Gydytojas L. Kupčinskas: kepenų venų trombozė – gyvybei pavojinga liga | KaunoDiena.lt

GYDYTOJAS L. KUPČINSKAS: KEPENŲ VENŲ TROMBOZĖ – GYVYBEI PAVOJINGA LIGA

„Lėtinės kepenų venų trombozės ligos eiga labai panaši į kepenų cirozę, dėl to šios ligos dažnai painiojamos“, – sako Kauno klinikų Virškinimo sistemos tyrimų instituto ir Gastroenterologijos klinikos Hepatologijos sektoriaus vadovas gydytojas gastroenterologas prof. habil. dr. Limas Kupčinskas.

Taip atsitiko ir Artūro Sipavičiaus, dabar gyvenančio su persodintomis kepenimis, atveju – iš pradžių jam buvo diagnozuota kepenų cirozė.

L. Kupčinsko teigimu, apie 20 proc. atvejų nepavyksta išsiaiškinti, kas sukelia kepenų venų trombozę.

– Kepenų venų trombozė – kokia tai liga, kas ją sukelia?

– Tai reta kepenų liga. Kepenų kraujotaka skiriasi nuo kitų organų. Į kitus organus kraujas atiteka arterijomis ir venomis išteka, tačiau į kepenis kraujas atiteka tiek arterijomis, tiek vartų vena – iš žarnyno. Kepenys atlieka šio kraujo detoksikaciją, tada jis venomis keliauja į širdį. Kepenų venų trombozė įvyksta tada, kai dėl trombų susidarymo užsikemša nors viena iš trijų kepenų venų, kuriomis kraujas iš kepenų išteka.

Šios ligos priežastį pavyksta išsiaiškinti tik apie 80 proc. atvejų. Dažniausiai ją sukelia kraujo krešėjimo sutrikimai, neretai – paveldimi genetiškai. Jie pasireiškia, kai kepenyse sintezuojama per daug krešėjimą skatinančių arba per mažai kraujo krešėjimą mažinančių medžiagų. Kita priežastis kepenų venų trombozei atsirasti – kraujo ligos, pvz., policitemija arba vienas iš jos variantų – trombocitozė. Dėl kraujo ląstelių – raudonųjų kraujo kūnelių arba trombocitų – kiekio pagausėjimo kraujas tirštėja, krešėjimas padidėja.

Apie 20 proc. atvejų, deja, nepavyksta išsiaiškinti, kas sukelia kepenų venų trombozę. Ligoniui A. Sipavičiui kaip tik toks variantas ir buvo.

– Kokie gali būti šios ligos padariniai?

– Kepenų venų trombozė – sunki, gyvybei pavojinga liga. Jeigu ji atsiranda ūmiai ir dėl susidariusių trombų sutrinka kraujotaka visose trijose pagrindinėse kepenų venose, išsivysto ūmi kepenų venų trombozė. Kraujas negali ištekėti iš kepenų, kaupiasi skysčiai pilvo ertmėje, vystosi kepenų nepakankamumas. Tokiu atveju liga turėtų būti skubiai gydoma. Kitas atvejis – kai kraujo krešėjimo sutrikimai vystosi lėtai, tai gali trukti iki kelių dešimtmečių. Šiuo atveju iš pradžių kraujotaka sutrinka smulkiose kepenų venose. Išsivysto panašūs į kepenų cirozę ligos simptomai: padidėja kepenys, plečiasi stemplės ir skrandžio kraujagyslės, nes per kepenis sunkiau prateka kraujas. Gali prasidėti kraujavimai iš virškinimo trakto, pilvaplėvės ertmėje ima kauptis skystis ir vystosi lėtinis kepenų nepakankamumas. Laiku nediagnozavus ir negydant, ūmi šios ligos būklė, kaip ir lėtinė būklė, gali baigtis ligonio mirtimi.

Tokiam ligoniui pirmiausia skiriami kraujo krešėjimą mažinantys vaistai, neretai tenka atlikti ir kepenų kraujotaką atkuriančią procedūrą: į kepenis dedama dirbtinė kraujagyslė, leidžianti apeiti trombuotas kepenų vietas ir iš žarnyno ištekančiam kraujui patekti į bendrą kraujotaką. Sunkiais atvejais kraujagyslės įdėjimo procedūra gali ir nepadėti. Tada lieka vienintelė išeitis – skubi kepenų transplantacija.

– Kepenų venų trombozė dažnai painiojama su kepenų ciroze?

– Lėtinės kepenų venų trombozės ligos eiga labai panaši į kepenų cirozės, dėl to šios ligos dažnai painiojamos. Tačiau jas labai svarbu atskirti, nes, esant lėtinei kepenų venų trombozei, ligoniai turi visą gyvenimą naudoti kraujo krešumą mažinančius vaistus. Neretai to pakanka, kad ligonio būklė išliktų stabili ir jis gyventų įprastai.

Išsivysto panašus į kepenų cirozę ligos vaizdas: padidėja kepenys, plečiasi stemplės ir skrandžio kraujagyslės. Gali prasidėti kraujavimas iš virškinimo trakto.

Jei liga labai pažengusi, yra galimybė įdėti dirbtinę kraujagyslę. Jei tai efektas būna nepakankamas, lieka vienintelė išeitis – kepenų transplantacija. Taip įvyko ir ligoniui A. Sipavičiui: jis buvo gydomas kraujo krešumą mažinančiais vaistais, jam į kepenis buvo įdėta ir dirbtinė kraujagyslė. Tačiau efektas buvo nepakankamas, todėl pernai jam atlikta kepenų transplantacija, ir labai sėkmingai. Tiesa, kraujo krešumo mažinančius vaistus jis turės vartoti visą gyvenimą.

– Kas dar sunkina kepenų venų trombozės diagnozavimą?

– Liga sunkiai diagnozuojama dar ir dėl to, kad reikia atlikti invazinį kraujagyslių tyrimą, kepenų biopsiją – daugybę diagnostinių tyrimų. Kai kepenų venų trombozė yra ūmi, ši liga diagnozuojama lengviau ir greičiau, o lėtinė, kadangi jos simptomai ir eiga panašūs į kepenų cirozės, tokie ligoniai kurį laiką yra vertinami ir stebimi kaip sergantys kepenų ciroze. Tačiau Kauno klinikų Retų virškinimo sistemos ir kepenų ligų centre (šis centras yra Europos retų kepenų ligų tinklo tikrasis narys) A. Sipavičius buvo išsamiai ištirtas ir diagnozė buvo patikslinta – nustatyta kepenų venų trombozė.

– Įprasta manyti, kad kepenų ligas dažniausiai sukelia alkoholis...

– Nepagrįstai galvojama, kad kepenų cirozė yra alkoholio sukeliama liga. Kalbant apie tuos ligonius, kurie dėl kepenų cirozės laukia kepenų transplantacijos, tik trečdalį sudaro tie, kuriems kepenų cirozę sukėlė alkoholis. Apie 40 proc. atvejų ją sukelia virusinės kepenų ligos, o likę atvejai – retos genetinės ir autoimuninės kepenų ligos. Taigi, toli gražu ne kiekvienas kepenų cirozės atvejis yra susijęs su piktnaudžiavimu alkoholiu. Kepenų venų trombozė su alkoholio vartojimu iš viso neturi nieko bendra. Žmogus gali būti abstinentas, bet susirgti šia liga. Tiesa, su šunų platinamomis ligomis (pvz, echinokokoze ir kt. ) ši liga taip pat neturi nieko bendra.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

teko susidurti su šiuo profesoriumi, tai nelinkėčiau pas jį patekti net piktybiniams asmenims. Ligos priežastis ir tiksli diagnozė po jo gydymo paaiškėjo tik po skrodimo.

>>>jadzė linksmoji ir > kaunietis---begėdžiai

Ko prikišat tą brolį, žinovai?. Kiekvienas gyvena savo gyvenimą. Prie ko daktaras ir jo brolis .????? Atsipeikėkit.

kaunietis

Vienas dalykas yra blogas tai jo brolis su savo sunum parsidave konservams ir suda malantys. Geda daro Kupcinsku pavardei
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS