V. Zelenskis: Charkivą apšaudžiusi Rusija įvykdė karo nusikaltimą | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: CHARKIVĄ APŠAUDŽIUSI RUSIJA ĮVYKDĖ KARO NUSIKALTIMĄ

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį kaip „karo nusikaltimą“ pasmerkė Rusijos įvykdytą Ukrainos antrojo pagal dydį Charkivo miesto apšaudymą, o pagrindiniu savo prioritetu pavadino Kijevo gynimą nuo Maskvos pajėgų.

„Smūgis Charkivui yra karo nusikaltimas. Tai yra Rusijos valstybinis terorizmas“, – sakė V. Zelenskis vaizdo pareiškime.

Charkivo centrinę aikštę anksčiau antradienį apšaudė besiveržiančios Rusijos pajėgos, pataikusios į vietos administracijos pastatą.

Naujienų agentūros AFP reporteris pranešė matęs išdaužtus pastato langus ir aplink pabirusias nuolaužas. Gelbėjimo tarnybų darbuotojai evakavo per išpuolį sužeistus žmones.

Charkivas tapo Rusijos pajėgų taikiniu nuo praėjusio ketvirtadienio, kai prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo invaziją į Ukrainą.

Šeštoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Charkivas ir Kijevas dabar yra svarbiausi Rusijos tikslai. Teroro tikslas – palaužti mus ir palaužti mūsų pasipriešinimą.

„Charkivas ir Kijevas dabar yra svarbiausi Rusijos tikslai. Teroro tikslas – palaužti mus ir palaužti mūsų pasipriešinimą“, – pabrėžė V. Zelenskis, į šeštąją dieną įžengus Rusijos invazijai.

„Jie artėja prie sostinės taip pat, kaip ir prie Charkivo. Būtent sostinės gynimas šiandien yra svarbiausias valstybės prioritetas“, – pridūrė jis vaizdo įraše.

Per Rusijos aviacijos smūgį gyvenamajam namui žuvo aštuoni žmonės

Ukraina antradienį pranešė, kad aštuoni žmonės žuvo per Rusijos aviacijos smūgį gyvenamajam pastatui šiaurės rytiniame Charkivo mieste, kuriam anksčiau buvo smogta rusų raketomis.

„Dėl aviacijos smūgio... Charkove žuvo aštuoni žmonės, šeši sužeisti“, – nurodė Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnyba.

Pranešime sakoma, kad gelbėtojai iš po griuvėsių ištraukė du gyvus likusius žmones.

J. Borrellis: Charkivo apšaudymas pažeidžia karo teisę

Rusijos pajėgų surengtas civilinių taikinių apšaudymas antrajame pagal dydį Ukrainos mieste Charkive pažeidė tarptautines ginkluotų konfliktų taisykles, antradienį pareiškė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas.

Karas Ukrainoje: Charkivo apšaudymas

Scanpix nuotr.

„Vakarykštis civilinės infrastruktūros objektų apšaudymas artilerijos pabūklais Charkive pažeidžia karo teisę. ES šiomis dramatiškomis akimirkomis nepajudinamai stovi kartu su Ukraina“, – sakė Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) po pokalbio telefonu su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba.

NATO vadovas: V. Putinas sudaužė taiką Europoje

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas antradienį sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsiverždamas į Ukrainą „sudaužė taiką Europoje“ ir kad Aljansas gins „kiekvieną savo teritorijos centimetrą“.

J. Stoltenbergas tai pareiškė lankydamasis Lasko oro pajėgų bazėje NATO narėje Lenkijoje, kurios kaimynė Ukraina šeštą dieną bando atremti Rusijos puolimą.

„Prezidentas Putinas sudaužė taiką Europoje. Sąjungininkės smerkia nepateisinamą ir brutalią invaziją į Ukrainą“, – sakė J. Stoltenbergas, šalia stovint Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai (Andžejui Dudai).

„Rusijos puolimas yra visiškai nepriimtinas, ir jis vykdomas padedant Baltarusijai. NATO sąjungininkės teikia paramą Ukrainai“, – kalbėjo Aljanso vadovas.

J. Stoltenbergas pabrėžė, kad NATO, būdama gynybiniu aljansu, „nesiekia konflikto su Rusija“, tačiau yra pasirengusi gintis ir neseniai sustiprino savo rytinį sparną.

„Mūsų įsipareigojimas pagal 5 straipsnį, mūsų kolektyvinės gynybos straipsnį, yra nepajudinamas. Mes saugosime ir ginsime kiekvieną NATO teritorijos centimetrą“, – pridūrė J. Stoltenbergas.

„Rusija privalo nedelsiant nutraukti karą, išvesti visas savo pajėgas iš Ukrainos ir gera valia įsitraukti į diplomatines pastangas. Pasaulis kartu su Ukraina ragina siekti taikos“, – kalbėjo NATO vadovas.

Pasak jo, NATO sąjungininkės teikia Ukrainai karinę ir finansinę paramą, taip pat humanitarinę pagalbą, tačiau savo karių į tą šalį nesiųs.

„NATO nebus šio konflikto šalis. Taigi, NATO nesiųs karių į Ukrainą ar lėktuvų į Ukrainos oro erdvę“, – sakė J. Stoltenbergas.

Aljanso vadovas taip pat padėkojo Lenkijai už daugiau nei 200 tūkst. ukrainiečių pabėgėlių priėmimą.

Gairės: karas Ukrainoje, charkivas, apšaudymas, pažeidimai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS