Kauno klinikose modernia technologija gydys nudegusius vaikus iš pusės Lietuvos | KaunoDiena.lt

KAUNO KLINIKOSE MODERNIA TECHNOLOGIJA GYDYS NUDEGUSIUS VAIKUS IŠ PUSĖS LIETUVOS

  • 4

Dėl patirtų nudegimų Lietuvos gydymo įstaigose kasmet atsiduria apie 400 vaikų. Nors kai kurie paviršiniai nudegimai gali palikti tik minimalius randus, vidutinio gylio ar gilūs gali kelti grėsmę gyvybei. Vaikų randams gydyti nuo šiol bus naudojamas Kauno klinikoms padovanotas vandens peilis.

Vos du nudegimų centrai

Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus vadovo prof. dr. Emilio Čekanausko teigimu, Lietuvoje šiuo metu egzistuoja tik du nudegimų centrai, t. y. Kauno klinikos ir Santaros klinikos Vilniuje, todėl šioms dviem įstaigoms tenka didžiulis krūvis.

„Vienas centras aptarnauja maždaug pusę Lietuvos, taigi per metus tenka gydyti apie 200 lengvesnių ir sunkesnių nudegimų patyrusių mažamečių pacientų. Dažniausiai nuo nudegimų nukenčia itin maži  vaikai – nuo metukų iki trejų“, – teigia E.Čekanauskas.

Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus vadovas pastebi, kad nelaimės dažniausiai įvyksta dėl neapdairumo ir tėvų įgūdžių stokos.

„Paprastai nukenčia veido, krūtinės sritys, viršutinės galūnės, o dažniausiai pasitaikanti mažamečių nudegimų priežastis yra karšti skysčiai – neatsakingai paliktas karštas vanduo, kava, sriuba. Kartais pasitaiko ir tokių atvejų, kai vaikai įkrenta į laužą ar apsipila degiu skysčiu, tačiau tai nutinka rečiau, – nudegimų priežastis vardija profesorius ir pastebi, kad jų sudėtingumas labai priklauso nuo laiku suteiktos pirmosios pagalbos. – Pirmas vaistas – nukirpti apdegusius drabužius ir šaltas vanduo, jei nudegė galūnė – tekantis šaltas vanduo, o tuomet kuo greičiau vežti į ligoninę.“

Didžiulis poreikis

Viena reikšmingiausiai nudegimų gydymą keičiančių priemonių yra pasaulyje plačiai naudojamas vandens peilis, kurio poreikis Lietuvoje – didžiulis. Kartu su vandens peiliu naudojama sistema yra vakuuminė neigiamo slėgio žaizdų gydymo sistema, skirta senoms, nešvarioms žaizdoms, taip pat žaizdoms su defektais gydyti.

„Vakuuminė neigiamo slėgio sistema palengvina vaikučių, patyrusių nudegimus, ir turinčių įsisenėjusių arba ūmių žaizdų su defektais, gydymą. Ji yra saugi, didelio slėgio, kurį galime reguliuoti. Ją naudodami galime reguliuoti ir negyvybingų audinių, kuriuos reikia pašalinti, lygį. Vandens peilis sumažina operacinį traumatiškumą, kraujavimą, padeda sumažinti gydymo trukmę ir išlaidas, o svarbiausia – palengvina vaikų skausmą ir pagerina jų gyvenimo kokybę“, – sistemos pranašumus vardija E.Čekanauskas.

„Kol šios sistemos neturėjome, teko dirbti traumatiškesniais metodais“, – apgailestavo Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus vadovas ir pastebėjo, kad nors Lietuvoje tai vis dar priskiriama komfortui, tiek tėvai, tiek medikai siekia, kad vaikai mažiau kentėtų ir kuo greičiau atsidurtų namuose, todėl parama šiai įrangai – itin reikšminga, o dalytis, anot profesoriaus, visuomet yra lengviau, negu gauti.

Reikia ir kitų priemonių

Žinodami, kad Kauno klinikų Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriui reikalinga nauja technika, neliko abejingi Kauno Rotary klubo „Sumus“ nariai. Už labdaros vakaro metu surinktas lėšas jie nupirko ir padovanojo reikiamą hidrochirurginę sistemą.

Kaip teigia Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas, nors Lietuvos vaikų ligų specialistai – vieni geriausių Europoje, vien to nepakanka: „Kad vaikai sparčiau gytų, itin svarbi moderni įranga, tačiau Lietuvoje ji neretai vis dar priskiriama ne būtinybei, o komfortui, todėl tenka kliautis žmonių gerumu.“

Vandens peilis sumažina operacinį traumatiškumą, kraujavimą, padeda sumažinti gydymo trukmę ir išlaidas, o svarbiausia – palengvina vaikams skausmą ir pagerina jų gyvenimo kokybę.

Jis atkreipia dėmesį, kad sėkmingam vaikų gydymui ne mažiau nei medicininės paslaugos yra reikalingi vežimėliai, gaivinimo staleliai ir moderni įranga, kuri žymiai padidina teikiamų medicinos paslaugų kokybę. Jis džiaugiasi, kad yra tai suprantančių ir pritariančių žmonių, kurie nelieka abejingi ir aktyviai prisideda prie mūsų ateities piliečių sveikatos.

Jam antrina ir E.Čekanauskas, kuris tikina, kad gauta sistema reikšmingai palengvins vaikų nudegimų gydymą.

Medikai džiaugiasi, kad pagalba mažiesiems nebuvo pamiršta net ir tokiu sudėtingu Lietuvai ir pasauliui metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

mama

šaunu, kad dar dirba šis gydytojas,kad padeda vaikams susigrąžinti sveikatą. laikotarpyje tarp 2004-2016 metų, po daugkartinių operacijų pastatė mano sūnų ant kojų,dabar jau ir universitetą baigė jaunuolis, ir dirba , ir vaikšto.

d

Emilis geras dr. pagarba. o 200 case per metus tikrai nedaug

pirmam

tikiu, kad 400 bandelių iškepi per vieną pamainą. Nelygink savo ir gydytojų darbo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS