimų apie žuvusiuosius, sužeistuosius ar didesnę žalą kol kas negauta.

Naujienų agentūros AFP reporterė pranešė, kad kelios minutės po 1 val. 40 min. vietos (antradienį 19 val. 40 min. Lietuvos) laiku Taibėjaus Džongšano rajone pajuto, kad drebėjo jos pastatas. Žmonių mobiliuosius telefonus pasiekė vyriausybės paskelbti perspėjimai.

Taivano centrinis meteorologijos biuras pranešė, kad pirminis 5,4 balo žemės drebėjimas įvyko 1 val. 6 min. vietos (19 val. 6 min. Lietuvos) laiku.

Po jo, 1 val. 41 min. (19 val. 41 min. Lietuvos laiku), sekė 6,6 balo stiprumo smūgis, o dar po dviejų minučių – 6,1 balo pakartotinis smūgis, pranešė biuras.

Taivaną, esantį ties dviejų tektoninių plokščių sandūra, dažnai sukrečia žemės drebėjimai.

Taivanas neskelbia perspėjimų apie cunamius, nebent drebėjimas būna stipresnis nei 7 balų.

Kai kurie 6 balų ar stipresni žemės drebėjimai gali pareikalauti gyvybių, nors daug priklauso nuo to, kur ir kokiame gylyje užfiksuojami požeminiai smūgiai.

Tačiau USGS įvertino, kad aukų ir žalos tikimybė po naujausio drebėjimo yra nedidelė.

Pastarąjį kartą Taivaną panašaus galingumo požeminis smūgis supurtė sausio pradžioje, kai prie rytinių salos krantų buvo užfiksuotas 6,2 balo žemės drebėjimas. Tačiau pranešimų apie didesnę žalą ir nukentėjusius žmones tada nebuvo.

Pernai spalį šiaurės rytinę Ilano apygardą supurtė 6,5 balo drebėjimas, kurio epicentras buvo 67 km gylyje, tad jis padarė nedaug žalos.

Vaizdingą turistų mėgstamą Hualianą 2018 metais sukrėtė 6,4 balo žemės drebėjimas, per kurį žuvo 17 žmonių, o beveik 300 buvo sužeisti.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS