Dėl padidėjusių adenoidų – nepataisomi sveikatos pakitimai | KaunoDiena.lt

DĖL PADIDĖJUSIŲ ADENOIDŲ – NEPATAISOMI SVEIKATOS PAKITIMAI

  • 2

Viena dažniausių vaikų ligų – padidėję, arba išvešėję, adenoidai. Jiems išvešėjus, gali kilti lėtinis jų uždegimas, dėl kurio adenoidai pradeda nebefunkcionuoti ir kyla sveikatos problemų rizika. Gydytojai ragina tėvus atkreipti į tai dėmesį, nes, laiku nesiėmus veiksmų, gresia negrįžtami pakitimai.

Kada reikėtų sunerimti?

Sloga yra dažniausias vaikus kamuojantis simptomas, iki 5 metų amžiaus vaikai sloga gali sirgti net ir kas mėnesį, kol galiausiai susiformuoja visavertis imunitetas. Gydytoja otorinolaringologė (LOR gydytoja) Inga Tamošaitienė sako, kad paprastai sloga trunka iki 2–3 savaičių. „Iš pradžių išskyros iš nosies būna skaidrios, vėliau tirštėja, vargina nosies užgulimas. Palaipsniui sekretas skystėja, jo kiekis ir nosies gleivinės paburkimas mažėja ir, jei vaikas nepasigauna naujos infekcijos, pasveikstama“, – aiškina gydytoja.

Ji akcentuoja: jei sloga tęsiasi ilgai ir dažnai kartojasi, vaikas būna nevalingai išsižiojęs, kvėpuodamas jaučia nepatogumą, yra vangus, jaučiasi prastai, vaikui skauda galvą, ausį ar ausis, kartojasi ausų uždegimai, atsiranda knarkimas, kartais net kvėpavimo sustojimų miegant, tikėtina, kad šių simptomų priežastis yra adenoidų hipertrofija (padidėjimas).

Adenoidai – normali anatominė struktūra, susiformuojanti maždaug vienų metų vaikams. Lytinės brandos metu jie išnyksta, tačiau kai kada būna ir suaugusiesiems.

Adenoidų hipertrofija yra viena dažniausiai diagnozuojamų 2–7 metų amžiaus vaikų LOR ligų. Padidėję adenoidai gali užkimšti nosiaryklę ir apsunkinti kvėpavimą pro nosį. Dėl šios priežasties vaikas gali imti kvėpuoti pro burną – taip į organizmą patenka nesušildytas, nesudrėkintas ir nuo dulkių, virusų ir bakterijų neapvalytas oras, todėl gali padidėti rizika sirgti viršutinių ir apatinių kvėpavimo takų infekcijomis (laringitu, bronchitu, tracheitu ir net plaučių uždegimu).

Adenoidų hipertrofijos sukelti simptomai gali lemti netaisyklingo sąkandžio formavimąsi, klausos suprastėjimą, o dėl to gali sutrikti vaiko kalbos raida.

„Būtent dėl išvardytų priežasčių kiekvienas dažnai peršalimo ligomis sergantis vaikas turi būti apžiūrėtas LOR gydytojo. Delsti ir tikėtis, kad simptomai praeis savaime, neverta, nes adenoidų hipertrofijos sukelti simptomai gali lemti netaisyklingo sąkandžio formavimąsi, klausos suprastėjimą, o dėl to gali sutrikti vaiko kalbos raida, – įspėja gydytoja I. Tamošaitienė. – Vaikui pradėjus lankyti ugdymo įstaigą, padidėja rizika susidurti su infekcijomis. Su tuo susidūrus suveikia apsauginis adenoidų mechanizmas, dėl kurio adenoidai padidėja ir sukelia jau išvardytų simptomų.“

Kaip gydoma?

Įtariant adenoidų padidėjimą, būtina apsilankyti pas gydytoją otorinolaringologą. Vizito metu atliekama nosies ir nosiaryklės apžiūra specialia videoendoskopine įranga (fibroskopu). Jei diagnozė pasitvirtina, dažniausiai skiriamas medikamentinis gydymas.

Jei medikamentinis gydymas neduoda rezultatų, gali prireikti adenoidų pašalinimo operacijos (adenoidektomijos).

„Operacija vyksta taikant bendrą endotrachėjinę nejautrą, kai mažasis pacientas miega, nieko negirdi ir nejaučia. Operacija nesudėtinga ir netraumuojanti, vidutiniškai užtrunka apie 20 minučių. Po operacijos, antroje dienos pusėje, pacientas dažniausiai išleidžiamas namo, – pasakoja LOR gydytoja. – Įprastai po operacijos vaikas nesiskundžia skausmu ir jaučiasi gerai.“

Po operacijos būtina sumažinti galimų susidūrimų su infekcijomis riziką, todėl iki 2 savaičių reikėtų laikytis tausojančio režimo: neiti į darželį ar mokyklą, riboti fizinį krūvį, vengti karštų patalpų, valgyti kiek minkštesnį maistą.

Kaip išvengti?

Adenoidai padidėja dėl vis pasikartojančio kontakto su infekcijomis, tad gal reikia siekti jų vengti? „Tėvai turi suprasti, kad vaikams sirgti normalu, ir tai, ypač pradėjus lankyti darželį ar mokyklą, būna ganėtinai dažnai. Taip formuojasi vaiko imunitetas“, – aiškina gydytoja. Vaiko atskirti nuo pasaulio negalima, tačiau verta atkreipti dėmesį į keletą dalykų.

Padėkite vaiko imunitetui. Efektyviausia vaiko imunitetui – konfrontacija su infekcijomis. Vis dėlto, siekiant išvengti ar bent sumažinti galimų virusinių ar bakterinių infekcijų dažnį, vaiko imunitetui reikia padėti: užtikrinti subalansuotą mitybą, fizinį aktyvumą, tinkamą streso valdymą, kokybišką miegą, net ir žiemą dalį dienos praleisti lauke.

Kitas gydytojos patarimas – venkite kontaktų su ligoniais. Nuo žmonių, sergančių virusinėmis ar bakterinėmis infekcijomis, ore pasklinda dideli kiekiai ligų sukėlėjų. Patariama siekti, kad vaikas vengtų artimų kontaktų su žmonėmis, sergančiais ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis, – kosinčiais, sloguojančiais, karščiuojančiais.

Dar viena užduotis tėveliams – pasirūpinkite tinkama vaiko higiena. Mus nuolat supa įvairūs mikroorganizmai, dalis jų gali sukelti ligų ir prisidėti prie adenoidų hipertrofijos, tačiau kartais jų išvengti neįmanoma ir nėra prasmės. Vis dėlto, kiek įmanoma anksčiau, verta vaiką mokyti higienos rutinos, ypač – plauti rankas pasinaudojus tualetu, grįžus iš lauko ir pan. Jei vaikas dažnai serga peršalimu, verta reguliariai plauti nosį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Hhhh

Nei vienam vaikui nedariau šios operacijos, nors gyditoja rekomendavo, nes dažnai serga. Ir ką - - - jau n metų neinam pas gyditojus.

As

Anglijoje reikejo kryzius kelius praeiti kol.isoperavo laukem 3 metus eiles o lietuvoje neoperavo nes svorio trukumas ir pasveik kai isoperavo vaikas.visai.kitoks tapo valgus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS