Skelbiama apie Baltarusijos opozicionieriaus M. Statkevičiaus sulaikymą Minske | KaunoDiena.lt

SKELBIAMA APIE BALTARUSIJOS OPOZICIONIERIAUS M. STATKEVIČIAUS SULAIKYMĄ MINSKE

Minske sulaikytas opozicijos politikas Mykola Statkevičius, skelbia Baltarusijoje neregistruotas žmogaus teisių centras „Vesna“, remdamasis jo žmona Marina Adamovič.

„Minske gegužės 31 d. apie 12.30 val. Majakovskio gatvėje civiliai apsirengę žmonės mikroautobusu blokavo M. Stakevičiaus žmonos M. Adamovič automobilį. Vėliau M. Statkevičius bus sulaikytas. Sulaikyme nedalyvavo nė vienas žmogus milicininko uniforma“, – nurodoma centro pranešime.

Kaip nurodė politiko žmona, šiuo metu ji Lenino rajone esančioje milicijos nuovadoje rašo pareiškimą dėl M. Statkevičiaus pagrobimo.

Sekmadienį Baltarusijos miestuose vyksta daugybė piketų, kurių metų renkami parašai dėl kandidatų į prezidentus iškėlimo. M. Statkevičius ketino kelti savo kandidatūrą, tačiau jo prašymą Centrinė rinkimų komisija atmetė, nes jis anksčiau buvo teistas ir teistumas dar yra galiojantis.

M. Statkevičius yra Baltarusijoje neregistruotos Baltarusijos socialdemokratų partijos (Liaudies Hramados) lyderis. Jis dalyvavo 2010 metų prezidento rinkimų kampanijoje kaip kandidatas.

2010 metų gruodžio 19 d., po to, kai buvo paskelbti prezidento rinkimų rezultatai, parodę, kad rinkimus vėl laimėjo Aleksandras Lukašenka, opozicijos akcija Nepriklausomybės aikštėje Minske virto masiniais neramumais. Per juos buvo sulaikyta daugiau nei 600 aktyvistų, įskaitant ir M. Statkevičių.

2011 metų gegužę jis buvo nuteistas dėl masinių neramumų organizavimo ir nuteistas kalėti šešerius metus. 2015 metų rugpjūčio 22 d. A. Lukašenka suteikė jam ir dar keliems opozicijos aktyvistams malonę. Tačiau M. Statkevičiaus teistumas galioja 8 metus, nes „masiniai neramumai“ yra kvalifikuojami kaip labai rimtas nusikaltimas.

Sekmadienį sulaikyta 17 aktyvistų

Baltarusijos žmogaus teisių gynimo aktyvistai praneša, kad per sekmadienį šalyje vykusius piketus, kurių metų buvo renkami parašai dėl kandidatų į prezidentus iškėlimo, sulaikyta mažiausiai 17 visuomeninių aktyvistų ir iniciatyvinių grupių atstovų.

Baltarusijoje neregistruotas žmogaus teisių centras „Vesna“ skelbia, jog sulaikymai buvo fiksuojami sostinėje Minske, Gardine, Vitebske, Gomelyje ir dar mažiausiai septyniuose šalies miestuose. Jo tinklapyje paskelbtas sulaikytųjų sąrašas.

Minske buvo sulaikytas opozicijos politikas M. Statkevičius, o Gardine – šalies prezidento rinkimuose ketinančios dalyvauti Svetlanos Tichanovskos vyras Sergejus Tichanovskis.

Milicija reikalavo, kad žmonės išsiskirstytų iš masinių piketų, juos įvardindama neteisėtais mitingais. Piketai prasidėjo vidurdienį, prie parašų už kandidatus rinkimo vietų buvo nusidriekusios ilgos eilės.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyks rugpjūčio 9-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kodel trinat

jankiu pakalikai

jankiu

palaikomas ,statytinis

Anonimas

Statkevic.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS