Skambučių centras konsultuos gyventojus dėl savižudybės grėsmės | KaunoDiena.lt

SKAMBUČIŲ CENTRAS KONSULTUOS GYVENTOJUS DĖL SAVIŽUDYBĖS GRĖSMĖS

  • 0

Psichologinių krizinių įvykių skambučių centras (Skambučių centras) jau teikia psichologinę pagalbą asmenims, kurie patiria savižudybės grėsmę arba savižudybės grėsmė kyla jų aplinkoje, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Džiaugiamės, kad ši paslauga skaičiuoja jau 4-us metus ir yra vis labiau atpažįstama visuomenėje, o nuo šių metų Skambučių centrui pradėjus konsultuoti gyventojus, kaip elgtis susidūrus su savižudybės grėsme, pagalba krizę patiriantiems asmenims taps dar labiau prieinama“, – pranešime spaudai teigė SAM Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas.

Skambučių centras, pasiekiamas nemokamu trumpuoju numeriu 1815 (I–V 9–19 val. ir VI 9–15 val., įskaitant šventines dienas), nuo 2021 metų teikia pagalbą įstaigoms, bendruomenėms, šeimoms ir (ar) asmenų grupėms įvykus savižudybei, smurtinei mirčiai, žmogaus dingimui, nelaimingam atsitikimui, kai buvo sužeistas ar žuvo žmogus, taip pat išprievartavimo, užpuolimo, ar kitokio sukrečiančio įvykio atveju. Jei reikia, atvyksta mobili psichologų komanda, kuri suteikia pagalbą vietoje.

Nuo šių metų Skambučių centre dirbantys psichologai taip pat konsultuoja visus gyventojus savižudybės grėsmės atpažinimo, reagavimo, ryšio užmezgimo ir motyvavimo kreiptis pagalbos klausimais, prireikus – teikia skubią pirmąją psichologinę pagalbą. Esant ūmiai savižudybės krizei, kai yra grėsmė sveikatai ar gyvybei, būtina iš karto skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

SAM duomenimis, pernai Skambučių centras sulaukė 262 tikslinių skambučių, iš kurių 112 atvejų skambinančiajam suteikta informacija arba nukreipta į kitą pagalbos šaltinį, 97 atvejais suteikta pirmoji psichologinė pagalba telefonu, o 53 atvejai perduoti mobiliųjų psichologinių krizių įveikimo komandų paslaugoms teikti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS