Kokie kraujo tyrimai turi būti atliekami nemokamai? | KaunoDiena.lt

KOKIE KRAUJO TYRIMAI TURI BŪTI ATLIEKAMI NEMOKAMAI?

  • 1

„Esu neįgali 73 metų moteris. Man gydytojai rekomendavo atlikti magnio kiekio kraujyje tyrimą, tačiau šeimos gydytoja pasakė, kad už šį tyrimą turėsiu susimokėti. Ar poliklinika teisėtai to reikalauja? Juo labiau kad dabar – metų pradžia, kraujo tyrimai šiemet man dar nebuvo daryti. Norėtųsi žinoti, kokie kraujo tyrimai ir kokiais atvejais poliklinikoje turi būti atliekami nemokamai“, – klausia Nijolė.

Į klausimus atsako Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

– Kokie kraujo tyrimai ir kokiais atvejais pirminės sveikatos priežiūros įstaigoje turi būti atliekami nemokamai?

– Šeimos gydytojas gali skirti tuos tyrimus, kurie yra priskirti jo kompetencijai (jie išdėstyti infografike). Jei reikia, šeimos gydytojui skyrus, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis atliekamas bendras kraujo tyrimas, biocheminiai kraujo tyrimai, t. y. lipidograma, kalio, natrio, kreatinino, alanininės aminotransferazės, asparagininės aminotransferazės, šarminės fosfatazės, bilirubino, gliukozės, šlapimo rūgšties tyrimai. Taip pat jis gali skirti bendrąjį šlapimo tyrimą ir albumino / kreatinino santykio šlapime tyrimą, uždegimo rodiklių tyrimus, t.y. C reaktyvinio baltymo, eritrocitų nusėdimo greičio (ENG) bei skydliaukės funkcijos tyrimus (TTH).

Be to, tam tikrais atvejais šeimos gydytojas, jei reikia, gali skirti šiuos tyrimus: glikolizinto hemoglobino tyrimą, gliukozės tolerancijos testą, kraujo krešumo tyrimus (protrombino laiko, tarptautinio normalizuoto santykio, aktyvinto dalinio tromboplastino laiko), prostatos specifinio antigeno tyrimą (taip pat ir pacientams po radikalaus priešinės liaukos vėžio gydymo), kraujo grupės ir Rh faktoriaus tyrimus, sifilio (RPR) ir specifinį (treponeminį) tyrimą su T. pallidum antigenų (TPHA) tyrimu, tyrimus dėl virusinio hepatito B ir C, šlapimo pasėlį, žmogaus imunodeficito viruso testą, A grupės beta hemolizinio streptokoko greito nustatymo testą, slapto kraujavimo išmatose testą, tuberkulino mėginį, onkocitologinį gimdos kaklelio tepinėlį, koprogramą, ginekologinį tepinėlį iš makšties ir gimdos kaklelio, enterobiozės tyrimą, elektrokardiografiją, spirometriją maksimalaus iškvėpimo srovės greičiui (PEF), forsuoto tūrio per pirmą sekundę (FEV1) ir forsuotos gyvybinės plaučių talpos (FVC) reikšmėms įvertinti, pulsoksimetriją.

Galimybės: VLK pateiktame infografike matyti, kuriuos tyrimus šeimos gydytojas gali paskirti nemokamai.

– Ar poliklinika teisėtai reikalauja, kad neįgali pensinio amžiaus moteris susimokėtų už magnio kiekio nustatymą kraujyje?

– Pabrėžtina, kad jeigu anksčiau minėtus tyrimus atlikti paskiria šeimos gydytojas, tuomet šių paslaugų išlaidos kompensuojamos iš PSDF ir iš asmens negali būti reikalaujama papildomai mokėti.

Tik tuo atveju, jei pacientai, turintys teisę į PSDF lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas, tyrimus pasirenka savo iniciatyva, jų faktinę kainą apmoka patys.

Magnio tyrimas nepriskirtas šeimos gydytojo kompetencijai, todėl šeimos gydytojas jo skirti negali.

Jeigu reikia atlikti tyrimus, nepriskirtus šeimos gydytojo kompetencijai, o diagnozei patikslinti, gydymui paskirti reikia gydytojo specialisto pagalbos, išduodamas siuntimas.

Jeigu pacientas (su siuntimu) kreipiasi į gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su teritorine ligonių kasa dėl gydytojo specialisto paslaugų, ir gydytojas specialistas konsultacijos metu jam paskiria būtinus tyrimus, jie turi būti nemokamai atlikti toje gydymo įstaigoje, kurioje pacientas konsultuojamas.

Turint siuntimą pas gydytoją specialistą, pacientui turi būti atlikti visi gydytojo specialisto konsultacijos metu paskirti būtini tyrimai, kurie reikalingi diagnozei nustatyti, skirti ar koreguoti gydymą. Tik tuo atveju, jeigu per konsultaciją gydytojas specialistas tyrimų neskiria, o tyrimus pasirenka pats pacientas, jis turi apmokėti faktinę tyrimų kainą.

– Kokiais atvejais ir už kokius kraujo tyrimus pirminė sveikatos priežiūros įstaiga gali reikalauti paciento susimokėti pačiam?

– Kaip jau minėta, jei anksčiau išvardytus tyrimus atlikti paskiria šeimos gydytojas, tuomet šių paslaugų išlaidos kompensuojamos iš PSDF ir iš asmens negali būti reikalaujama papildomai mokėti.

Tik tuo atveju, jei pacientai, turintys teisę į PSDF lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas, tyrimus pasirenka savo iniciatyva, jų faktinę kainą apmoka patys (išsamiau, už kokias paslaugas reikia mokėti, – pridedamame infografike).

Tais atvejais, kai pacientai abejoja mokėjimo už paslaugas teisėtumu, jiems reikėtų raštu kreiptis į įstaigos administraciją su prašymu išsiaiškinti, ar mokėjimas už paslaugas buvo teisėtas. Jeigu įstaigos atsakymas netenkintų, pacientai galėtų kreiptis į teritorinę ligonių kasą. Gavę gyventojų skundų dėl galimų neteisėtų priemokų sveikatos priežiūros įstaigose, ligonių kasų specialistai atlieka patikrinimus.

Informacijos apie mokamus tyrimus galėtų suteikti Sveikatos apsaugos ministerija, tai nėra VLK atsakomybės sritis.

GALERIJA

  • Kokie kraujo tyrimai turi būti atliekami nemokamai?
freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pensininkė

bet juk pas mus medicina nemokama ar jau nebe gal atsilikau kelis metus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS