Erkių jau pilna ne tik gamtoje, bet ir mieste: dalijasi labai nemalonia statistika | KaunoDiena.lt

ERKIŲ JAU PILNA NE TIK GAMTOJE, BET IR MIESTE: DALIJASI LABAI NEMALONIA STATISTIKA

  • 22

Nemaloni statistika – visuomenės sveikatos specialistai suskaičiavo, kad Lietuva yra Europos lyderė pagal susirgimus erkiniu encefalitu. Entomologai įspėja, kad keičiantis klimatui erkėms mūsų valstybė tampa ne tik puikia terpe gyventi, bet ir daugintis. Tad auga jų populiacija ne tik gamtoje, bet ir mieste. O apsisaugoti vis dar bandome vangiai, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo Nacionalinio sveikatos centro specialistė Milda Žygutienė.

– Turime erkinio encefalito susirgimų nemalonią statistiką.

– Esame lyderiai Europoje šiuo klausimu. Būtent pas mus registruojamas didžiausias sergamumas Europos Sąjungoje. Tai tęsiasi jau ne vienerius metus. Apie šiuos dar negalime kalbėti. Kol kas turime 8 mėnesių duomenis. Jie labai panašūs į praėjusių metų duomenis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– O Laimo ligos taip pat esame rekordininkai?

– Jei registruojame erkinį encefalitą šimtais, tai Laimo ligą registruojame tūkstančiais. Vien šiais metais turime apie 1,7 tūkst. atvejų. Tai yra daugiau nei pernai.

– Kur glūdi viso to priežastys? Ar tai išgyvena visa Europa?

– Erkinis encefalitas yra registruojamas daugelyje šalių. Jo paplitimo teritorija juda link Šiaurės. Jei anksčiau Baltijos šalys buvo tie degantys raudoni taškai, tai šiuo metu Skandinavijos pietinėje dalyje registruojama vis daugiau atvejų. Kaltininkai yra du – erkė ir mes. Erkei gyventi Lietuvoje yra nepaprastai gera, ji turi visas sąlygas. Erkėms labiausiai patinka mišrūs lapuočiai miškai ir jų teritorija. Tačiau net ir smėlėtuose regionuose, kur vyrauja pušys ar eglės, erkių taip pat randama.

– Seniau kalbėdavome, kad prieš einant į mišką reikia apsirengti tinkamai, pasiskiepyti. Tačiau dabar ir miesto teritorijose galima pasigauti erkę.

– Dar nė vieno asfaltu einančio neužpuolė. Tačiau, kur yra parkas ar kokia nors žalia oazė, ypatingai vaikštant su savo augintiniais, galim pasigauti erkių. Vilniuje nėra nė vieno parko, kuriame nebūtų rastos erkės. Erkės labai išplito. Tik 1 proc. erkių yra užsikrėtusius erkiniu encefalitu, o Laimo liga – net 20 proc.

– Kaip apsisaugoti nuo erkių? Žinome, kad yra skiepai nuo erkinio encefalito.

– Jau kelis metus iš eilės skiepijamės taip pat. Tas labai džiugina, kad prie dabartinio skeptiško požiūrio į vakcinas, skiepijimasis nuo erkinio encefalito nemažėja. Tačiau skiepijamasi nepakankamai – turėtų kiekvienas Lietuvos žmogus būti paskiepytas.

Žinant erkės biologiją ir jos paplitimo zoną, mes išžudytume viską, bet nebūtinai pačias erkes.

– Ar įmanoma apsisaugoti nuo Laimo ligos?

– Nuo Laimo ligos veikia jau visai kiti metodai. Padeda tinkama apranga, erkes atbaidančios medžiagos. Einant į gamtą, reikėtų tuo pasirūpinti. Grįžus iš gamtos yra būtina patikrinti, ar nėra įsisiurbusi erkė. Jei ji aptinkama, reikia kuo greičiau ją ištraukti. Prie Laimo ligos yra reikalingas ilgesnis įsisiurbimo laikas, kad erkė galėtų perduoti sukėlėją. Kuo anksčiau ją pašalinsime, tuo mažesnė tikimybė, kad erkė užkrės.

– Galbūt valstybė galėtų išnaikinti erkes? Galbūt ji galėtų naudoti kokias nors chemines medžiagas?

– Europoje tai nėra rekomenduojama. Juk erkė nevalgo išorėje, kad galėtume pabarstyti kažkokių miltelių, kad ji žūtų. Erkei reikia cheminio preparato, kuris ją veiktų per odą. Žinant erkės biologiją ir jos paplitimo zoną, mes išžudytume viską, bet nebūtinai pačias erkes.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Gedas

Chebra, nežaiskit likimu, geriau pasiskiepykit nuo erkinio encifalito. Nuo laimo ligos gelbsti antibiotikai, o nuo erkinio encifalito tik skiepas. Nebūkit kvaili.

Čia irgi dvokia

Tyčiojasi žmonėms į akis pasakodami,kaip reikia saugotis nuo Laimo ligos,o jau nuo encefalito būtinai vakcinuotis.Jeigu taip saugosiesi,tai nei to nei ano nepasigausi.Dar didesnis pasityčiojimas ir įrodymas kad čia farmacijos užsakymas:"Tik 1 proc. erkių yra užsikrėtusius erkiniu encefalitu, o Laimo liga – net 20 proc."

Mazafaki

Anksčiau erkes naikino ir nebuvo problemų.Pasitaikydavo tik pavieniai atvejai.Kai kurios užsienio šalys, jas tebenaikina,ten taip pat pavieniai atvejai.Čia reikia prastumti farmos užsakymą.Paskui žmonės sako,skiepijausi nuo erkinio encefalito,bet susirgau Laimo liga ir tik po to daktarai pasakė,kad nuo Laimo ligos vakcinos nėra.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS