Europos ŽIV testavimo savaitę – nemokami ŽIV tyrimai | KaunoDiena.lt

EUROPOS ŽIV TESTAVIMO SAVAITĘ – NEMOKAMI ŽIV TYRIMAI

  • 1

Asociacija „Demetra“ lapkričio 18–25 d. kviečia visuomenę nemokamai ir anonimiškai pasitikrinti dėl žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV).

Šią išskirtinę galimybę nevyriausybinė organizacija Lietuvos gyventojams suteikia ketvirtą kartą, nes per šį laiką valstybinės institucijos taip ir nesugebėjo pasiūlyti nemokamų ŽIV tyrimų Europos Sąjungos komisaro Vytenio Povilo Andriukaičio palaikomai tradicinei „Europos ŽIV testavimo savaitei“.

Asociacija „Demetra“ ketvirtus metus vienijasi su Europos valstybių organizacijomis, institucijomis, valdžios lyderiais ir visą savaitę nuo lapkričio 18 d. iki 25 d. daugiau informuos apie ŽIV tyrimo naudą bei suteiks galimybę nemokamai ir anonimiškai atlikti ŽIV tyrimą labiausiai pažeidžiamoms asmenų grupėms.

„Kasmet ieškome naujų ir patrauklių visuomenės informavimo formų. Šiemet pasinaudosime „Facebook“ galimybėms ir šalies gyventojus išsitirti dėl ŽIV artimiausioje su asociacija „Demetra“ bendradarbiaujančioje klinikoje pakviesime asmeniškomis žinutėmis. Tikimės, kad ne vienas šia galimybe pasinaudos, juolab kad yra maksimaliai sumažinti barjerai – tyrimo metu sutinki tik vieną specialistą ir po minutės sužinai tyrimo rezultatą“, – sako asociacijos „Demetra“ vadovė Svetlana Kulšis.

Europos komisija nuolat reikalauja, kad valstybės finansuotų tokias mokslu pagrįstas intervencijas, kaip ŽIV ištyrimas, tačiau Lietuvos atsakingos institucijos prie to prisideda reklamuodamos privačias laboratorijas, kuriose už ŽIV tyrimą reikia susimokėti. Lietuva – bene vienintelė Europos Sąjungos valstybė, kurioje ŽIV ištyrimas pacientui kainuoja arba pinigus, arba laiką ir anonimiškumą, nes reikia apsilankyti pas keletą sveikatos priežiūros specialistų.

Apie tai, kad nemokami ŽIV tyrimai Lietuvoje prieinami tik kelioms visuomenės grupėms, raštu informuotas Europos Sąjungos komisaras, atsakingas už sveikatos ir maisto saugą V. Andriukaitis, kuris su asociacijos „Demetra“ specialistais buvo susitikęs šią vasarą. Atsakomajame laiške V. Andriukaitis pažadėjo šį klausimą aptarti pirmajame susitikime su naujuoju Sveikatos apsaugos ministru.

Tad galbūt kitais metais Lietuvos gyventojai Europos ŽIV testavimo savaitės metu galės nemokamai ir anonimiškai atlikti ŽIV tyrimą valstybės lėšomis be gydytojo siuntimo.

Šiais metais, remiant AIDS sveikatos pasaugos fondui (AHF), ŽIV tyrimą galima atlikti 12 miestų: Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune, Panevėžyje, Kėdainiuose, Vilkaviškyje, Visagine, Alytuje, Biržuose, Pabradėje, Šiauliuose ir Kretingoje. Daugiau informacijos galima rasti: www.demetra.lt ir https://www.facebook.com/asociacijademetra/.

Šiandien – lapkričio 18 d. – vilniečiai ir Vilniaus svečiai ŽIV tyrimą galės atlikti Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje nuo 12 val. iki 19 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AntaninA

Kur Panevėzy stovės dėl paitikrinomo laboratorija?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS