TATENA: Černobylio atominėje elektrinėje atkurtas elektros tiekimas | KaunoDiena.lt

TATENA: ČERNOBYLIO ATOMINĖJE ELEKTRINĖJE ATKURTAS ELEKTROS TIEKIMAS

Ukrainos Černobylio atominėje elektrinėje (ČAE), kur 1986 metais įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa, atkurtas elektros tiekimas, vėlų pirmadienį pranešė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA).

Tuo metu Ukrainos branduolinės energetikos agentūra „Energoatom“ apkaltino Rusijos kariuomenę sprogdinant šaudmenis Zaporižios atominėje elektrinėje šalies pietuose.

„Ukraina informavo TATENA, kad šiandien (Černobylio) atominėje elektrinėje vėl buvo atkurtas išorinis elektros energijos tiekimas po to, kai linija vėl buvo sugadinta „okupacinių pajėgų“, – tviteryje parašė JT atominės energetikos priežiūros tarnyba.

„Darbuotojai atnaujino darbus, kad elektrinė vėl būtų prijungta prie elektros tinklo“, – priduriama pranešime.

Darbuotojai atnaujino darbus, kad elektrinė vėl būtų prijungta prie elektros tinklo.

Energijos operatorė „Ukrenergo“ anksčiau pranešė, kad Černobylio elektrinę maitinančią elektros liniją „sugadino okupacinės pajėgos“, turėdama galvoje vasario 24 dieną į Ukrainą įsiveržusias Rusijos pajėgas.

Praėjusią savaitę irgi buvo pranešta apie nutrūkusį elektros tiekimą uždarytai jėgainei, kuri yra uždaroje vadinamojoje atskirties zonoje. Ten yra tiek išjungti reaktoriai, tiek radioaktyvių atliekų saugyklos.

Vis dėlto sekmadienį Kyjivo energetikos pareigūnai pranešė, kad Černobylio atominėje elektrinėje pavyko atkurti elektros tiekimą, kuris buvo nutrauktas, kai Rusijos pajėgos užgrobė objektą pirmosiomis invazijos dienomis.

Jėgainėje įrengti atsarginiai dyzeliniai generatoriai, galintys laikinai tiekti energiją saugumo sistemoms, įskaitant panaudoto branduolinio kuro saugyklos aušinimo sistemas, praėjusią savaitę pranešė Ukrainos branduolinės energetikos kontrolės institucija SNRIU.

„Ukrenergo“ pabrėžė, jog Černobylis „negali būti paliktas be patikimo energijos tiekimo“ ir kad netoliese esančio Slavutyčiaus miesto gyventojai „yra priklausomi“ nuo teikiamos elektros.

1986 metų sprogimas nusinešė šimtus gyvybių ir paskleidė radioaktyvų debesį į vakarus visoje Europoje.

Kovo 4 dieną Rusijos pajėgos taip pat apšaudė ir užėmė Zaporižios atominę elektrinę – didžiausią Europoje atominę elektrinę. Apšaudymo metu teritorijoje prasidėjo gaisras, kuris sukėlė nerimą Europoje dėl galimos branduolinės katastrofos.

„Energoatom“ apkaltino Rusijos kariuomenę sprogdinant šaudmenis šalia reaktoriaus.

„Ir jie toliau vykdo sprogdinimus didžiausiame Europos branduoliniame objekte“, – pranešė „Energoatom“ per platformą „Telegram“, ragindama TATENA imtis veiksmų.

„Energoatom“ teigė, kad šiuo metu neaišku, ar radiacijos lygis objekte pasikeitė.

TATENA pareiškė, kad „žino apie pranešimus, jog Rusijos pajėgos šiandien sprogdino šaudmenis Zaporižios atominės elektrinės teritorijoje“, ir siekia gauti informacijos apie padėtį iš Ukrainos.

„Energoatom“ taip pat teigė, kad 11 Rusijos valstybinės branduolinės korporacijos „Rosatom“ atstovų buvo Zaporižios elektrinėje ir dalyvavo sprogimuose, ir kaltino „Rosatom“ pažeidus „visas nustatytas tarptautines branduolinės ir radiacinės saugos taisykles ir reikalavimus“.

Gairės: Černobylio atominė elektrinė, elektros tiekimas, atkurtas elektros tiekimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS