Tyrimas apie JAV moterų futbolą atskleidė sisteminę prievartą | KaunoDiena.lt

TYRIMAS APIE JAV MOTERŲ FUTBOLĄ ATSKLEIDĖ SISTEMINĘ PRIEVARTĄ

Nepriklausomas tyrimas apie netinkamą elgesį JAV moterų futbole atskleidė trenerių nepageidaujamą elgesį ir „sisteminę“ prievartą.

Buvusios laikinosios JAV generalinės prokurorės Sally Yates (Sali Jeits) ir advokatų kontoros „King and Spalding“ atliktas tyrimas parodė, kad prieš futbolininkes buvo naudojama žodinė ir emocinė prievarta, rodomas netinkamas ir nepageidaujamas seksualinis dėmesys. 

Pirmadienį pasirodžiusioje 172-iejų puslapių ataskaitoje paskelbta daugiau nei 200 interviu su Nacionalinės moterų lygos (NWLS) žaidėjomis, kurios daugiausiai atstovauja JAV moterų rinktinę. Šiuose interviu moterys detaliau atskleidė komandos trenerių naudotus piktnaudžiavimo modelius, manipuliaciją, replikas bei kerštą toms, kurios nuspręsdavo pasiskųsti. 

„Mūsų paskelbtas tyrimas atskleidė piktnaudžiavimą ir netinkamą elgesį lygoje, žodinį ir emocinį smurtą, netinkamą seksualinį elgesį. Šie veiksmai tapo sistemingi, apėmė kelias futbolo komandas, trenerius ir nukentėjusius asmenis“, – rašė S. Yates ataskaitos santraukoje. 

„Smurtinis elgesys NWLS yra giliai įsišaknijęs, tai yra tapę moterų futbolo kultūros dalimi. Joje yra normalizuoti žodiniai įžeidinėjimai kaip treniravimo dalis, nėra ribų tarp žaidėjų ir trenerių“, – teigė buvusi laikinoji JAV generalinė prokurorė. 

„Žaidėjos, nusprendusios pasidalinti savo istorijomis, demonstravo didžiulę drąsą. Dabar atėjo laikas institucijoms, kurios anksčiau yra nuvylusios, įsiklausyti ką teigia žaidėjos ir įgyvendinti prasmingas reformas, kurių jos nusipelnė ", – situaciją komentavo S. Yates.

Tyrimas buvo pradėtas 2021 metais po to, kai sporto naujienų portalas „The Athletic“ išplatino pranešimą apie buvusio „Portland Thorns“ vadybininko Paulo Riley (Polo Railio) netinkamą ir įžeidžiantį seksualinį elgesį. 

Ataskaitoje teigiama, kad skundai buvo teikiami buvusiam JAV futbolo federacijos (USSF) prezidentui Sunilui Gulati (Sunilui Gulačiui), bet ji nesiėmė jokių veiksmų prieš P. Riley. Galiausiai, jis buvo atleistas iš „Thorns“, tačiau buvo pasamdytas treniruoti kitą NWSL komandą. 

„Nesugebėjo tinkamai reaguoti“

„Žodinis ir emocinis smurtas, kurį patyrė NWSL žaidėjos nėra tiesiog „sunkaus“ treniravimo dalis“, – rašė S. Yates. 

„Nukentėjusios žaidėjos yra vienos iš geriausių sportininkių pasaulyje. Jos atstovauja JAV moterų futbolo rinktinei, daugelis iš jų yra pasaulio čempionatų ir olimpinių žaidynių veteranės“, – rašė ji. 

Rory Dames (Roris Deimsas) treniravo „Chicago Red Stars“ nuo NWSL pradžios iki pasitraukimo praeitų metų lapkritį. Ataskaitoje yra aprašytos jo nešvankybės, įžeidinėjimai, teigiama, kad būta nederamų lytinių santykių su žaidėjomis darbo vietoje. 

Ataskaitoje rašoma, kad Christy Holly (Kristis Holis), kuris treniravo „Sky Blue“ komandą pusę sezono 2016 metais, paliko šią darbo vietą po to, kai sulaukė skundų apie žodinį smurtą ir netinkamus santykius darbe.

Praėjusiais metais „Racing Louisville“ komanda pasamdė trenerį Ch. Holly. Čia ir vėl kartojosi verbalinis ir emocinis smurtas. Jis buvo atleistas tada, kai seksualiai priekabiavo ir grabinėjo žaidėją. 

Išplatintame pranešime NWSL žadėjo „sisteminę reformą“ tam, kad lyga taptų „saugi ir profesionali vieta treniruotis ir varžytis“. Lyga taip pat pripažino moterų patirtą „nerimą ir psichologinę įtampą“.

„Mes ir toliau žavimės šių moterų drąsa dalintis šiomis istorijomis“, – komentavo NWSL.

„Žinome, kad turime pasimokyti iš šių skaudžių istorijų ir prisiimti atsakomybę, kad ateityje tokios klaidos nepasikartotų ir lyga turėtų geresnę ateitį“, – išplatintame pranešime rašė NWSL.

Ataskaitoje nurodoma, kad komandos, lygos oficialūs atstovai ir USSF „nesugebėjo tinkamai reaguoti į pasikartojančią situaciją net ir tada, kai susidūrė su žaidėjų skundais, kurie turėdavo įrodymų“.

Ji taip pat „nesugebėjo užtikrinti paprasčiausių priemonių, kad būtų išvengta tokio pobūdžio situacijų, nors kurie lygos oficialūs atstovai patvirtino saugios darbo vietos poreikį.“

Tai leido treneriams pereiti į kitas komandas su geromis rekomendacijomis, kurios iš tikrųjų slėpė netinkamą elgesį darbo vietoje. 

„Tie, kurie NWSL ir USSF turėjo galios pagerinti situaciją, nieko nedarė“, – rašoma išplatintame pranešime.

„Niekas iš komandos, lygos ar federacijos nereikalavo naujų trenerių“, – teigia NWSL.

Širdį draskančios istorijos

USSF prezidentė, pradėjusi vadovauti 2020 metais, ir buvusi JAV nacionalinės moterų rinkinės žaidėja Cindy Parlow Cone (Sindi Parlou Koun) teigė, kad jau imtasi priemonių, kurios užtikrintų, kad tokios situacijos nepasikartotų.

„Šis tyrimas drasko širdį ir kelia didelį nerimą“, – komentavo C. P. Cone. 

„Patirtas seksualinis smurtas nėra pateisinamas, tokios situacijos neturėtų pasikartoti jokioje futbolo aikštėje, treniruočių komplekse ar darbo vietoje“, – teigė USSF prezidentė. 

„JAV futbolo federacija yra pasiryžusi padaryti viską tam, kad užtikrintų, jog visi žaidėjai, visos lygos turėtų saugią vietą mokytis, augti ir varžytis“, – sakė ji.

Federacija inicijuoja internetinę ir žinučių sistemą, kurioje bus galima pranešti apie tokio pobūdžio incidentus, griežtesnę trenerių ir teisėjų patikrą. 

„Federacija ir visa futbolo bendruomenė turėtų dirbti geriau“, – situaciją komentavo C. P. Cone. 

„Aš turiu vilties, kad mes, kitos organizacijos gali pasinaudoti šia ataskaita ir jos rekomendacijomis kaip kritiniu lūžio tašku tam, kad būtų užtikrintas žaidėjų saugumas“, – sakė ji. 

Bus įkurta nauja saugumo komisija, kuri išnagrinės pagrindines ataskaitos išvadas ir veiks pagal rekomendacijas. 

„Mes imamės neatidėliotinų veiksmų, kuriuos galime įgyvendinti šią akimirką“, – sakė C. P. Cone.

„Mes galime sukurti prasmingus ir ilgalaikius pokyčius visoje futbolo ekosistemoje“, – komentavo USSF prezidentė.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kaunietis

matyt vienintelė sritis, kur moterys neskriaudžiamos yra šaškės susirašinėjant

SUSIJUSIOS NAUJIENOS