Galime pasirūpinti savimi pasiskiepydami | KaunoDiena.lt

GALIME PASIRŪPINTI SAVIMI PASISKIEPYDAMI

  • 23

Vasarą galėjome atsipūsti, kadangi peršalimo ligos dažniau snaudė. Kartu su spalvingu rudeniu artėja peršalimų sezonas, kai sergamumas tiek gripu, tiek COVID-19 liga, tiek ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis didės, todėl reikėtų ruoštis jau dabar.

Apsauga vieno vizito metu

Lietuvoje praėjusią savaitę prasidėjo 2023–2024 m. gripo sezonas, truksiantis iki kitų metų 20-osios savaitės, t. y. gegužės. Viso gripo sezono metu bus skaičiuojamas suminis sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir COVID-19 liga rodiklis ir vertinama, kiek tokių atvejų tenka 100 tūkst. gyventojų.

„Remiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, Kauno mieste 38-ąją savaitę buvo pakilimas iki 1 192,95, o jau spalio pirmą savaitę rodmuo 100 tūkst. gyventojų sumažėjo iki 1 025-ių.  Susirgimų padaugėjimą, tikėtina, lėmė tai, kad mokiniai grįžo į mokyklas, turėjo daug kontaktų, paskui, grįžę namo, kontaktavo su tėveliais. Galimai tai ir lėmė trečią rugsėjo savaitę fiksuotą susirgimų skaičiaus padidėjimą“, – sako Kauno miesto poliklinikos Infekcijų kontrolės tarnybos vedėja Danutė Golubevienė.

Gydytoja neabejoja, kad vasariškas rugsėjo oras turėjo įtakos, jog ligos nepradėjo plisti, žmonės daug laiko leido gamtoje, mėgavosi gamtos teikiamais malonumais, gaudė paskutines besibaigiančio šiltojo sezono akimirkas. Tačiau orai kinta, kartu – ir sergamumas užkrečiamosiomis ligomis.

Efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir COVID-19 ligos, yra skiepai, todėl žmonės raginami konsultuotis su šeimos gydytojais ir apsvarstyti būtinybę pasiskiepyti nuo šių ligų. Rekomenduojama pasiskiepyti nuo abiejų ligų vieno vizito pas gydytoją metu.

Kauno miesto poliklinikoje jau dvi savaites gyventojai skiepijami nuo gripo, o praėjusią savaitę pradėti skiepyti nuo COVID-19 ligos. „Jei pacientai yra prisirašę prie mūsų gydymo įstaigos, vienu metu gali pasiskiepyti ir nuo gripo, ir nuo COVID-19 ligos. Neprisirašiusius pacientus skiepijame tik nuo COVID-19 ligos. Ši vakcina visiems socialiai draustiems asmenims nuo penkerių metų amžiaus yra nemokama“, – tęsia Kauno miesto poliklinikos Infekcijų kontrolės tarnybos vedėja.

Patogu: Kauno miesto poliklinikoje rekomenduojama vieno vizito metu pasiskiepyti ir nuo gripo, ir nuo COVID-19 ligos. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Gyventojų susidomėjimas auga

Lietuvoje sergamumo gripu ir kitomis sezoninėmis ligomis padidėjimas paprastai pastebimas vėliau rudenį ir žiemą. Vienintelė veiksminga profilaktika – vakcinacija, todėl skiepytis reikėtų artėjant šaltajam sezonui, be to, skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais.

„Skiepytis abiem vakcinomis rekomenduoja Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras, Pasaulio sveikatos organizacija, Amerikos ligų kontrolės ir prevencijos centras. Mūsų medikai, šeimos gydytojai, slaugytojai skatina gyventojus pasiskiepyti. Mes visi dirbame dėl pacientų, dėl poliklinikos darbuotojų. Mūsų visų bendras tikslas, kad būtume sveiki“, – neabejotiną skiepų naudą pabrėžia gydytoja D. Golubevienė.

Gripas pavojingas ne pats savaime, bet dėl galimų komplikacijų. Tai viena dažniausių ligų, pasiekiančių epidemijos mastą. Skaičiuojama, kad kasmet gripu serga 5–10 proc. gyventojų, tačiau išvengti šios ligos ir jos komplikacijų: pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito ir t. t. – galima pasiskiepijus.

„Visų vakcinų tikslas – apsaugoti nuo galimų komplikacijų, nes tiek gripas, tie COVID-19 liga labai sunkina žmogaus gyvenimą.  Vakcinacija, galimomis komplikacijomis žmonės dabar jau ir patys pakankamai domisi, ieško informacijos, pagrįstos klinikiniais tyrimais. Baimė po pandemijos, kai dėl COVID-19 ligos daug žmonių mirė, sustiprino susidomėjimą šia vakcina ir gyventojai dar aktyviau skiepijosi, kad išvengtų komplikacijų“, – Kauno miesto poliklinikos Kalniečių padalinio vadovė, šeimos gydytoja Iveta Dubrova pastebi, kad COVID-19 vakcina ypač domisi vyresnio amžiaus poliklinikos pacientai.

Nekelia abejonių

Kai nesi pasiskiepijęs nuo gripo, o mieste jau būna paskelbta šios ir kitų užkrečiamųjų ligų epidemija, kiekvienas negalavimas kelia nerimą. „Keletą metų dirbdama šeimos gydytoja pastebiu aktyvų domėjimąsi gripo vakcinacija. Vakcinų užsisakome vis daugiau, nes kiekvienais metais jos pritrūkstame. Tai rodo, kad atsiranda vis daugiau norinčių pasiskiepyti“, – besikeičiantį visuomenės požiūrį į skiepus mini šeimos gydytoja I. Dubrova.

Gera mityba, poilsis yra vieni svarbiausių veiksnių, kad imunitetas nenusilptų.

Šeimos gydytoja atkreipė dėmesį, kad vaikų vakcinacija nuo gripo įsibėgėja, bet dėl COVID-19 vakcinos tėveliai atsargesni, didelio susidomėjimo ja kol kas nestebima. „Sveikiems asmenims COVID-19 liga nesukelia sunkių komplikacijų, bet sergantiems šalutinėmis lėtinėmis ligomis – tiek vaikams, tiek suaugusiesiems – verta pasvarstyti apie vakcinaciją. Geriausiai gali patarti gydantis gydytojas – taip bus lengviau rasti kompromisą“, – pataria gydytoja I. Dubrova.

Jau keletą metų iš eilės pacientai vakcinuojami ta pačia keturvalente vakcina „Influvac Tetra“, kuri yra patvirtinta Pasaulio sveikatos organizacijos. Į šios vakcinos sudėtį įeina gripo potipiai, labiausiai vyraujantys populiacijoje. Vieno vizito metu Kauno miesto poliklinikoje galima pasiskiepyti ir adaptuota COVID-19 vakcina. Ji yra pirminės „Pfizer“ vakcinos tęsinys. Šios adaptuotos vakcinos išskirtinumas – nebereikia kelių vakcinos dozių, pakanka vienos. Net jei praėjusiais metais žmogus buvo skiepytas, sirgo COVID-19 liga ar nesirgo, vis tiek rekomenduojama viena vakcinos dozė.

Rūpinimasis pacientais

Pacientų patogumui Kauno miesto poliklinika rekomenduoja iš anksto registruotis vakcinuotis. „Mums tai palengvina darbo organizavimą, nes galime numatyti norinčių pasiskiepyti srautus. Užsiregistruoti galima poliklinikos registratūroje arba paskambinti Kauno miesto poliklinikos telefonais“, – rekomenduoja gydytojos.

Jos primena, kad COVID-19 vakcina yra nemokama visiems draustiems asmenims nuo penkerių metų amžiaus, o nemokami gripo skiepai priklauso gyventojams pagal sveikatos ministro paskelbtas rizikos grupes: vyresniems nei 65 metų amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis tiek suaugusiesiems, tiek vaikams, nėščioms moterims, medicinos darbuotojams, rizikos grupės žmonėms, gyvenantiems slaugos namuose.

„Kiekvienas žmogus turėtų rūpintis savo imunitetu. Gera mityba, poilsis yra vieni svarbiausių veiksnių, kad imunitetas nenusilptų. Kol kas dar orai leidžia ir gamtoje pabūti, todėl nereikėtų pamiršti pasivaikščiojimų miške ar parke“, – primena šeimos gydytoja I. Dubrova.

Kauno miesto poliklinikos Infekcijų kontrolės tarnybos vedėja D. Golubevienė taip pat ragina nepamiršti prevencijos prasidėjus užkrečiamųjų ligų sezonui: „Reguliariai ir tinkamai plauti ir dezinfekuoti rankas, vėdinti patalpas ir valyti drėgnu būdu, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo – būtinai užsidengti nosį ir burną, panaudotas nosinaites išmesti tam skirtose vietose, nešvariomis rankomis neliesti nosies ir burnos.“

GALERIJA

  • Galime pasirūpinti savimi pasiskiepydami
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

jau senai

to vandenelio pasibaiges garantinis terminas,o daktariukai persa juos ,nors patys zino ju ' nauda',nes jeigu jie bus pries ,tai praras licenzijas gydymui ,o kito darbo dorbt nemoka deje ,tad ir stumia vsldzios norus .

Ghgf

Kiek dar erzinsitės su tokiais „straipsniais”?! Kiek mums vis priminsite tą išsigimėlišką valdžios ir jos pakalikų, „ekspertų” ir visokių kitokių išsigimėlių sukurtą košmarą!!??

A T S I P I S K I T

Žinot, ką? U ž p i s o t juodai su tais savo skiepų kišimais. Niekad nebuvau nei antivakseris, nei plokščiažemininkas, bet po tos pandemijos kiekviena, atsiprašant, ž i u r k ė net išsišiepus kiša tuos skiepus - reikia ar ne. Atrodo, kad tuoj bus privaloma visą be išimties jūsų reklamuojamą mėšlą susileist ir suėst. Eikit velniop, ar aišku?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS