Neblaiviems prie vairo atleidimo negali būti | KaunoDiena.lt

NEBLAIVIEMS PRIE VAIRO ATLEIDIMO NEGALI BŪTI

Neblaivių vairuotojų sukelti eismo įvykiai, kurie pasibaigia skaudžiomis nelaimėmis, iškart sulaukia visuomenės pasipiktinimo – kaltininką raginama siųsti už grotų, neleisti sėsti prie vairo iki gyvos galvos, tačiau nurimus pasipiktinimo bangai vėl kalbame apie vairuotojus, kurie drįsta sėsti prie vairo, kai alkoholio matuokliai rodo kelis kartus didesnį girtumą nei leistinas. Mykolo Romerio universiteto profesorius Gediminas Navaitis sako, kad tokia situacija susiklostė dėl per didelės atjautos neblaiviems vairuotojams.

– Kad neblaivūs vairuotojai prie vairo bėda, sutinka visi, tačiau neretai net ir su tuo sutinkantys sėda prie vairo neblaivūs. Kodėl?

– Atsakymas paprastas – esame per daug atlaidūs tokiems kelių nusikaltėliams. Štai ir šią savaitę naujienų portaluose  skaitome, kad išteisinamas neblaivus vairuotojas, užmušęs žmogų. Kokį ženklą mūsų teismai siunčia kitiems vairuotojams – gerkite ir važiuokite, padarysite avariją, ateisite, paverkšlensite teismo suole, gausite lygtinę bausmę, o po to ją visai panaikinsime. Juk žmogus, kuris užmuša žmogų naudodamasis kažkokia kita priemone, nėra išteisinamas taip lengvai, išteisinamas kaip tas, kuris važiavo automobiliu.

– Nuo šių metų sugriežtintos bausmės tiems, kurie neblaivūs sėda prie vairo, tačiau neblaivių vairuotojų skaičius beveik nesumažėjo.

– Pirmiausia todėl, kad girtas žmogus nėra savikritiškas – jis viską gali, viską sugeba, jam dažnai nėra ribų, tad ir vairavimas jam irgi neatrodo sudėtingas reikalas, nesvarbu, kad visos žiniasklaidos

priemonės trimitavo apie griežtėjančią atsakomybę ir visus kitus pavojus. Jis galvoja, o kas čia tokio? Čia gi ne apie mane. Atsisėsiu ir nuvažiuosiu, mano jis, tačiau tokio žmogaus reakcija sulėtėjusi, jis nebe taip greitai, kaip blaivus, reaguoja į eismo situacijos pokyčius.

Visgi aš vis tiek grįžčiau prie atsakomybės. Žmogus turėtų suprasti, kad vairavimas būnant neblaiviam jam gali itin brangiai kainuoti.

– Tačiau tokios priemonės jau yra.

– Tai dar vienas klausimas mūsų teisėsaugos institucijoms. Jeigu mes turime įrankius, kaip tokius asmenis, kenkiančius visuomenei, suvaldyti, kodėl to nedarome? Aš tikiu, kad yra atvejų, kai teisėsaugos institucijos laikosi savo tvirtos nuomonės ir tokius asmenis nubaudžia, tačiau yra istorijų, kurios sunkiai protu suvokiamos, kai vairuotojas, būdamas neblaivus, atima kitam žmogui gyvybę ir už tai jis tik pabaramas.

– Jeigu jau pats vairuotojas nesuvokia, kad jam negalima sėsti prie vairo, to padaryti jam neturėtų leisti šio aplinkoje esantieji.

– Taip, toks variantas turėtų veikti, tačiau mes neturėtume pereiti prie kraštutinumų, kaip kad buvo siūlyta praėjusios kadencijos Seime – bausti asmenis, kurie važiuoja kartu su neblaiviu vairuotoju. Turime išugdyti supratimą, kad neblaivus asmuo prie vairo yra pavojus mums visiems ir kiekvienam atskirai.

– Tai, matyt, ir bandoma padaryti šviečiant visuomenę – matomos įvairiausios reklamos rengiamos akcijos.

– Šviečiamoji veikla matoma ir girdima. Ji, be abejo, reikalinga, tačiau šaukštas deguto sugadina visą statinę medaus. Iš vienos pusės mes girdime raginimus – nesėskite prie vairo neblaivūs, nevairuokite išgėrę, gerbkite vieni kitus kelyje, o iš kitos pusės matome, jog žmogus, kuris nusižengia visoms šioms taisyklėms, yra paleidžiamas vien dėl to, kad išliejo kelias graudžias ašaras. Kai suvienodinsime veiksmus, tikslą pasieksime daug lengviau.

GALERIJA

  • Gediminas Navaitis
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

TIMAS

KALTA TEISESAUGA NES TOLERUOJA GIRTUS VAIRUOTOJUS .JEI PASODINTU NORS KELIS METELIUS,DAUGELIUI ISGARUOTU NORAS ,VAIRUOT ISGERUSIAM. O DABAR DZIN. LAIDUOS ,NESODINS IR T. T.

Naujo automobilio svajonė

Norėčiau, kad atsirastų konstruktoriai, kurie sukurtų tokius automobilius, kad išgėrę ar girti vairuotojai niekaip negalėtų atidaryti durelių ir neprieitų prie vairo. Kiek automobilių tuomet būtų išgelbėta!

pritarintis

ar bent viena pasodino uz 1,5 promiles reik daryti o nesneketi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS